Jeste li astrološki kolerik?

Vatra je dominantna odrednica koleričnog temperamenta. Vatra je vruća i suha, a njeno je godišnje doba ljeto. Naziv kolerik potječe od starogrčke riječi hole, što znači žuč. Smatralo se da je glavni organ u tijelu kolerika žučna vrećica, a najsnažniji životni sok je žuč. I danas znamo reći da se vode žučne rasprave ili da se dogodila žučna reakcija, što ukazuje na žestoku prepirku, svađu, bučnu raspravu. Žučan znači ljut, oštar, spreman na svađu. To nam već puno govori o ovoj vrlo intenzivnoj, ekstrovertiranoj energiji

Kolerik je otvoren, spreman na izazove, nagao, promjenjivog raspoloženja. Neumorne je i optimistične naravi, u stalnom je pokretu, juri ususret životu, spreman preuzeti kontrolu, postati predvodnik. Lako se naljuti, može biti vrlo nestrpljiv i nametljiv, ali je uvijek vrlo hrabar. Fizička energija mu je vrlo velika. Kolerici su pravi sportski tipovi, snažnih mišića, aktivnog metabolizma i snažnog probavnog sustava.

Podložan je upalama i infekcijama. Tijelo na bolest reagira visokim temperaturama. Širok je spektar bolesti kojima je sklon, od migrena i glavobolja, preko gastritisa i čireva, do artritisa, reume i poremećaja krvnog tlaka. Od manjih tegoba često je prisutan osjećaj suhoće u ustima, unatoč uzimanju puno vode, a za velikih vrućina, kolerik može kolabirati. Neprestano u pokretu, kolerik se može mentalno iscrpiti, biti uznemiren, tjeskoban, patiti od nesanice.

Kolerik će ravnotežu sačuvati pomoću hrane koja hladi poput mliječnih proizvoda, povrća, osobito zelenog lisnatog povrća. Zahvaljujući snažnoj probavi, odlično podnosi meso i grahorice. Voli stimulativne namirnice poput kave, čokolade, alkohola, ljutih okusa koji, međutim, mogu pojačati razdražljivost. Važno je postići mentalnu uravnoteženost pa mu se preporučuje puno odmora, čitanje, meditacija, tai chi i joga. Tijekom zime jako mu koriste sauna i SPA programi.

U astrologiji koleričnim temperamentom vladaju Sunce i Mars. Ako ste rođeni u nekom od ljetnih znakova, Raku, Lavu ili Djevici imate prvu predispoziciju za kolerični temperament. Ako su vaš podznak, Mjesec i Sunce u nekom od vatrenih znakova, Ovnu, Lavu i Strijelcu mogli biste biti izraženi kolerik.

4 astrološka temperamenta

Jeste li astrološki sangvinik?

Jeste li astrološki melankolik?

Jeste li astrološki flegmatik?

Senka Ljubić, astrologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci