Je li nam sve zapisano u zvijezdama?

Na astrološku konzultaciju uglavnom odlazimo kad nam je teško ili smo u dilemi. Često i sa strahom da će astrolog "vidjeti" sve naše tajne, propuste ili nesreće koje nam prijete. No to nam zvijezde ne govore, one nam prenose mnogo važniju poruku...

Ništa nije veće od nas

Od svog sam učitelja astrologije naučila jednu važnu stvar – u tumačenju horoskopa ne smijemo stavljati astrološke tehnike ispred jedinstvenosti i složenosti stvarne osobe i njezinog životnog iskustva. Ne možemo „ugurati“ osobe, njihovo ponašanje i njihov životni put u zacrtane obrasce – astrološke znakove i planete.

Upravo obrnuto – trebamo učiti iz života, otkrivati kako astrološki simboli opisuju sam život. Stoga i ne mogu astrologiju tumačiti drugačije nego kao zadivljujuću sliku mogućnosti, mješavinu mnogih energija koje opisuju ljepotu i složenost svake osobe i svakog trenutka u kojem živimo. Astrologija me uvijek iznova nadahnjuje i oduševljava nudeći nove mogućnosti rada na sebi.

Ovdje nećemo ponovo pričati o tome je li astrologija valjana disciplina ili praznovjerje. Krenut ćemo od pretpostavke da nas astrologija zanima, kako je cijenimo i želimo naučiti više da bismo bolje razumjeli njene mogućnosti u opisivanju nas samih. Osvrnut ću se na pitanje s kojima se često susrećem, a koje odražava najčešću zabludu u astrologiji.

Što je zapisano u zvijezdama?

Na astrološku konzultaciju uglavnom odlazite kad vam se život stvarno zakomplicira, kad se spremaju važne promjene i kad osjećate nemoć ili bol. Ono što očekujete čuti jako vam je važno, a još je veća nada da ćete dobiti ohrabrujuće rješenje. Često klijenti na konzultaciju dolaze sa strahom. To je strah od toga da vam zvijezde spremaju nešto loše, da astrolog „vidi“ sve vaše tajne i vaše propuste, slabosti ili nesreće koje vam prijete. Strah od toga da je vaša intima razotkrivena i kako to može donijeti osudu. Taj strah proizlazi iz ideje da je baš sve zapisano u zvijezdama. Ta je ideja duboko ukorijenjena, ali je, naravno, zabluda!

U zvijezdama je zapisano nešto drugo, nešto puno veće i važnije od velikih i malih zamki svakodnevice. Zapisana je ona vrsta energije kojom ćemo najlakše i najuspješnije ploviti kroz život, razvijati se prema unutarnjem osjećaju ispunjenja i sreće. Astrologija ukazuje na mogućnosti, na ono što bismo mogli postići ili što zapravo želimo postići.

Životna uloga

Ona nam pomaže shvatiti tko smo i koja je naša životna uloga. Pomaže nam prepoznati kad je trenutak da čekamo, a kad da djelujemo. Jednom, kad naučimo da su promjene neizostavni dio života i kako nam ne dopuštaju da se uspavamo, nego nas potiču da radimo na sebi, učimo i razvijamo svoje potencijale, tada se nemamo čega bojati.

Kad bi sve bilo zapisano u zvijezdama, naša slobodna volja ne bi imala nikakvu ulogu. To bi značilo i to da naši roditelji te okolina u kojoj odrastamo i živimo nemaju utjecaja na naš životni put. A dobro znamo da nije tako!

Senka Ljubić, astrologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci