Jeste li rođeni pod sretnom zvijezdom?

Sreća, taj vječni izazov, čežnja, san, nekima je nedostižan, a nekima kao da pada s neba! Kad prepoznamo kako sami možemo oblikovati svoj život, tad prepoznajemo i da sami možemo oblikovati svoju sreću. Tradicionalni astrološki 'srećonoše', Venera i Jupiter u natalnom horoskopu, mogu nam pomoći u razumijevanju onoga što nama znači sreća i kako je lakše pronaći

Sretne ili nesretne slučajnosti

Kad kažemo da smo imali sreće, uglavnom mislimo na situacije koje su nam bile korisne, ugodne, uspješne ili lijepe, premda se čini kao da su bile slučajne, bez našeg posebnog truda.

To su one situacije kad isplanirate rođendansku proslavu na otvorenome pa, unatoč najavi kiše, vrijeme bude suho i prekrasno, kad vam poznanik vam ustupi svoje ulaznice za najtraženiju kazališnu predstavu ili prodavačica u skladištu pronađe posljednji par savršenih cipela u vašoj veličini. Imali ste sreće! Imate sreće i kad nije gužva u banci, kad pronađete slobodno parkirališno mjesto u gradskoj vrevi, kad ulovite super povoljnu last-minute ponudu za putovanje.

S druge strane, čini vam se da imate peh kad vam se probuši guma automobila na putu do posla, kad pokisnete do kože u iznenadnom prolomu oblaka, kad kasnite na posao, a tramvaj vam pobjegne pred nosom ili kad ostanete bez nečega što vam je važno i dragocjeno. Svim ovim doživljajima zajedničko je to što u njima niste imali kontrolu. Stvari su se dogodile same po sebi, a vi ste se jednostavno našli u pravom ili pogrešnom trenutku na pravom ili pogrešnome mjestu.

Izbjegavamo li preuzeti odgovornost

Kad pogledamo svoj životni put, može nam se učiniti da smo se morali žestoko boriti za sve što smo željeli. Kao da životu nedostaje lakoće i spontanosti, kao da uvijek na leđima moramo nositi teret. Gledajući živote drugih, čini nam se da im dobre stvari naizgled slučajno i nezasluženo padaju u krilo. Zaboravljamo da je to, unatoč povoljnostima i lakoći života naizgled sretnih ljudi, često samo vanjska slika iza koje postoje neke drugačije priče.

„Ah, baš nemam sreće!“ uskliknula sam mnogo puta u trenucima umora, bezvoljnosti i samosažaljenja. Malo tko nije pomislio isto, posebno u teškim vremenima. Pritom, međutim, zaboravljamo da nam upravo izazovi pomažu razviti vještine i snalažljivost koje bi inače ostale uspavane.

Ako svoju moć upravljanja vlastitim životom položimo u ruke nekog imaginarnog pojma sreće i često se opravdavamo time da jednostavno nemamo sreće, zapravo izbjegavamo preuzeti odgovornost. Mudrije je zasukati rukave i početi stvarati bolji život prihvaćajući činjenicu da mnoge situacije ovise o odabirima koje smo sami prethodno donijeli. Osjećaj da imamo ili nemamo sreće izravno je povezan s našim uvjerenjima, osjećajem vlastite vrijednosti i vjerom u sebe. Ako u sebi odlučimo da smo rođeni pod sretnom zvijezdom, onda će tako i biti!

Kako uhvatiti sreću

Promislite na što točno mislite kad kažete da samo želite biti sretni! Neodređenost, kad se ni sami sa sobom niste jasno dogovorili što smatrate srećom, već je sama po sebi razlog nezadovoljstva. Ako definirate što je u ovom trenutku vašeg života za vas sreća, znat ćete i što biste trebali učiniti da postanete sretni.

Kad znamo što nam sreća znači, ta će nas spoznaja nadahnuti i motivirati da planiramo i aktivno djelujemo kako bismo je ostvarili. Da bismo preokrenuli situaciju i promijenili svoju sreću, treba pomno pratiti sve što se događa oko nas, ali i u nama, kako bismo mogli prepoznati priliku, djelovati u pravome trenutku.

Da bismo postigli sreću, moramo ponajprije spoznati što ona za nas znači i osvijestiti da se naša definicija sreće stalno mijenja. Potom je važno prihvatiti da sreća postoji u mnogo malih trenutaka i da nam je nadohvat ruke, no treba je prepoznati.

Venera i Jupiter - astrološki "srećonoše"

Tradicionalna astrologija Veneru i Jupitera smatra dobročiniteljima, simbolima sreće. Venera simbolizira sposobnost da u svoj život privučemo sve ono što želimo, a u našim se željama odražava naš sustav vrijednosti. To je i sposobnost da privučemo ljepotu i ljubav koju ćemo ostvariti u intimnoj vezi.

Jupiter, već i činjenicom što je najveći planet Sunčeva sustava, simbolizira širenje i napredak. Njegova energija može nas s lakoćom povesti u pravom smjeru, kao da miče prepreke koje nam stoje na putu, sva su nam vrata otvorena. Jupiter simbolizira i mentalni stav optimizma, potrebu za razumijevanjem i širenjem spoznaje o svrsi života, zanimanje za duhovnost. On je arhetip učitelja, filozofa i mudraca koji nas nadahnjuje velikim idejama.

Kad se ove dvije planetarne energije udruže, simboliziraju potencijal stvaranja i uvećavanja vrijednosti: od novca i imovine, preko znanja i društvenog ugleda, do velikih ljubavi. Njihov sklad donosi osjećaj da je osobni razvoj u ljubavnoj vezi lakši, vredniji i bolji, da u ljubavi i ljepoti možemo pronaći duboki smisao života. Ljubav i ljepota mogu biti veliko nadahnuće za učenje, osobni duhovni razvoj.

Pod sretnom zvijezdom

Kad Venera i Jupiter u natalnom horoskopu prijateljski surađuju i međusobno se podržavaju, kao da otvaraju neometani protok energija koje nas s lakoćom vode prema ostvarenju želja. Astrološkim terminima ćemo reći: kad su u aspektu konjunkcije, trigona ili sekstila.

No ako vam ti stručni pojmovi ne govore puno, znat ćete da međusobna podrška ovih dvaju planeta postoji ako se nalaze u istom znaku ili u znakovima koji pripadaju istom elementu (npr. Venera u Lavu, Jupiter u Strijelcu ili Venera u Raku, Jupiter u Škorpionu) te ako se nalaze u znakovima koji pripadaju elementima koji se međusobno podupiru. To su zračni i vatreni znakovi te zemljani i vodeni znakovi. (npr. Venera u Biku, Jupiter u Raku ili Venera u Blizancima, Jupiter u Lavu).

Kad se u natalnom horoskopu Venera i Jupiter međusobno podupiru, simboliziraju potencijal da s lakoćom i bez većih prepreka ostvarujemo želje i doživimo ljubav. Jupiter će našim željama udahnuti optimizam i vedrinu, ali će i pojačati intenzitet naših želja – čini se da od svega želimo više, kako su nam apetiti za životom uvećani. A kad pravimo grandiozne planove, ako oni imaju imalo uporišta u stvarnosti, možda ih nećemo u potpunosti ostvariti, ali možemo ostvariti mnogo i vjerojatno više od onoga što bismo postigli skromnim željama.

Ova kombinacija sugerira da sanjamo velike snove i ne vidimo razloge zašto od života ne bismo dobili najbolje, a često i dobivamo prilike o kojima drugi mogu samo sanjati, koje udružene s našim svjesnim djelovanjem daju odlične rezultate.

U pravom trenutku, na pravome mjestu

U pitanjima ljubavne veze postoji spontanost kojom se otvaramo drugim ljudima, u njima vidimo saveznike, priliku da proširimo vlastito iskustvo dijeleći s drugom osobom njene stavove i iskustva.

U ljubavnim vezama taj se optimizam i znatiželja ocrtavaju u svjesnom ili nesvjesnom stavu da se uz partnera uči, kako je ljubavna veza prilika za osobni razvoj obje osobe te da je ljubav jedna velika, uzbudljiva avantura, životno putovanje koje svemu ostalom daje smisao.

Uz ovakav povoljan planetarni par nerijetko vam se događa da se nađete u pravom trenutku na pravome mjestu i, ako nema nekih drugih pokazatelja u natalnom horoskopu koji bi sugerirali drugačije vrste energije, ovo je kombinacija uz koju vas prati sreća!

Rođeni pod sretnom zvijezdom: Ovan, Lav i Strijelac

Rođeni pod sretnom zvijezdom: Bik, Djevica i Jarac

Rođeni pod sretnom zvijezdom: Blizanci, Vaga i Vodenjak

Rođeni pod sretnom zvijezdom: Rak, Škorpion i Ribe

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci