Kakav ste vježbač prema astrologiji

Zabavite se uz naš astrološki vodič za vježbanje joge i otkrijte zašto Ovan voli dubiti na glavi, zašto jogu najviše vježbaju Djevice, zašto je Vodenjak nediscipliniran vježbač i koje vam vrste joge najviše odgovaraju

Astrologija i joga - tajna veza

Što je zajedničko jogi i astrologiji? Obje te drevne vještine temeljile su spoznaje na promatranju prirode. Zato znakovi zodijaka, kao i mnogi nazivi asana, položaja tijela u jogi, nose nazive životinja, poput ribe, lava ili škorpiona! Obje vještine preživjele su tisućljeća, donoseći suvremenom čovjeku dragocjena znanja.

Tradicionalni oblik joge koji obuhvaća disanje i vježbanje asana zove se hatha joga. Ha – znači Sunce, a Tha – znači Mjesec, slikovit su simbol glavne zadaće joge, što je stvaranje ravnoteže duha i tijela. Tu nalazimo još jednu poveznicu s astrologijom. Razumijevanjem dvaju glavnih astroloških simbola, Sunca i Mjeseca, u našem osobnom horoskopu prepoznajemo vlastite mogućnosti, snage i slabosti. Razvijamo se u objedinjenju tih energija. I joga i astrologija, svaka na svoj način, vode nas na put učenja o sebi.

Jogu ne čine samo vježbe za tijelo, već i meditacija, pravilna prehrana te određena moralna načela. Ipak, pod pojmom joga danas najčešće podrazumijevamo fizičko vježbanje. Tako se susrećemo s raznim stilovima joge, koji su sastavljeni od istih asana, ali se one izvode različitim redoslijedom ili različitim tempom. Ne dajte se zbuniti tom raznolikošću, ideja joge je uvijek ista, asane su iste, a u raznolikostima prepoznajte baš ono što odgovara vama osobno. Zabavite se uz astrološki vodič za vježbanje joge.

Ovan

Ovan voli brzinu i izazove pa ga joga u početku neće impresionirati. Činit će mu se sporom i dosadnom. No kad je isproba, vrlo će brzo prepoznati njenu snagu i izazovnost položaja. Brzo će se zaljubiti u nju i tražiti sve veće izazove kojih u jogi ne nedostaje. Idealna asana za Ovna je stoj na glavi. Ovan voli pobjeđivati pa će vježbanjem joge imati puno prilika da pobijedi samog sebe, svoju ljutnju, nestrpljivost ili naglašen ego. Ovan će se odlično osjećati vježbajući dinamičnije stilove kao što je ashtanga ili power joga.

Bik

Bika nije lako nagovoriti na vježbanje. Kad jednom krene, uporni će Bik brzo usvojiti jogu kao životnu naviku. Odgovara mu sporiji tempo vježbanja, a izdržljivost koja je potrebna za zadržavanje tijela u nekom izazovnom položaju, njegova je jača strana. S vremenom će savladati i najteže asane. Bik će uživati u ljepoti i eleganciji joga položaja. Joga ga ohrabruje da lakše prihvati promjene. Biku odlično odgovara hatha joga, a posebno voli stoj na ramenima.

Blizanci

Blizancima je zbog njihova urođenog nemira i napetog uma joga vrlo korisna. Kad brzina i stres uzmu svoj danak, joga je spasonosno rješenje u kojem će pronaći mir. Najvažnije su vježbe disanja koje ih najbolje smiruju, a pravi je izazov zadržati tijelo posve mirnim. Izrazito im odgovaraju sve asane u kojima se balansira na rukama. Urođena znatiželja vodi ih istraživanju svih aspekata joge, vole iskušati različite stilove. Vinyasa flow joga odličan je odabir za Blizance.

Rak

Rak voli vježbati jogu, ali ovisno o raspoloženju ima razdoblja strastvenog vježbanja, pa potom razdoblja potpunog prestanka. Raku odgovara to što joga nije natjecateljska vještina pa vježbajući može mirno uploviti u svoj unutarnji svijet. Joga mu pomaže da smiri osjećaje i njihovu čestu promjenjivost. Posebno voli vježbu pretklona u sjedećem položaju koji simbolično čuva osjetljivu unutrašnjost. Odgovara mu hatha ili yin joga.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci