Mars u horoskopu: Povjerenje u vlastite snage

Planet Mars simbolizira strast koju ulažemo u sve što nam je važno i vrijedno. Kad osvijestimo i upoznamo njegovu energiju, možemo probuditi vitalnost, uzbuđenje i hrabrost kojom ćemo posegnuti za svojim snovima. Osvježite dodir s vlastitim unutarnjim ratnikom. Pozovite ga da vam pomogne u životu i ljubavi

Položaj svog natalnog Marsa potražite na: cafeastrology.com/marssignstables.html

Nevjerojatna unutarnja snaga

Prisjetite se neke jako važne i vrlo izazovne situacije koju ste imali u životu. Pokušajte se sjetiti kako ste je uspjeli riješiti. Neka to bude ona situacija kad sami sebi odajete priznanje na snazi i hrabrosti. Ona situacija za koju vam sad nije posve jasno kako ste je uspjeli preživjeti, riješiti, postići svoj cilj!

Bilo da je riječ o emotivnoj ili poslovnoj situaciji, bilo da ste rješavali neku osobnu temu ili ste pomagali članu obitelji ili bliskoj osobi, pokretala vas je nevjerojatna unutarnja snaga za koju niste ni znali da postoji u vama. Prisjetite se svake situacije u kojoj ste zakoračili u nepoznato, riskirali, otvorili se promjeni unatoč nedoumicama i strahovima te postigli važan uspjeh, zakoračili u sretniju i uspješniju fazu svog života!

Ta unutarnja snaga koja se svom silinom probudi kad je potrebno krenuti u važne životne bitke, a koja nas u uhodanom ritmu života hrabri i bodri naš je unutarnji ratnik. U astrologiji ga simbolizira planet Mars.

Energija kojom se borimo za sebe

Mars simbolizira fizičko-instinktivnu narav, energiju kojom se borimo za sebe. On je strast koju ulažemo u sve što nam je važno i vrijedno, naša je unutarnja snaga i izvor vitalnosti. Sunce i Mjesec određuju naš životni put i definiraju ciljeve za koje se želimo boriti. Mars će raditi na njihovom ostvarenju.

Sunce i Mjesec možemo zamisliti kao kralja i kraljicu - no Mars je njihov vojskovođa - naš unutarnji ratnik! Svom unutarnjem ratniku trebamo omogućiti prostor djelovanja, treninge i izazove u kojima će održavati svoju budnost i snagu. Ratnik u nama svaki put oživi kad se zauzmemo za sebe i za ono u što vjerujemo. Pozivamo ga u pomoć kako ne bismo dopustili strahovima da nas zarobe.

Grabežljivci postoje i danas, u naizgled uljuđenom obliku

Svatko od nas ima urođen instinkt za opstankom. U davnim vremenima opstanak je značio prepoznati grabež­ljive životinje i mnogobrojne prirodne opasnosti. Danas se suočavamo s posve drugačijim vrstama opasnosti, no one su podjednako stvarne. Danas opstanak može značiti zadržati posao, izboriti se za bolje plaćeno radno mjesto ili opstati u samostalnom poslu.

Opstanak danas znači i držati korak s tehničkim inovacijama ili se dobro snaći u društvenim okolnostima. Grabežljivci postoje i danas, u naizgled uljuđenom obliku, no to nas ne bi trebalo zavarati. U svim vrstama društvenih odnosa i dalje vrebaju priliku da na naš račun ostvare vlastite ciljeve.

Civilizacija nam na mnogim razinama omogućava opušteniji život - ne moramo u svakom trenutku biti na oprezu i štititi se od neprijatelja. No, istovremeno, uz pravila koja nas štite naši će se instinkti lako uspavati. Stoga je važno osvijestiti svoju unutarnju snagu i naučiti što bolje koristiti energiju koju simbolizira Mars.

Dokazivanje i razvoj samosvijesti

Mars simbolizira našu sposobnost da zadržimo urođen, zdrav oblik agresivnosti. Ta borbena energija neophodna je za svladavanje izazova, da znamo što želimo i kako to dobiti, a da pritom ne povrijedimo druge ljude. Ta nam je energija potrebna da bismo ostvarili svoje ciljeve, a kad u tome uspijemo, osjećamo se snažno, sposobno, slobodno! To će poduprijeti naš osobni razvoj, učvrstiti nam samopouzdanje.

Energija Marsa neophodna je kako ne bismo dopustili da netko drugi dominira, a naše potrebe i želje budu potisnute. On nam može sugerirati koje bi situacije bilo bolje izbjegavati. Stoga su zdrava agresivnost, odlučnost i hrabrost koje ulažemo u ostvarenje cilja važne u procesu samopotvrđivanja.

Kad osjetimo vlastitu snagu jer se znamo boriti za sebe i svoje ciljeve, neopterećeno ćemo i radosno zakoračiti u život. Budimo svoju vitalnost i dopuštamo joj da se rascvjeta.

žena, mars u horoskopu

Seksualnost

Vitalnost je vezana i uz fizičku razinu postojanja. Marsova energija odražava se kroz tijelo potrebom da budemo fizički aktivni, kao i zdravim libidom. Seksualnost je prirodno povezana s nagonom za opstankom jer omogućava nastavak vrste! Uravnotežena energija Marsa sugerira zdrave seksualne apetite. Zadovoljenje instinktivnog nagona za dodirom, te urođene potrebe tijela, oslobađa nas napetosti, osnažuje vitalnost i kreativnost!

Stoga energiju Marsa možemo prizvati u pomoć u ljubavnoj vezi. Na početku ljubavne veze pomoći će nam u osvajanju partnera. Tijekom veze održava zdrav oblik seksualnosti koja je važan sastojak svake prave veze. Njegova će nam vitalnost pomoći da vezu održavamo dugoročno jer pokreće na ostvarenje zajedničkih snova, bori se za zajedničke ciljeve.

Mars je tada naš dobar saveznik, vojskovođa koji pobjeđuje u važnim životnim bitkama, a može biti i plemeniti vitez. Kao plemeniti vitez spreman je prihvatiti da nećemo baš uvijek i odmah dobiti sve što želimo. Mars simbolizira nestrpljivu energiju, no kad ga stavimo u svoju službu i uravnotežimo vlastite želje sa stvarnim trenutkom i sviješću o drugima, moći će se boriti i za druge te biti strpljiviji u ostvarenju vlastitih želja.

Kad Mars izmakne kontroli i postane zločesti dečko

Ponekad se Mars iz saveznika, ratnika ili plemenitog viteza pretvara u zločestog dečka. Ako zdravi oblik agresivnosti koja nam krči put kroz život i pomaže u ostvarenju ciljeva postane frustriran, počinje raditi štetu. Agresivnost se može pojaviti kao svađalačko ponašanje, verbalna ili fizička agresivnost, kao sebično nametanje svoje volje ili ostvarivanje ciljeva svim sredstvima, bez obzira na štetu koju nanosi drugima.

U podlozi neobuzdanog agresivnog ponašanja najčešće je osjećaj nemoći ili strah od gubitka moći i kontrole: Uzet ću sve što želim, bez obzira na posljedice! Drugi pri tome nisu važni i uvijek netko strada, emotivno ili fizički.

Neobuzdani Mars je nasilnik koji često dojam vlastite moći napuhava dramom i vikom, svađom i pokušajima da dominira. Međutim, pravi autoritet i sposobnost predvodničke uloge proizlazi iz smirenosti i znanja, iz hrabrosti i odlučnosti.

Ako neobuzdana Marsova energija uspije podčiniti druge svojoj volji ili egoistično dominirati, to može potrajati neko vrijeme, no stvara otpor dugih prema takvom ponašanju. Dugoročno, neobuzdani Mars ostat će bez dragih ljudi i prijatelja, bez trajnih i stabilnih rezultata.

A kad je potisnut...

Ako se naš zdravi nagon za opstankom previše uspava, odvest će nas u drugu krajnost. Uzroci potisnutog nagona mogu biti mnogobrojni i uglavnom nastaju u ranijim fazama odrastanja. Složene obiteljske okolnosti ili pravila društvene sredine u kojoj smo odrastali mogu potjerati našeg Marsa u mišju rupu. Razlog tome mogu biti i vanjski događaji koji su izazvali traumu.

Bez zdravog Marsa nesigurni smo u sebe, sputani brojnim strahovima i emotivnim povredama. U najblažem obliku, uspavani nagon za opstankom znači pretjeranu popustljivost zahtjevima drugih, teškoću da se zauzmemo za sebe i uredimo svoj život onako kako odgovara našim potrebama i željama.

Potiskivati želje, trpjeti nepravde, gutati bijes može biti opasnije jer može narušiti zdravlje. Na psihičkoj razini, otvara se put depresiji, osjećaj nemoći vodi u apatiju. Uspavani Mars nema pravu svrhu, pravi cilj svog djelovanja, ne zna kamo usmjeriti svoju energiju, pa se ona ili rasipa ili se okreće protiv sebe u nekom obliku autodestruktivnog ponašanja.

žena, mars u horoskopu

Ima li razlike za muškarce i žene?

Uvijek iznova volim naglasiti da smo u očima zvijezda svi jednaki - bića jedinstvene energije. Zvijezde nas ne dijele po spolu, boji kože, naciji ili vjeri. Ono što nas dijeli su društvena pravila i vjerovanja kulture u kojoj odrastamo. Svi možemo slobodno razvijati energiju svog Marsa, no ovisno o spolu, društvo nam je dodijelilo ponešto drugačije uloge.

Od muškaraca se očekuje da budu prodorni, dokazuju se, postižu velike ciljeve, skrbe o obitelji te da njihovi ciljevi i želje budu u prvom planu. A žene bi trebale slijediti i strpljivo čekati svoj red. Danas više ne moramo automatski odabrati zadanu ulogu ovisnu o spolu, nego možemo pogledati dublje i zapitati se: Tko sam ja? Što ja želim? Koji su moji ciljevi? Na koji se način želim dokazati?

Stoga, nema razlike u tumačenju i razvijanju energije Marsa za muškarce i žene. Svatko od nas mora pronaći načine kako će se dokazati, ostvariti svoje ciljeve, zauzeti se za sebe. Mars u natalnom horoskopu žene ne simbolizira muškarca kakvog ona želi u životu, nego njenog vlastitog unutarnjeg ratnika - njenu vlastitu snagu kojom će se u životu dokazivati i ostvarivati vlastite ciljeve.

On ne analizira i ne promišlja - on jednostavno djeluje!

Možemo li razgovarati sa svojim Marsom? Možda razgovor i nije najbolji način jer Mars je instinktivno-fizička energija. On ne analizira i ne promišlja - on jednostavno djeluje! Treba mu spontanost i sloboda kako bi ga mogli povesti instinkti. S njim ćemo, stoga, bolje komunicirati ako krenemo u akciju.

Najjednostavnije je pokrenuti tijelo. Sport, sve fizičke aktivnosti, hodanje, planinarenje, trčanje, joga, ples, sve će nas to povezati s tijelom i pokrenuti njegovu energiju. Uzbuđenje koje se javlja u izazovnim situacijama u kojima možemo iskusiti nešto novo, želja da se natječemo i pobjeđujemo, strast u ljubavnim osvajanjima i seksualnosti - sve su to načini kako budimo energiju svog Marsa.

Svaki ratnik ima svoj stil, kakav je vaš?

Nisu svi naši unutarnji ratnici jednaki. Bore se na različite načine i svaki ima svoj stil. Potražite znak u kojem se vaš Mars nalazi, pa ga uz to možete i vizualizirati u njegovim arhetipskim ulogama.  

Položaj svog natalnog Marsa potražite na: cafeastrology.com/marssignstables.html

Mars u vatrenim znakovima

Mars u zemljanim znakovima

Mars u vodenim znakovima

Mars u zračnim znakovima

Senka Ljubić, astrologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci