Joga prema horoskopskom znaku

Horoskopske znakove krase različite karakteristike i različite predispozicije. Ovisno o tome pripadate li vatrenom, zemljanom, vodenom ili zračnom znaku, odaberite jogu koja vam najviše odgovara

Vatra - OVAN, LAV I STRIJELAC

Joga baš i nije čest izbor vatrenih znakova – Ovnova, Lavova i Strijelaca. Za vatrene znakove joga je prespora, oni više vole sportove visokog intenziteta i brzine, s mnogo više fizičkih izazova, koji podižu adrenalin. Zbog visoke energije često vježbaju uz moto: bez bola, nema dobitka. Užasava ih pogled na ljude koji se istežu i poput pereca lagano svijaju u sporom ritmu. Kakve koristi od toga?!

Joga može biti ne samo zahtjevna nego i naporna, a spori pokreti traže dosta energije i izdržljivosti. Od konstantnog kretanja kroz 26 asana (položaja) tijelo se znoji kao ni u jednoj drugoj aktivnosti. Povišena temperatura prostora u kojem vježbate i spori pokreti koji određenim redoslijedom rastežu cijelo tijelo zagrijavaju ga i potiču na izbacivanje nakupljenih štetnih tvari.

Power joga podrazumijeva naglašeno aerobičke vježbe u kojima se brzo prolazi kroz seriju asana koje ubrzavaju cirkulaciju i fokusiraju se na povezivanje disanja i pokreta (ujjayi pranayama). Snažna i s naglaskom na vježbe pozdrav Suncu, ashtanga je odlična za sve energične vatrene znakove. Pomaže im da se usredotoče i održe koncentraciju.

Zemlja - BIK, DJEVICA I JARAC

Zemljani znakovi – Bik, Djevica i Jarac – trebaju realnu i režimsku jogu. Kako pripadaju upornim, izdržljivim znakovima, a fizičko zdravlje smatraju svojom obvezom, nije im teško naporno raditi na svojem tijelu, jednom kad se na to istinski odluče. Uz to, najvažnije im je vidjeti rezultate jer će inače misliti da su vrijeme potrošili uludo, što nikako ne odgovara njihovoj koncepciji racionalnosti.

Zbog toga je iyengar joga, koja polaže veliku pozornost na detalje i preciznost svakog pokreta i položaja, idealna za zemljane znakove. Blokovi vježbi te striktno praćenje trenera i rasporeda vježbanja može biti upravo ono što ovi produktivni znakovi traže.

Postoji još jedan oblik vježbanja koji dolazi iz ashtange – jivamukti, koji mnogo više pozornosti posvećuje duhovnim mogućnostima, meditaciji i učenju. Kombinacija izazovnih fizičkih vježbi s metafizičkim aktivnostima kao što je pjevanje odgovara zemljanim znakovima jer dodatno potiče njihovu ambiciju. Ujedno, ova vrsta joge pomaže im u integraciji fizičkoga i duhovnog u jedinstven sustav.

Voda - RAK, ŠKORPIONI RIBE

Vodeni znakovi najlakše prihvaćaju jogu. Rakovi, Škorpioni i Ribe dobro se snalaze u filozofiji joge jer su po prirodi otvoreni i skloni meditaciji. No više ih privlače iskustva kontakta s podsviješću negoli realna fizička dobit. Zbog toga su vodeni znakovi skloniji tantra ili karma jogi. Za podizanje fleksibilnosti i snage najbolje je da vježbaju ananda ili anusara jogu.

Ananda joga traži strogo mirovanje i postizanje ravnoteže između energije tijela i uma. Čakre igraju važnu ulogu u ananda jogi, kao i neizgovorene afirmacije. Svrha ananda joge je metafizičko istezanje, buđenje iskustava koje možete kontrolirati i dovesti u ravnotežu. Samo vježbanje je više unutarnje negoli vanjsko.

Anusara u doslovnom prijevodu znači slijeđenje vlastita srca. Riječ je o holističkom pristupu mentalnoj i fizičkoj samosvijesti. Ova joga temelji se na pretpostavci da dobivamo snagu i uvid na taj način što otvaramo srce i prihvaćamo svijet oko sebe onakav kakav zaista jest te nas same onakvima kakvi zaista jesmo. Tehnika ovisi o stupnju na kojemu se nalazimo i vježba se prilagođenim tempom. Svaki pokret izgleda kao umjetnički izražaj.

Zrak - BLIZANCI, VAGA I VODENJAK

Zračni znakovi su prilično indiferentni prema vježbanju, da ne kažemo lijeni za takvu vrstu aktivnosti. Blizanci, Vage i Vodenjaci toliko su zaokupljeni društvenim zbivanjima da im ne pada na pamet odvajati vrijeme još i za to. Pa ionako su u stalnom pokretu! No upravo zbog toga što doslovce ponekad ne stignu ni disati, joga je za njih veoma korisna.

Na sanskrtu kripalu znači spajanje tijela, uma i duha. To je joga svjesnosti koja pruža uravnotežen pristup povezivanju disanja i tijela. Za zračne znakove koji su toliko okrenuti umu kripalu može dodatno otvoriti kanale uma koji onda služe za pražnjenje i kontakt s ostatkom svijeta.

Svaroopa je još jedan oblik joge koji gradi mentalni ustroj. Ona pomaže zračnim znakovima kojima u principu sve brzo dosadi. Svaroopa podučava o mnogostrukim pristupima isprobanim položajima. Svaki put nova kombinacija položaja i disanja dodatno otvara i otpušta napetost nastalu zbog konstante mentalne aktivnosti i stimulacije. Stoga, zračni znaci, kad vam je um već toliko živahan, ne bi bilo zgorega da vam je barem približno toliko živahno i tijelo!

Lorin Čerina

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci