Koje je značenje dvanaeste kuće horoskopa?

Od dvanaest kuća, tri su vrlo tajnovite jer opisuju naš unutarnji svijet. To su četvrta, osma i dvanaesta kuća. Njihovo tumačenje može nam pomoći da se povežemo s vlastitim osjećajima te bolje razumijemo potisnute i nesvjesne dijelove našeg bića. Evo što simbolizira dvanaesta kuća horoskopa...

Kuća nesvjesnoga

Dvanaesta kuća simbolizira još dublje i tajnovitije sadržaje od četvrte i osme ‒ ona je kuća nesvjesnoga. Dok smo u četvrtoj kući imali izravan pristup osjećajima, u osmoj kući smo se susreli s potisnutim sadržajima koji su ipak dostupni našoj svjesnosti.

No sadržaj nesvjesnoga nije lako dostupan jer nesvjesno se, prema definiciji, sastoji od procesa koji se u našoj nutrini događaju automatski, uključuju nagone, primitivne i instinktivne dijelove.

Dvanaesta kuća bila bi najbliže onome što se u Jungovoj psihologiji naziva sjenom. Ono što zovemo civiliziranim i svjesnim odvaja nas od osnovnih instinkta, napisao je Jung, no ti instinkti ne nestaju. I oni imaju svoju energiju i potrebu da se izraze, a to mogu samo na neizravan način.

Progovara kroz snove, slutnje, maštu...

Njen nas sadržaj posjećuje u snovima i mašti, kroz intuiciju i slutnje, neobjašnjive koincidencije. Može mu se pristupiti pomoću analize snova, hipnoze, vježbanja intuicije, meditacije, kreativnog izražavanja, pa i nekog oblika duboke duhovnosti.

Dvanaesta kuća je golem unutarnji ocean koji nas povezuje i s kolektivnim nesvjesnim. Upravo zato simbolizira naše sudjelovanje u sveobuhvatnosti života. U sebi možemo prepoznati da naš pojedinačni ego nije ništa više nego sićušan dio nekog golemog tkanja svemira.

Čežnja za stapanjem s nečim većim

Pojedinačni identitet i osobni interesi miješaju se s dubokim unutarnjim osjećajem povezanosti sa svime što postoji, iz čega može nastati duboko suosjećanje, nesebična ljubav, produhovljenost. Ta će spoznaja ublažiti čvrste granice ega i dati mu drugačiju perspektivu postojanja iz kojeg može djelovati nesebično, posvetiti svoje osobne napore nekim velikim i plemenitim ciljevima.

Ipak, nisu svi spremni pustiti vezanost uz čvrste strukture osobnosti jer ego je važan i koristan, on nam daje oslonac. Stoga, naglašena dvanaesta kuća, ako su u njoj Sunce, Mjesec i drugi planeti, može izazvati različite reakcije. Netko može osjećati čežnju da se stopi s nečim većim od pojedinačnog ega.

žena koje je značenje 12. kuće horoskopa

Samoća, izolacija i preosjetljivost

To nešto veće možemo pronaći u običnim svjetovnim stvarima, poput stapanja s nekom velikom organizacijom. Često je to organizacija koja pomaže siromašnima, bolesnima, životinjama... Može to biti i neka duhovna organizacija, kao i svakodnevni rad u nekoj globalnoj korporaciji.

No, ponekad čežnja za stapanjem s nečim većim od pojedinačnog ega može izazvati bolne osjećaje ‒ samoću, izolaciju i preosjetljivost ‒ jer su sadržaji nesvjesnoga vrlo aktivni i stalno se upliću u svjesne planove i odluke.

Ta se osjetljivost i bol mogu ublažiti raznim vrstama eskapizma ‒ bijeg od svijeta u zatvorene zajednice koje istovremeno daju osjećaj sigurnosti i osjećaj povezanosti s većom cjelinom. Za neke je to bijeg u maštu, a u najgorem slučaju to može biti bijeg od stvarnosti uz alkohol, tablete, drogu...

Sadržaji koje ne razumijemo i tek ih trebamo odgonetnuti

Sadržaj nesvjesnoga nam izmiče i velika je tajna, sve dok ne zatvorimo oči, dok se ne povučemo u osamu, meditaciju, kontemplaciju ili molitvu. Sadržaje nesvjesnoga ne poznajemo i ne razumijemo, ali ako dopustimo da se površina tog oceana smiri, kad pazimo da ne uznemiravamo te duboke vode, moći ćemo ugledati djelić onoga što se krije ispod površine.

U dvanaestoj kući preplavljeni smo sadržajima koje ne razumijemo, treba ih odgonetnuti, no oni su izvor nadahnuća. Iz oceana nesvjesnoga izronit će čudesne kreativne ideje, mašta će nam darovati prekrasne zamisli, a mirnoća i osjećaj povezanosti sa svime što postoji može nam donijeti utjehu.

Kakva nam je potreba za duhovnošću?

Znak na vrhu dvanaeste kuće opisuje kako se odnosimo prema granicama vlastitog ega, koje nam teme mogu ostati dugo vremena skrivene ‒ neosviještene, možemo li prihvatiti iracionalne događaje i pojave, te kakva je naša potreba za duhovnošću.

Tumačenje znaka na vrhu kuće uvijek treba povezati s temeljnim energijama Sunca i Mjeseca, koje ponekad pričaju neku drugu priču, no upravo tu možete biti kreativni i pronaći mogućnosti kako ih povezati.

Vatreni znak na vrhu dvanaeste kuće sugerira da vam nije lako biti dio velike cjeline u kojoj je vaš pojedinačni ego samo malen i beznačajan dio. U sebi se borite da zadržite čvrste granice iako vam to često ne uspijeva. Možda nemate posve jasnu viziju svoje važnosti i mjesta u svijetu, kao da vam izmiče čvrsta ideja svrhe života.

Zemljani znak na vrhu dvanaeste kuće sugerira kako vam možda nije poznato pravo značenje odgovornosti, reda, organizacije, da vam materijalne vrijednosti nisu na prvome mjestu. Svoj osjećaj uzemljenosti i sigurnosti možete pronaći u duhovnosti i kreativnom izražavanju.

Zračni znak na vrhu dvanaeste kuće sugerira da su misli preplavljene maštom, što može naglasiti kreativne talente, posebno verbalno izražavanje. Moguće je da imate idealiziranu predodžbu o ljubavi, ali kao da vam ona prava stalno izmiče. Sve neobjašnjivo, mistično i tajnovito snažno budi vašu znatiželju.

Vodeni znak na vrhu dvanaeste kuće sugerira pojačanu intuiciju, no možda vam je teško razjasniti vlastite osjećaje, ali to nije ni važno ako dopuštate da vas vodi intuicija. Potrebno vam je što više trenutaka samoće, meditacije, povjerenja prema vlastitoj intuiciji. Kroz vas lako teku vode nesvjesnoga, pa možete biti istinski duhovna osoba. Obavijeni ste aurom tajnovitosti i neke posebne, mistične energije.

Četvrta, osma i dvanaesta kuća - okultna strana horoskopa

Koje je značenje četvrte kuće horoskopa?

Koje je značenje osme kuće horoskopa?

Senka Ljubić, astrologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci