Kako zvijezde oblikuju život

Zemljani tipovi su stoici, vodeni su ranjivi i osjetljivi na vlagu i psihološke bolesti, zračni tipovi su užurbani i radoznali, a vatreni su hiroviti

Četiri elementa koja se nalaze u svakom horoskopskom znaku – vatru, zemlju, zrak i vodu – astrologija naziva i elementalna stvarnost. Astrologinja Anđelka Subašić napominje kako nijedan element nije manje ili više vrijedan od drugoga, jednostavno su njihov izraz i djelovanje drukčiji. „Svatko od nas u natalnom horoskopu ima sva četiri elementa koja su nužna za uravnotežen razvoj ličnosti“, kaže Anđelka.

Zemljani tipovi su stoici, snažni su i skloni bolestima kojima treba dulje da se razviju, dok su vodeni ranjivi, osjetljivi na vlagu i psihološki iscrpljujuće bolesti. Zračni tipovi su užurbani, radoznali i skloni bolestima uzrokovanim stresom, a vatreni su hiroviti, uzbuđeni i skloni nesrećama, vrućicama i brzim, akutnim i upalnim bolestima.

U svakom elementu znakovi se dijele na tri skupine, na kardinalne, fiksne i promjenjive. Kardinalne znakove, u koje spadaju Ovan, Rak, Vaga i Jarac, karakterizira poticaj na djelovanje. Fiksne – Bika, Lava, Škorpiona i Vodenjaka – karakterizira postojanost i stabilnost, a promjenjive – Blizance, Djevicu, Strijelca i Ribu – primjena i prilagodba. Znakovi se još dijele na emocionalne i racionalne.

Emocionalni su vatreni i vodeni znakovi, a racionalni su znakovi zemlje i zraka. Nadalje, dijele se na introvertne i ekstrovertne, odnosno na pasivnije ili izravnije. U prve spadaju znakovi zemlje i vode, a u druge vatreni i zračni.
Spoznaja o posjedovanju ili nedostatku elemenata koji određuju našu percepciju i pogled na svijet pomoći će nam da se pobrinemo iz njih izvući ono najbolje.

joga horoskopVATRENI ZNAKOVI

Dokazivanje, jaka volja, ponos i ideali značajke su vatrenog znaka. Njemu je darovan težak posao nošenja „božanskog plamena“, učenja lekcija iz strasti i zadržavanja vatre unutarnjeg duha. Među vatrene znakove spadaju Lav, Strijelac i Ovan, a riječ je o ekstrovertnom, toplom, suhom i muškom elementu.

„Oni su željni slave i brzih rezultata“, kaže Anđelka. „Lav drži do iskrene strasti s golemom odlučnosti jer je fiksan znak, dok Strijelac rasprostire svoju energiju u širokom spektru ideja, planova i savjeta jer je promjenjiv. Svi vatreni znakovi imaju snažnu želju za akcijom i slobodnim izražavanjem pa im manjka taktičnosti i strpljenja jer, jednostavno rečeno, vatra gori. Poznati su po entuzijazmu, energiji, inspiraciji, visokim idealima i po načinu na koji brzaju, gotovo dječjim entuzijazmom. Vatra puni energijom, nadahnjuje i stvara.“

Vatra u kriznim situacijama
Alkemijski proces transformacije vezan uz vatru nazivao se calcinatio (izgorjeti u vatri). Kad izgarate od konzumiranja strasti i frustrirajućih želja, neugodan osjećaj zdravstvene krize povezan je s ovim elementom. Osjećaj neranjivosti ove znakove često tjera na to da idu glavom kroz zid, što može rezultirati slomom. Termin „izgorjeti“ savršeno opisuje takvu situaciju.

Vatrena rješenja
Tvrdoglavi napadi vatre mogu zamagliti prave potrebe tijela, dok strastveni osjećaji kao što je bijes destruktivno djeluju iznutra i izvana. No vatra je dovoljno snažna da očuva svoj plamen, pronađe mudrost i zadrži težnju. Vatreni tipovi druge liječe toplinom.

Manjak vatre
„Kad netko osjeća hladnoću i kad je napet, nedostaje mu vatre“, objašnjava Anđelka, „a manjak vatrenog elementa može se manifestirati i kao manjak samouvjerenosti i živosti, te u lošoj probavi i manjku energije. Izazovi koji se nađu pred takvim ljudima mogu izazvati strah i neodlučnost. Moguć je i gubitak vjere u život.“

Kada vatra liječi
Ovi strastveni, romantični idealisti alarmantnom će brzinom izgorjeti u ponosu i ljutnji. Spoj dvaju vatrenih tipova izrodit će zapaljivu vezu. Oni koji žele smiriti vatrenog tipa neka se posluže kompromisom i humorom. Ovo je najoptimističniji i najradosniji element koji će vas očarati u trenu. Vatra izaziva romantične snove i rađa želju za avanturom.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci