Jyotish

Jyotish je drevna indijska tehnika koja najviše služi za određivanje kompatibilnosti partnera, na temelju čega se sklapa brak. Govori nam i o našim karakteristikama, unutarnjim sukobima i nesvjesnim obrascima koje unosimo u svakodnevicu. No on nije fatalistički. Zapravo, govori nam što ne činiti i koje obrasce ispraviti kako bismo sretnije živjeli

Precizno predočava događaje

Jyotish ima iste znakove kao zapadna astrologija, ali podznak postaje znak, koji je zbog pomicanja Zemljine osi uvijek jedan znak unatrag, pa tako, ako vam je u zapadnom horoskopu podznak Rak, u jyotishu ćete biti Blizanac. Također, lako je moguće da će vam, ako vam je Sunce u Vodenjaku, u jyotishu biti u Jarcu. Točnije stanje u kojim znakovima se nalaze planeti dobijemo kad se izradi natalna karta. Za razliku od zapadne astrologije, jyotish ima sustav za sagledavanje budućnosti, uz pomoć kojeg nam puno točnije predočava neke događaje. Može nam reći hoćemo li imati djecu i koje će karakteristike ona nositi i što s njima trebaju odraditi i osvijestiti.

Kako to izgleda u praksi? Za izradu natalne karte potrebni su sat, vrijeme i mjesto rođenja. Kada dogovorite savjetovanje, obično se otkrivaju glavne psihološke karakteristike, a onda se pružaju precizniji odgovori. Primjerice, ako ste u vezi u kojoj se konstantno javljaju isti problemi, možda će vam jyotish dati odgovor zbog čega su neke stvari upravo takve kakve jesu.

Naime, kada se napravi usporedna karta partnera, vide se i problemi koji proizlaze u odnosu. No u jyotishu nema fatalističkog shvaćanja – naprotiv, on nam pokazuje što ne činiti, što ne ponavljati i što bismo trebali ispraviti kako bismo bolje živjeli. To je poput liječničke dijagnoze nakon koje treba preuzeti odgovornost i poduzeti samostalne korake kako bi nam bilo bolje.

Podsvjesni obrasci

Indijci su tisućljećima provjeravali mogućnost uspostavljanja kvalitetnog odnosa u braku uz pomoć jyotisha. Današnja civilizacija smatra takvu analizu zaostalom, gatarskom i fatalističkom jer zabranjuje „slobodni odabir“ partnera. No često su se te analize pokazale istinitima. Jyotish je pomoć koja parovima nudi osvještavanje nesvjesnih čimbenika koji će se materijalizirati u braku, odnosno pokazuje karakterne osobine koje mogu zakomplicirati brak. Psihologija nam dovoljno govori da se često zaljubljujemo u ono što nas je u prošlosti povrijedilo jer nam, u našim umovima, to daje mogućnost da pokušamo promijeniti ono što nas je u iskustvu s roditeljima povrjeđivalo i na što kao djeca nismo mogli utjecati.

Indijci vjeruju u karmu i njih zanima kako ta karma izgleda. Kažu da je karma pohranjena u nesvjesne spremnike i s pomoću jyotisha otkrivaju kako i kada će se sadržaj tih nesvjesnih spremnika manifestirati. Zapadnjaci često nemaju uvid da se u njihovim odnosima očituju ti skriveni nesvjesni obrasci. Zato kažu da neki ljudi ili partneri u njima izazivaju najgore iako u veze ulažu puno truda.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci