Kreativnost zapisana u horoskopu

Ne moramo biti umjetnici da bismo stvarali ono što odražava stanje našega unutarnjeg svijeta. Svatko osjeća kreativne poticaje, a način na koji ih izražava jedinstven je izraz osobnosti

Astrologija nam pomaže da shvatimo motivaciju kreativnog izražavanja ovisno o astrološkom znaku. Iako su emotivna i psihička energija pokretači svih kreativnih procesa, svaki  astrološki znak ima specifičan pristup, razlog i način izražavanja.

Kreativnost kao odraz osobnosti

Ovan, Lav, Strijelac

Ovan, Lav i Strijelac u svakoj životnoj situaciji imaju potrebu izraziti osobnost. Motivacija njihova kreativnog stvaranja izražavanje je vlastitih vrlina, posebnosti, jedinstvenosti, osobnih vizija. To je razlog zašto pripadnici vatrenih znakova vole biti u središtu pozornosti. Uživaju zabavljati publiku, pa rado glume, pjevaju, plešu, izvode performanse ili jednostavno pričaju viceve.

Imaju izražen zabavljački dar, u čemu prednjači Lav. Vole pokret, pa im je tijelo odličan medij u kreativnom izražavanju. Pripadnike  vatrenih znakova vesele sve vrste plesa i sporta, a u tome ipak najviše uživa Strijelac. Kad osjete da su dobro prihvaćeni, posve se opuštaju i s lakoćom kreću u improvizaciju.

Vatreni znakovi imaju bujne vizije, živu maštu i mogu odlično vizualizirati svoje ideje. Rado se izražavaju jarkim bojama. Njihova ljubav prema bojama nerijetko ih vodi u svijet mode, slikarstva i grafičkog dizajna. Često se bave dizajnom i svom domu vole dati osobni kreativni pečat. Vole apstrakciju i skloni su avangardnim idejama. U kreativnom izražavanju mogu biti  inovativni, osobito Ovan. Svi vatreni znakovi vrlo su strastveni i temperamentni, pa sve što stvaraju ima pečat živopisne, bujne, dramatične, glasne i nezaboravne energije.

Kreativnost kao odraz unutarnjih raspoloženja

Rak, Škorpion, Ribe

Pripadnici vodenih znakova imaju posebno naglašenu emotivnu energiju. Pokreću ih osjećaji, a njihov je unutarnji svijet aktivan i vrlo bogat. Smatraju se najvećim kreativcima među astrološkim znakovima i nerijetko im je karijera vezana uz umjetnost. U kreativnom izražavanju vodeni znakovi prvo izražavaju unutarnja raspoloženja koja im se stalno mijenjaju. Frustrirajući osjećaji, poput tuge ili razočaranja, mogu biti snažniji motiv od sreće. Ljepota onoga što stvaraju nije presudan čimbenik, izražajnost osjećaja je najvažnija.

Način kreativnog izražavanja pripadnika vodenih znakova jednako je bogat i raznolik kao i stalne promjene njihovih unutarnjih stanja. Podjednako lako snalaze se u glazbi, plesu, likovnosti, glumi, ali i u uzgajanju cvijeća ili kuhanju. Duboko razumiju glazbu čije fluidne energije najbolje odražavaju čež­nju njihova srca i senzibilnost. Bujna mašta daje im odličnu sposobnost vizualizacije pa je sklonost likovnosti kod njih vrlo izražena.

Odlično crtaju i slikaju, osobito Rak. Ribe su uspješne u fotografiji jer nepogrešivom intuicijom pronalaze pravi motiv u pravom trenutku. Strastveni Škorpion glazbom, riječima ili slikanjem najbolje iz sebe izbacuje snažne emotivne naboje koje skriva u dubinama svojeg unutarnjeg svijeta, a često je sklon i provokaciji. Kreativno izražavanje siguran je način da drugima i sebi postavi neugodna pitanja i istraži tabu teme.

Kreativnost pretočena u vrijednost i ljepotu

Bik, Djevica, Jarac

Bik, Djevica i Jarac svoju kreativnu energiju najradije izražavaju stvaranjem nečeg opipljivog,  materijalnog. Osjećaji i ideje utkani u oblik koji ima ljepotu i smisao daju dubok osjećaj zadovoljstva i sigurnosti. Za njih i za osobu kojoj su namijenjeni imat će posebnu, osobnu vrijednost. Pripadnici zemljanih znakova u kreativnom izražavanju pozornost usmjeravaju na kvalitetu i preciznost izrade.

Cijene klasične vrijednosti i ljepotu, nisu skloni apstrakciji i eksperimentiranju. Veseli ih kad se njihovo stvaralaštvo može praktično iskoristiti. Vrlo su maštoviti u svakodnevnim, praktičnim stvarima, pa i od jutarnje kave znaju stvoriti mali kreativni ritual. Imaju spretne ruke pa izrađuju predmete od svih vrsta materijala, drva, kamena, tkanina. Bik ima izraženije sklonosti prema umjetnosti, pa rado izrađuje nakit, a voli se okušati i u slikarstvu te unutarnjem uređenju. Poznat je po lijepom glasu, pa će pjevanje biti važan dio njegova kreativnog izričaja.

Djevica ima spretne ruke i dobro oko za detalje. Može savršeno izvesti repliku slike nekoga poznatog slikara, komad nakita ili sašiti odjeću koju je vidjela na modnoj pisti. Nadarena je i za pisanje. Jarac je sklon izradi većih konstrukcija, poput namještaja i korisnih predmeta za kuću. Svi zemljani znakovi svoju potrebu za kreativnim izražavanjem mogu zadovoljiti i uzgojem cvijeća ili kuhanjem.  

Kreativnost kao izražavanje ideja

Blizanci, Vaga, Vodenjak

Brz i aktivan um pripadnika zračnih znakova stvara obilje ideja. Te su ideje motivacijski pokretač kreativnosti. U objektivnom svijetu ideja moguće je stvoriti savršenstvo, a energije razuma i logike stvaraju red. Stoga Blizanci, Vaga i Vodenjak vole sklad i simetriju. Osjetljivi su na ljepotu u svemu što stvaraju. Njihove su kreacije uvijek pune simboličkog značenja jer im je iznim­no važno prenijeti određenu poruku. Sklonost ljepoti i simetriji daje im dobro oko za likovne umjetnosti i arhitekturu. Važan je sklad proporcija, a zračni znakovi uživaju otkrivajući simboliku u umjetnosti. Ne bježe od apstraktnog izražavanja, premda jednako cijene klasične vrijednosti.

Pripadnici zračnih znakova vrlo su komunikativni, pa kreativnost lako izražavaju riječima, osobito Blizanci. Pisanjem proze, poezije ili govorništvom najlakše mogu prenijeti ideje. Vole se okušati u unutarnjem uređenju svojega životnog prostora, pa čak i sami oblikovati dijelove namještaja, a rado izrađuju keramičke predmete i ukrase za dom. U tome prednjači Vaga.

Vodenjak je originalan, sklon svemu što je avangardno. Uživa u organiziranju večeri poezije ili izložbi, voli sudjelovati u performansima s većom skupinom ljudi. Zračni su znakovi vrlo društveni, pa njihova kreativnost dolazi do izražaja u organizaciji različitih društvenih događanja. Večera za prijatelje uz vino, glazbu i zanimljive razgovore izraz je njihova društvenog umijeća i spontan kreativni proces.

Senka Ljubić, astrologija

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci