Mjesečevi čvorovi u vašem horoskopu

Naš osobni horoskop krije pravog, pravcatog zmaja, mitsko biće čiju glavu i rep obilježavaju posebne točke – Mjesečevi čvorovi. Kakvom vrstom iskustvene hrane trebamo nahraniti svog skrivenog zmaja da bismo napredovali, a što bismo trebali odbaciti kao ‘probavljena’ životna iskustva otkrijte pomoću Mjesečevih čvorova u svojem horoskopu

Sjeverni i južni čvor

Nekad davno oči astrologa bile su okrenute prema čudu noćnog neba. Astrologija je počela razvijati svoja tumačenja života na osnovi opažanja kretanja nebeskih tijela. Tijekom tisućljetnog razvoja mnogo je astroloških tehnika nastalo primjenom geometrije, matematike i filozofskog promišljanja o kretanju planeta, njihovim ciklusima i zapanjujućim otkrićima o samom svemiru. Ideja Mjesečevih čvorova jedna je od njih.

Kad gledamo sa Zemlje, vidimo Sunce koje putuje nebom, s istoka na zapad. Ta prividna staza kojom se Sunce kreće zove se ekliptika. Ekliptika nije uska stazica, nego pojas određene širine. Točke u kojima Mjesečeva orbita presijeca ekliptiku, Sunčevu stazu, nazivaju se Mjesečevim čvorovima.

Postoje dva čvora. Sjeverni ili uzlazni čvor je točka u kojoj Mjesec prelazi s južne strane, presijeca ekliptiku i prelazi na sjevernu stranu ekliptike. Južni ili silazni čvor je točka u kojoj Mjesec prelazi sa sjeverne strane ekliptike na južnu. Uvijek se nalaze točno jedan nasuprot drugome. Putuju i kreću se kroz znakove zodijaka, baš poput planeta.

Mjesec i Sunce, Rahu i Ketu

Tradicionalna zapadnjačka astrologija u tim je točkama vidjela susret osobnog (Mjesec), s božanskim (Sunce). Čvorovi su vrata kroz koja božanska energija može ući u naše osobne živote. To je čin milosti ili naš usud, važne točke koje opisuju sudbinske utjecaje na naš život. Kad se pokraj čvora nađe neki planet osobnog horoskopa, njegova simbolika poprima još važnije, sudbinsko značenje. Na Istoku su ih povezali s konceptom karme.

Različite tradicije imale su različita tumačenja. Tradicionalna indijska astrologija – jyotish, u njima je vidjela dva polubožanska, zmijolika bića koja se zovu Rahu i Ketu. Ketu je južni čvor ili rep zmije. Znak je duhovne energije, duhovnih uvida, kao i osobina i sklonosti iz prošlih iskustava.

Rahu je sjeverni čvor, glava zmije. Povezuje se sa snagom uma, sa svjetovnim postignućima i bogatstvom. Dok se Ketu manifestira kroz duhovnost, Rahu se manifestira kroz materijalno. Ketu se smatra povoljnim jer vodi oslobođenju duše. Rahu se smatra nepovoljnim jer želje koje nas pokreću istovremeno nas mogu i zarobiti, odvesti od istine u iluziju.

Simboli osobnog razvoja i osvajanja blaga

Kinezi su u horoskopu vidjeli velikog zmaja, simbolike vrlo slične indijskoj. U tradicijama Istoka zmajevi i zmije bili su dobronamjerna bića, čuvari neba i zemlje. Bili su čuvari znanja i darovali su ga onima koji su to zaslužili. Na Zapadu zmajevi nisu imali tako dobru reputaciju. Također su čuvali različita blaga, no bili su prijetnja ljudima pa bi se uvijek iznova našao neki junak koji bi se borio protiv strašnog zmaja. Junak je u borbi dokazivao svoju vrijednost, otkrivao svoju vlastitu snagu, osvajao blago i magične moći.

Za vrijeme pomrčina, koje se događaju kad se Sunce i Mjesec sretnu u blizini čvorova, smatralo se da zmaj proždire svjetlost i dovodi u opasnost opstanak čovječanstva.

Bogata simbolika zmija i zmajeva te obilje priča i legendi o njima duboko prožimaju tradicije, podjednako Istoka kao i Zapada. No svim je zajednička ista ideja koja opisuje značenje Mjesečevih čvorova u našim osobnim horoskopima. Oni su simboli putovanja duše iz jedne razine postojanja u drugu, iz jednog života u drugi, simboli osobnog razvoja, stjecanja znanja i osvajanja pravog „blaga“ u vlastitoj, osobnoj priči.

Južni čvor - ono što je poznato i sigurno

Zamislimo velikog skrivenog zmaja u svom osobnom horoskopu, njegov rep ili južni čvor, mjesto je gdje trebamo odbaciti viškove svojih prethodnih, probavljenih iskustava, svojih prošlih želja, sklonosti, načina ponašanja. Sjeverni čvor njegova je glava, njegova usta koja su se spremna nahraniti novom vrstom hrane – novim iskustvima, novim načinima ponašanja. To je hrana koja održava život i koja nam pomaže da opstanemo i razvijamo se.

U zapadnjačkoj astrologiji znak u kojem se nalazi južni čvor opisuje iskustva i osobine koje smo doživjeli u prethodnoj razini postojanja. To su iskustva i način ponašanja koji smo „odradili“, koje dobro poznajemo i koji nam pružaju osjećaj sigurnosti. Južni čvor simbol je i dubokih urođenih osobina, prošlih života, svega onoga što je poznato i sigurno.

Sjeverni čvor - ono što nas privlači, ali i plaši

No, da bismo se razvijali, moramo zakoračiti u nepoznato. Otvoriti se novim iskustvima, riskirati, naučiti nešto novo. To novo što trebamo doživjeti kako bismo se razvijali na najbolji mogući način simbolizira znak u kojem se nalazi sjeverni čvor. Stečena iskustva daju nam snagu da iskoračimo u novo! Južni čvor i sve ono što smo naučili u prethodnim iskustvima možemo iskoristiti kao odskočnu dasku prema ispunjenju svoje sudbine.

Sjeverni čvor i znak u kojem se nalazi mogli bismo opisati kao sudbinu, iskustva koja nas privlače, ali ih se pomalo i bojimo. To je simbolično blago koje junak u nama može osvojiti. To je nova vrsta hrane kojom ćemo nahraniti svog unutrašnjeg zmaja kako bismo se nastavili razvijati na najbolji mogući način.

Energije znakova u kojima se nalaze naši osobni čvorovi potrebno je uskladiti, pronaći načine kako konstruktivno iskoristiti njihove mogućnosti. Kad se naučimo ophoditi sa svojim unutrašnjim zmajem, poletjet ćemo na njegovim moćnim krilima u nove razine svog razvoja.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci