Mars, vladar korijenske čakre: Ja jesam

Planeti kruže i pulsiraju na nebu ponad nas, a čakre – energetska središta našeg suptilnog tijela - pulsiraju i vibriraju u nama, usklađujući makro i mikrosvemir. Zato iz svoje astrološke karte možemo doznati dosta i o svom energetskom stanju i čakrama. Korijenska čakra nalazi se u dnu zdjelice i povezana je s elementom zemlje. Zemlja simbolizira čvrstu strukturu, fizički identitet. Tri zemljana znaka zodijaka su Bik, Djevica i Jarac. Evo kako Muladhara čakrom vladaju Mars i Pluton

Opstanak i samoočuvanje

U psihološkom smislu prva čakra je povezana s opstankom i samoočuvanjem. To su potrebe koje pripisujemo znaku Bika, a znak Jarca opisuje sigurnost koju možemo osjetiti kroz materijalnu razinu postojanja. Jarac korespondira s pingalom, Djevica odražava receptivnu energiju ide, a Bik održava ravnotežu kroz sushumna nadi u prvoj čakri. Često se uz prvu čakru povezuje Saturn, vladar Jarca.

U psihološkom smislu, Saturn nije osobni, nego je društveni planet, a simbolizira ambiciju da na društvenoj razini izgradimo za sebe sigurno mjesto. Opisuje sposobnost prihvaćanja pravila i preuzimanja odgovornosti. Ali nagon za opstankom je instinktivna energija, primarna i neosviještena.

Kundalini i Pluton

Planet koji puno bolje odgovara energiji prve čakre je Mars. On simbolizira instinkte, primarnu, sirovu i primitivnu energiju koja nam je potrebna za opstanak. On je simbol snage i sposobnosti da se obranimo. Boja korijenske čakre je crvena, a i sam Mars na nebu pulsira crvenim sjajem.

U prvoj čakri spava kundalini, a njeno buđenje zahtijeva svjesnost, rad na transformaciji sirovih energija Marsa. Potencijal evolucijskog razvoja svjesnosti koji ostvarujemo buđenjem moćne transformirajuće energije kundalini u astrologiji možemo povezati s Plutonom, a u karmičkoj astrologiji Pluton simbolizira evolucijski razvoj duše i pravi je astrološki ekvivalent kundalini energije. Pluton se nalazi izvan tijela, ispod korjenske čakre.

Uz blokiranu energiju prve čakre ili Marsa u natalnom horoskopu, javlja se duboki egzistencijalni strah. Kad su ove energije čiste, osjećat ćemo se dobro u svojoj koži, opušteno u svojoj životnoj okolini. Uz povezanost s vlastitim tijelom i zdrav nagon za opstankom, osjećamo se uzemljeno.

Koji planeti vladaju čakrama?

Venera, vladarica druge čakre: Ja osjećam

Sunce, vladar treće čake: Ja stvaram

Mjesec, vladar srčane čakre: Ja volim

Merkur, vladar grlene čakre: Ja govorim

Jupiter, vladar čeone čakre: Ja razumijem

Saturn, vladar krunske čakre: Ja se povezujem

Senka Ljubić, astrologinja i učiteljica joge

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci