Koje ste drvo prema keltskom horoskopu?

Kelti i njihovi mudraci druidi podijelili su godinu na trinaest razdoblja. Svakom su razdoblju dodijelili jedno drvo, čije su karakteristike i važnost mogle opisati osobine ljudi rođenih u tom razdoblju. Otkrijmo u toj drevnoj mudrosti svoje drvo, možda nam pomogne da osjetimo svoju zaboravljenu instinktivnu narav

Priča se da u Grčkoj postoji tisućljetni hrast srašten s jednako toliko drevnom lipom. Dva prekrasna i snažna stabla nekoć su bila muž i žena, sretan bračni par. Jednom su u njihov skromni dom prerušeni u lutalice došli Zeus i Hermes. Ne znajući da imaju posla s bogovima, Filemon i Baukida nesebično su ugostili došljake i velikodušno im ponudili sve što su i sami imali. Kao nagradu za njihovu dobrotu bogovi im odlučiše ispuniti jednu želju. Budući da su se silno voljeli, Filemon i Baukida poželješe da umru zajedno kako ni jedno od njih ne bi moralo patiti zbog gubitka najveće ljubavi.

Bogovi su njihovu kućicu pretvorili u hram, a kad je došlo njihovo vrijeme, Filemon i Baukida zagrljeni su gledali kako se njihova tijela pretvaraju u stabla, grane, lišće. Prošaptali su „zbogom, ljubavi“ i ostali zagrljeni u vječnosti kao hrast i lipa. Ova romantična priča iz grče mitologije ohrabruje nas da ustrajemo u ljubavi. Lipa u ljetnim mjesecima zavodi svojim opojnim mirisom koji poput Baukinina šapta slavi vječnu ljubav. Bilo bi vrlo romantično zamisliti sebe kao postojanu lipu, no drevna mudrost keltskih druida, što ću uskoro saznati, dodijelila mi je ulogu hrasta!

Otkrijmo svoje drvo

U svjetskim mitologijama, pričama i religijama drvo je snažan simbol, dubokog i svetog značenja. Šume su drevnim narodima pružale utočište, a različite su vrste drveća svojim posebnim moćima štitile od neprijatelja i zla. Osobito su sjevernjački narodi iz predjela bogatih gustim šumama razvili predaju o važnosti i snazi drveća.  Ako zamislimo sebe kao drvo, meditiramo o njemu, možda ćemo ojačati osjećaj da čvrsto stojimo na zemlji. Osjetimo da je unatoč vjetrovima i kišama modernog života naš život stabilan, naši korijeni duboko u zemlji, u obiteljskoj tradiciji, u našim osobnim snagama i vrlinama.

Potrajalo je nešto vremena dok sam u zagrebačkom parku Maksimiru pronašla hrast. Stavila sam dlan lijeve ruke na njegovu hrapavu koru. Pokušala sam osjetiti njegovu toplinu, teksturu, snagu, energiju kojom zrači. Otvorila sam svoje srce. Dragi moj prijatelju, pozdravljam i cijenim tvoju snagu, tvoju smirenu stabilnost koju i ja posjedujem, samo ponekad zaboravim da je imam. Prislonila sam obraz na tijelo tog veličanstvenog diva. I ja sam poput tebe, znam da ću odoljeti kišama i olujama i svakog se proljeća probuditi u obnovljenoj i veličanstvenoj snazi koja slavi život.

Breza

STVARALAC, 24. 12. – 20. 1.
Breza je prvo stablo koje prolista nakon zime. Ona simbolizira obnovu. Ako ste rođeni kao breza, baš poput nje stremite svjetlosti, svim se silama trudite dosegnuti željeni cilj. Vjerujete da ga možete ostvariti radom. Dobar ste organizator, odlučni ste i otporni. Znate motivirati druge, u krizi ste smireni pa se drugi rado prepuštaju vašem vodstvu. U svako okruženje unosite vedrinu i ljepotu, šarmirate svojom duhovitošću.
SLAŽE SE S: VINOVOM LOZOM, VRBOM I JOHOM

Oskoruša

IDEALIST,  21. 1. – 17. 2.
Vaša je najizraženija crta, ako ste rođeni pod zaštitom oskoruše – individualnost. Vaš je um aktivan i vrlo inovativan, pravi ste idealist. Nestrpljivi ste kad morate poštovati besmislena pravila, mrzite ograničenja. Vaš slobodoljubivi duh uvijek će vas gurnuti u prvi plan i, htjeli vi to ili ne, naći ćete se u ulozi vođe. Odugovlačite s preuzimanjem obiteljskih obveza jer cijenite osobnu slobodu.
SLAŽE SE S: BRŠLJANOM, GLOGOM I LJEŠNJAKOM

Jasen

OČARAVA, 18. 2. – 17. 3.
Drvo od kojeg su druidi izrađivali svoje štapove sjedinjava stvarni i duhovni svijet. Vama će podariti dvojaku prirodu. Vaš sanjarski duh često vas odvodi u svijet mašte. Unatoč tomu, znate ostati praktični i ispuniti sve zahtjeve svakodnevice. Vrlo ste inteligentni i znatiželjni, spontani i veseli. To vas čini uvjerljivim govornikom koji će očarati svojim znanjem i maštom. Sjajan ste ljubavnik i brižan roditelj.
SLAŽE SE S: VRBOM, TRSKOM, HRASTOM, GLOGOM, BRŠLJANOM I BOŽIKOVINOM

Joha

ISTRAŽIVAČ, 18. 3. – 14. 4.
Joha kao vaše pokroviteljsko drvo opisuje vas kao nemirnu i naglu osobu, uvijek spremnu istraživati nova područja. Krasi vas hrabrost i energičnost, no ponekad ste nagli i nepromišljeni, odlučni u tome da radite sve po svome. Vjerujete u sebe i znate kad možete riskirati. Uporan ste radnik. Ne volite rasipanje, prezirete površnost. Vi ste jednostavna osoba, a u ljubavi se predajete potpuno i strasno.
SLAŽE SE S: BREZOM, BAZGOM, GLOGOM I HRASTOM

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci