Kakav smisao za humor ima vaš znak?

Humor je sveprisutan dio svakodnevice. Njegovi su glavni sastojci dosjetljivost, veselje i smijeh. Humor nam pomaže ublažiti pritiske društvenih pravila, stresa i intenzivnih emocija. Netko ima više smisla za humor, a netko manje, no svatko od nas pristupa mu na specifičan način. Provjerite kako se snalazite u šaljivoj interpretaciji života i što vam ona znači!

Manje ozbiljna strana života bez nelagode

Promislite na trenutak, smatrate li sebe osobom koja ima smisla za humor? Znači li to za vas sposobnost da se često smijete svakodnevnim situacijama, volite pričati viceve ili rado gledate komedije? Možete li se odmaknuti od formalnosti i pogledati život s manje ozbiljne strane, a da se pritom ne osjećate neugodno? Čini se da je upravo to jedna od važnih značajki humora: sposobnost propitkivanja društvenih pravila i pojava na način koji će umanjiti njihovu strogost i njihov pritisak.

Otac psihoanalize, Sigmund Freud, smatrao je kako je humor način nadmudrivanja svog unutrašnjeg cenzora – onog strogog unutrašnjega glasa koji nas blokira u izražavanju mnogih prirodnih impulsa. Ti cenzurirani impulsi najčešće se odnose na teme koje su društveno neprihvatljive ili su vrlo osjetljive, poput seksualnosti, agresivnih impulsa, različitih tjelesnih funkcija koje se ne smatraju uvijek pristojnima ili „političke nekorektnosti“. Freud je smatrao kako nam humor dopušta uživanje u svim tim zabranjenim mislima i temama koje su dio naše ljudskosti.

Upravo je zato humor izuzetno zdrav, neophodan ispušni ventil pomoću kojeg se rješavamo unutrašnjih dvojbi, pritisaka i cenzure. Istovremeno, možemo propitkivati smisao pravila koja nas sputavaju pa služi kao posebna vrsta društvenog korektiva.

Igra s boli

Humor može biti i obrambeni mehanizam. Šalom i zauzimanjem neozbiljnog, veselog, čak i podrugljivog stava prema nekoj društvenoj situaciji lakše se izlazi na kraj s vanjskim stresom i unutrašnjim emotivnim pritiskom. Ako naglasimo ironične ili apsurdne aspekte situacije te ih dramatiziramo i uvećamo – jer pretjerivanje je značajna odrednica humora – zaštitit ćemo se od vanjskih ili unutrašnjih opasnosti.

Slavni filmaš i komičar Charlie Chaplin napisao je: „Pretpostavljam da je smijeh obrambeni stav: moramo se smijati u lice vlastitoj nemoći pred silama prirode – inače ćemo poludjeti.“ U svojoj je autobiografiji napisao i još jednu, vrlo duboku misao: „Da biste se istinski nasmijali, morate biti u stanju uzeti svoju bol i igrati se njome.“

Olakšanje

Važna odrednica humora je mogućnost da umanjimo intenzitet unutrašnjeg emotivnog naboja, svoje boli i patnje, jer on nam pomaže da prilagodimo značenje doživljaja koji nas je ranio, tako što on postaje manje zastrašujuć.

S psihološke strane gledano, humor istovremeno aktivira naše kognitivne, emotivne i fizičke reakcije. Intelekt opaža, analizira, pravi često neočekivane, kreativne poveznice i reagira na situaciju dosjetkom. Emocije reagiraju veseljem, a olakšanje koje osjetimo izazvat će fizičku reakciju – smijeh. Ako pomoću humora pogledamo situaciju iz druge perspektive, možemo stresne emocije zamijeniti ugodnijim osjećajima. Humor nam tako omogućava da doživimo trenutak veselja čak i onda kad smo suočeni s neprilikom.

Pomoću humora možemo poboljšati komunikaciju i time si olakšati stvaranje društvenih ili intimnih veza. Uz humor ćemo lakše riješiti svakodnevne probleme, pa možemo biti uspješniji u poslu ili se barem kroz svakodnevicu kretati s manje stresa. Smijeh je jedan od najjednostavnijih lijekova protiv svakodnevnog stresa, a smisao za humor pomaže nam u dugoročnom održavanju dobrog zdravlja.

Rođeni zabavljači

Zašto netko ima, a netko nema smisla za humor? Za izražen smisao za humor potreban je brz um koji će stvarati kreativne poveznice i može iskoračiti izvan uhodanih obrazaca. Potreban je i optimizam, želja da vidimo nešto pozitivno, čak i u negativnoj situaciji. Potrebna je i prilagodljivost, spremnost da se prepustimo trenutku i pogledamo život s njegove smiješne strane.

Ne valja uopćavati, ali zbog svoje ekstrovertirane energije pripadnici vatrenih i zračnih znakova smatraju se opuštenijima u korištenju humora. Oni su zabavljači koji s lakoćom koriste humor kako bi se povezali s drugima, istaknuli svoju osobnost.

Da ne bi bilo zabune

Pripadnike zemljanih znakova, pak, ponekad prati glas da su previše ozbiljni i kako nemaju smisla za humor, no to nije točno jer oni su vrlo perceptivni. Njihove su šale precizno usmjerene, a prividna hladnokrvnost pojačava učinak njihova humora. Pripadnici vodenih znakova maštovito će koristiti humor kako bi radili sa svojim unutrašnjim raspoloženjima.

Ponekad će natalni horoskop pokazati blokade nastale velikim unutrašnjim napetostima pa su formalno ponašanje i samokontrola važna samozaštita i mogu umanjiti smisao za humor, bez obzira na znak u kojem se Sunce nalazi. Mali vodič za ophođenje s humorom može vas ohrabriti da ga lakše izrazite i pomoći vam da bolje razumijete zašto se drugi šale upravo onako kako se šale, da ne bi bilo zabune!

Vodeni znakovi - maštoviti katastrofičari

Zemljani znakovi - urnebesna autoironija

Vatreni znakovi - zločesta djeca

Zračni znakovi - dosjetljivi pametnjakovići

Senka Ljubić astrologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci