Mjesec, vladar srčane čakre: Ja volim

Planeti kruže i pulsiraju na nebu ponad nas, a čakre – energetska središta našeg suptilnog tijela - pulsiraju i vibriraju u nama, usklađujući makro i mikrosvemir. Zato iz svoje astrološke karte možemo doznati dosta i o svom energetskom stanju i čakrama. Četvrta čakra nalazi se u području srca. U njoj susrećemo druge, želimo podijeliti svoje osjećaje i uz nju se povezuje element zraka, simbol otvorenosti prema drugima. Tri astrološka zračna znaka su Vaga, Blizanci i Vodenjak. Evo kako Anahata čakrom vlada Mjesec

U njoj se sastaju nebo i zemlja

Četvrta čakra nalazi se u području srca i razdjelnica je između donje tri čakre, koje su povezane s fizičkim aspektom života, te gornje tri čakre, koje su povezane s duhovnim razvojem. Prve tri čakre određuju opstanak, želje i ego te snagu volje. Neophodne su da bismo se uzemljili, znali tko smo i što želimo.

U četvrtoj čakri prvi put srećemo druge - želimo svoje osjećaje podijeliti s drugima. Tu ćemo kroz ljubav koju dajemo i primamo tražiti društvenu prihvaćenost i graditi svoj društveni identitet. Zato se uz srčanu čakru povezuje element zraka, simbol otvorenosti prema drugima. Vaga korespondira s energijom aktivnog pingala nadija, Blizanci s receptivnim ida nadijem, a balansirat će ih Vodenjak koji korespondira sa središnjim sushumna nadijem u četvrtoj čakri.

Zašto zelena boja i zašto Mjesec?

Boja srčane čakre je zelena. Često me pitaju: „Pa zar nije boja srca crvena?“ Čini se da je crvena boja ušla u globalnu percepciju posredstvom dugogodišnjih marketinških kampanji raznih kompanija. Zelena boja nastaje miješanjem primarnih boja žute i plave, a to su boje treće i pete čakre. Receptivna i mirna energija srčane čakre objedinjuje ih i uravnotežuje zelenom bojom.

Kroz receptivnu energiju Mjeseca, koji korespondira sa srčanom čakrom, teče naša potreba za emotivnim povezivanjem s drugim ljudima. Kad se otvorimo davanju i primanju, uz druge ćemo ljude osjetiti zaštitu i ljubav. Osjećaj duboke unutarnje sigurnosti proizlazi u prvom redu iz ljubavi prema sebi. Kad sebe prihvaćamo onakvima kakvi jesmo, nećemo imati teškoće davati ljubav drugima, nesebično voljeti.

Blokirana srčana čakra ili funkcionalna?

Često se uz srčanu čakru veže Venera. No za razliku od Mjeseca, Venera je usmjerena na zadovoljavanje vlastitih želja, na senzualnost i seksualnost, sve što korespondira s drugom čakrom. Mjesečeve su emocije sveobuhvatnije te bolje opisuju plime i oseke davanja i primanja. Srčana čakra, kao i energija Mjeseca, vodi nas dubokom unutarnjem miru i osjećaju blaženstva.

Uz blokiranu energiju srčane čakre ili Mjeseca, obuzeti smo dubokom tugom. Da se ne bismo utopili u njenim dubinama, razvijamo ljubav prema sebi, otvorenost prema drugima i time jačamo svoju sposobnost da volimo nesebično i stvaramo zdrave i sretne intimne veze.

Koji planeti vladaju čakrama?

Mars, vladar korijenske čakre: Ja jesam

Venera, vladarica druge čakre: Ja osjećam

Sunce, vladar treće čake: Ja stvaram

Merkur, vladar grlene čakre: Ja govorim

Jupiter, vladar čeone čakre: Ja razumijem

Saturn, vladar krunske čakre: Ja se povezujem

Senka Ljubić, astrologinja i učiteljica joge

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci