Koja je bajka vašeg astrološkog znaka?

Bilo jednom davno... čarobne su riječi koje nas uvode u svijet izvan vremena i prostora, svijet u kojem je sve moguće, u svijet bajki. Čudnovate, ponekad grube i zastrašujuće, ali sa sretnim završetkom, bajke daju jednostavne i izravne osnovne upute o preživljavanju i individuaciji. Lako ih je povezati s astrologijom jer govore zajedničkim jezikom simbola

Čak 95 posto znanja ispod slojeva svjesnosti

Bajke su se oduvijek prepričavale u zimskim noćima uz plamen vatre na ognjištu, u toplim ljetnim noćima pod zvjezdanim pokrovom, u sretnim danima i u onim tužnim. Bajke potekle iz narodne predaje, poput onih koje su prikupila braća Grimm, ocrtavaju osnovne psihološke strukture čovjeka. Simboli u bajkama uvijek su višeznačni, arhetipski, bogati životnom mudrošću koju ne možemo uvijek shvatiti analitičkim umom.

Istraživanja su pokazala da čak 95 posto znanja koje upijemo, i kao djeca i kao odrasli, ne nastaje u svjesnosti, nego ispod slojeva svjesnosti. Zato su bajke djelotvorne, jer naše nesvjesno savršeno razumije njihove poruke. Njihovu važnost u osobnom psihološkom sazrijevanju cijene mnogi psiholozi i terapeuti, primjerice, poput psihologinje i pripovjedačice Clarisse Pinkola Estes koja ih je izvanredno opisala u svojoj uspješnici Žene koje trče s vukovima ili psihologinje Marije-Luize von Franz čije brojne knjige analiziraju bajke.

Svatko od nas može svladati izazove i ostvariti sebe

Sva ljudska bića dijele ista iskustva, među kojima su iskustva odrastanja, individuacije, pronalaženja partnera, stvaranja, gubitaka, radosti i boli. Bajke su ta iskustva prepričale na mnogo različitih načina, opisujući jednostavno i izravno psihičke sile koje djeluju u kolektivnom nesvjesnom. Glavni likovi bajki često su nejaka djeca, siročići, izgubljene princeze, nespretnjakovići i glupani. Suočen s velikim izazovom glavni lik bajke mora otkriti svoju snagu i dokazati svoju vrijednost.

U procesu psihičke, fizičke ili duhovne preobrazbe, glavni lik ostvaruje svoje potencijale, postaje sretno i ispunjeno biće. Tako će siromašni momak postati kralj, neugledna će se djevojka udati za princa, a bespomoćna djeca sama pronalaze spas i sigurnost. Poruka je to da svatko od nas, bez obzira na to koliko se osjeća nemoćno ili prestrašeno, može svladati izazove i ostvariti sebe – postati kralj ili kraljica!

Glavni lik je uvijek dobar

U bajkama je glavni lik uvijek apsolutno dobar. Dobra djela uvijek su nagrađena, samoočuvanje vodi k uspjehu. Točno se zna tko je zao, tko je neprijatelj, u bajkama nema sivih zona. Zlo ne može proći nekažnjeno, dobro uvijek pobjeđuje, a u svijetu postoji red i pravednost. Opasnosti i kušnje kroz koje prolazi glavni lik unutrašnja su iskustva u životu duše.

Grabežljivici poput vuka, zmaja ili vještice dijelovi su vlastitog nesvjesnog koje treba prepoznati, pobijediti, pripitomiti ili raditi na njima. Životinje poput ptica, mačaka ili ribica vodiči su i savjetnici, glasovi intuicije, unutrašnjih instinkta. Bajke nam pokazuju da se na njih možemo osloniti, jednako kao što nas upozoravaju da moramo prepoznati opasnosti. Bajke često, poput karikature, na šaljiv način potenciraju naše vrline i mane.

Energije astroloških znakova

Astrologija također govori jezikom simbola pa u bajkama lako možemo prepoznati energije astroloških znakova. Sunce u astrologiji možemo promatrati kao junaka koji kreće na razvojni put, a vodi ga Mjesec, unutrašnji glas duše. Cilj junaka jest postići sreću, drugim riječima – pronaći svoju pravu osobnost, samostalnost i integritet. U bajkama nijedan lik ne dobiva ništa gotovo, svi se moraju izboriti za sreću.

Likovi poput Snjeguljice ili Trnoružice moraju čak i umrijeti prije nego što pronađu sreću. U astrologiji je isto tako. Simbolika znaka u kojem se nalazi Sunce u natalnom horoskopu označava mogućnosti razvoja. Mi te mogućnosti moramo sami istražiti, upoznati i razvijati da bismo postali ono što možemo i trebamo biti. Mi smo junaci svoje vlastite životne priče u kojoj moramo svladavati razne izazove, baš kao i likovi iz bajki.

Bajke vatrenih i zemljanih znakova

U istoj bajci možemo pronaći karakteristike nekoliko astroloških znakova istovremeno, no jedan od njih bit će dominantan. Bajke koje opisuju razvojni put, osobine i teme karakteristične za vatrene znakove, Ovna, Lava i Strijelca, pričaju o putovanju, o potrazi za veličanstvenim ciljem, o borbi. Vatra je element koji preobražava, jednu tvar pretvara u drugu, a u bajkama se zrcali u ostvarenju jedinstvenog postignuća, kreativnom stvaranju individualnosti, o tome kako postati kralj ili kraljica.

Bajke zemljanih znakova, Bika, Djevice i Jarca, pričaju o stvaranju stabilnog i sigurnog svijeta u kojem vlada red. Često glavni lik bajke započinje svoj put iz bijednih uvjeta, oskudice, gladi ili gubitka svojih prava. Upornošću i marljivim radom postiže golem uspjeh.

Bajke zračnih i vodenih znakova

Bajke karakteristične za zračne znakove, Blizance, Vagu i Vodenjaka, pričaju o znatiželji, snalažljivosti, prilagodljivosti. Životni se izazovi savladavaju učenjem, inteligencijom, komunikativnim sposobnostima i druželjubivošću. Ljubav i pripadnost, obitelj, emotivna sigurnost teme su u bajkama koje ocrtavaju razvojni put vodenih znakova, Raka, Škorpiona i Riba.

Podsjetite se svojih omiljenih bajki, zabavite se istražujući poveznice bajki i znakova u kojima se nalaze vaše Sunce, Mjesec i podznak. Ako vas posebno privlači uvijek ista bajka, njeno značenje važna je tema vašeg života, a bajka vam može pomoći da je bolje razumijete i odradite.

Koja bajka najbolje prikazuje baš vaš znak pogledajte ovdje

Senka Ljubić, astrologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci