Kako laže koji horoskopski znak?

Kako funkcionira naš um? Kakav je naš način komunikacije? Jesmo li skloni ogovaranju, spremni na laž? Astrologija nam pomaže da osvijestimo svoj način razmišljanja i poboljšamo komunikaciju

U starogrčkoj mitologiji Merkur je bio glasnik bogova. Imao je leteće sandale koje su ga u tren oka mogle povesti kamo god poželi. Štoviše, imao je i čarobnu kapu, koja ga je činila nevidljivim. Brz, nestašan i neuhvatljiv, bog Merkur bio je svojeglav i neobuzdan stvor. Nije prezao od varki i trikova pa se smatralo da je zaštitnik varalica i lopova. Merkur u psihološkoj astrologiji simbolizira naše misli. Brze, neuhvatljive i nevidljive, a opet tako moćne. Svjesni smo snage uma, jer ono što mislimo određuje naš način ponašanja. Naučiti prepoznati svoje misli i utišati neprestane valove uma jedan je od važnijih zadataka jogijske tradicije i meditacijskih tehnika.

Merkur - veseljak i varalica

Proces oblikovanja misli počinje opažanjem. Kad više ljudi gleda isti prizor, neće vidjeti jednake stvari. Događaj koji opažamo sam je po sebi neutralan, nema neku posebnu vrijednost. Osoba koja opaža događaj pripisuje mu određeno značenje, tumačeći ga ovisno o svom specifičnom načinu razmišljanja. Naš je um stalno aktivan i pomaže nam rastumačiti te odgovoriti na izvanjske podražaje koji nas neprestano zasipaju sa svih strana. U nama postoji filtar kroz koji se prelama stvarnost, a do nas dopire tek dio te stvarnosti. Astrologija te filtre prepoznaje i opisuje pomoću simbolike Mjeseca i Merkura. Tumačeći simboliku Merkura i povezujući je s temeljnim životnim energijama Sunca i Mjeseca, dobivamo zanimljiv uvid u način rada našeg uma, stvaranja svog specifičnog sustava uvjerenja i način komunikacije.  

Merkur kao starogrčko božanstvo bio je veseljak i varalica. Skrivene u našoj glavi, naše misli katkad i s nama samima izvode trikove! Koliko smo puta došli do pogrešnog zaključka, lagali i sebi i drugima. Laž može biti neka vrsta obrambenog mehanizma kojim se branimo od osjećaja krivnje, srama ili želimo prikriti osjećaj manje vrijednosti.

Bijele laži

Postoje mnoge situacije u kojima lažemo bez velike grižnje savjesti. Često je to situacija u kojoj ne želimo nekoga povrijediti. Mama je skuhala neukusno varivo. „Dobro je“, reći ćemo bez oduševljenja, „ali možda bi trebalo dodati malo kadulje,“ zapravo smo izrekli bijelu laž jer ne želimo ražalostiti mamu. No neki su nepokolebljivi, istinu, ili svoju verziju istine, slijede pod svaku cijenu, pa čak i ako će povrijediti one koje vole. Imate li snage suočiti se sa svojim lažima, priznati si da ste spremni na njih?

Usporedite energije znakova u kojima se nalaze vaš Merkur, Mjesec i, naravno, Sunce koje predstavlja vaš horoskopski znak (u kojim se znakovima nalaze Merkur i Mjesec u vašoj natalnoj karti lako je doznati na astrološkim internetskim stranicama jednostavnim unosom u ponuđenu tablicu mjesta, vremena i datuma rođenja ovdje).

Kako komuniciraju zemljani znakovi pogledajte ovdje

Kako komuniciraju zračni znakovi pogledajte ovdje

Kako komuniciraju vodeni znakovi pogledajte ovdje

Kako komuniciraju vatreni znakovi pogledajte ovdje

Senka Ljubić, astrologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci