Koje je značenje četvrte kuće horoskopa?

Od dvanaest kuća, tri su vrlo tajnovite jer opisuju naš unutarnji svijet. To su četvrta, osma i dvanaesta kuća. Njihovo tumačenje može nam pomoći da se povežemo s vlastitim osjećajima te bolje razumijemo potisnute i nesvjesne dijelove našeg bića. Evo što simbolizira četvrta kuća horoskopa...

Rijeka osjećaja

Četvrta je kuća poput široke rijeke naših osjećaja. Na njenim obalama možemo se snažiti, osjetiti sigurnost, u njenim se vodama nadahnjujemo i pročišćavamo. U psihološkom smislu, ona predstavlja naš emocionalni identitet ‒ način kako se povezujemo s vlastitim osjećajima. Ona nam pomaže odgovoriti na pitanje Kako se osjećam u sebi?

Za sve one koji se znaju povezati s osjećajima, sve ono što simbolizira četvrta kuća nije velika tajna, nego bogat spremnik mašte, kreativnosti, utočište od izazova vanjskoga svijeta. Svatko od nas može uroniti u taj neiscrpni izvor energije. Osjećaji koje simbolizira četvrta kuća dostupni su našoj svjesnosti ‒ dovoljno je sjesti uz tu unutarnju rijeku i pecati ili uroniti u njene vode.

Sve što nam znači sigurnost

Četvrta kuća simbolizira i ono što nama, u okviru iskustava svakodnevice, znači sigurnost, sve u čemu pronalazimo svoju zonu ugode i opuštenosti. Odgovara nam na pitanje Osjećam li se sigurno? Prvi osjećaj sigurnosti koji smo stekli u životu trebala nam je pružiti obitelj, posebno roditelji. Stoga će četvrta kuća simbolizirati i kakav je naš doživljaj roditelja, posebno doživljaj majke. Četvrta kuća duboko će nas ukorijeniti u obiteljske priče i mitove.

Ako u četvrtoj kući imate više planeta, a posebno je znakovito ako je riječ o Suncu, Mjesecu, Veneri i Merkuru, vaša sposobnost i potreba da radite s vlastitim osjećajima se pojačava. Osjećajni intenzitet na poseban će se način manifestirati u vašem ponašanju, bilo da ga izražavate nekim kreativnim kanalom ili, potaknuti suosjećanjem, pomažete drugima. Važno je pronaći konstruktivan način da vlastite osjećaje izrazite u svijetu.

žena, koje je značenje četvrte kuće horoskopa

Znakovi koji se u njoj nalaze otkrivaju puno

Jedno od najčešćih pitanja je Ali što ako u četvrtoj kući nemam nijedan planet, znači li to da ne mogu raditi s vlastitim osjećajima? Ako u kući nemate nijedan planet, to ne predstavlja nikakav problem. Potrebno je pogledati koji se astrološki znak nalazi na vrhu kuće. On će dati dovoljno informacija o temi kuće.

Znak zodijaka koji se nalazi na vrhu četvrte kuće pokazat će možete li uroniti u unutarnji svijet s lakoćom i bez straha ili vam se možda nije lako povezati s vlastitim najdubljim vodama. Značenje znaka na vrhu kuće uvijek treba povezati s temeljnim energijama Sunca i Mjeseca.

Vatreni znak na vrhu četvrte kuće sugerira da su vaši osjećaji topli i bujni, ali vam nedostaje strpljivosti da biste razvili dublju povezanost s vlastitom emotivnom dubinom. Nije vam lako izaći na kraj s tamnom stranom osjećaja ‒ možete biti vrlo osjetljivi i ranjivi. Ponekad ste previše zaokupljeni sobom da biste mogli razviti suosjećanje.

Zemljani znak na vrhu četvrte kuće sugerira da imate dobar kontakt s osjećajima. Možete ih jasno sagledati, pojednostaviti sve što se može i prihvatiti ih takvima kakvi jesu. Važno vam je imati osjećaj kontrole pa im se prepuštate polako i oprezno, zadržavajući unutarnju čvrstoću i pribranost.

Zračni znak na vrhu četvrte kuće sugerira racionalnu energiju koja osjećaje pokušava analizirati i razvrstati u kategorije kako bi ih razumjela. No osjećaje prvenstveno treba osjetiti, a tek potom razumjeti. Pritom ponekad mogu nastati nepotrebne emotivne komplikacije zbog kojih se možete osjećati ranjivo. S osjećajima ste, stoga, uvijek na oprezu.

Vodeni znak na vrhu četvrte kuće sugerira da ćete posve lako i spontano uranjati u svijet osjećaja. To je vaše prirodno stanje, ono je vaša snaga, ali ponekad i razlog čestih promjena raspoloženja. Važno vam je postići unutarnji osjećaj sigurnosti, a najlakše ga pronalazite u najintimnijem krugu svojih bližnjih i obitelji.

Četvrta, osma i dvanaesta kuća - okultna strana horoskopa

Koje je značenje osme kuće horoskopa?

Koje je značenje dvanaeste kuće horoskopa?

Senka Ljubić, astrologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci