Horoskopi slavnih povijesnih osoba

Astrologija se u svojoj dugoj povijesti razvijala i mijenjala poput svih znanstvenih disciplina. Za razliku od svojih danas uvaženih sestara, poput astronomije, matematike, kemije, fizike ili medicine, završila je prognana i prezrena od ‘ozbiljne’ znanosti. Ipak, tijekom povijesti imala je svoje blistave trenutke, a sudbine mnogih znamenitih povijesnih osoba prate uzbudljive astrološke priče…

Aleksandar Veliki

Aleksandar Veliki

Aleksandar, Olimpija i Nektanebo

Legenda o rođenju Aleksandra Velikog neraskidivo je povezana s astrologijom. Njegova majka Olimpija i prije njegova rođenja bila je posve sigurna da će njeno dijete biti posebno. Kad je stigao trenutak porođaja, Olimpija i njen astrolog Nektanebo budno su promatrali nebo. Lako možemo zamisliti ljetnu srpanjsku večer, astrologa koji s najviše terase palače pomno promatra nebeski svod pa potom svoje mjerne instrumente i izračune.

Možemo čuti i krike kraljice Olimpije u porođajnim bolovima, koja po svaku cijenu želi pričekati pravi trenutak i pomoći da sudbina njenog djeteta bude sretna. Nektanebo je znao što kraljica čeka – trenutak u kojem se na istočnom horizontu pojavljuje moćna zvijezda Regulus. Istovremeno, na zapadnom horizontu zadnjim snažnim zrakama svjetlosti blistaju Sunce i Venera! Regulus se smatrao zvijezdom čiji povoljni utjecaj može uzvisiti kraljeve, donijeti veličanstvene uspjehe, slavu i moć. Tako je i bilo! Aleksandar Veliki bio je jedan od najvećih osvajača, fascinantna osoba čija je slava postala besmrtna.

I sam Nektanebo bio je osebujna ličnost. Legende govore o tome da je bio egipatski kralj koji je svojim astrološkim vještinama predvidio pad tisućljetnog Egipta i uzdizanje novog carstva. Ostavio je svoj kraljevski život da bi se učvrstio na dvoru Filipa Makedonskog kao kraljevski astrolog. Postoji čak i legenda o tome da je on bio stvarni Aleksandrov otac.

Povlastica kraljeva

Astrologija je nekada bila povlastica kraljeva i najviših slojeva društva. U davna je vremena bilo potrebno puno znanja, dugotrajnog promatranja neba, matematičkih i astronomskih izračuna da bi se pratila planetarna kretanja. Astrolozi su tijekom povijesti bili znanstvenici širokog spektra. Poznavali su matematiku, geometriju, astronomiju, alkemiju, medicinu te, naravno, sama astrološka znanja.

Bili su vrlo ugledne osobe. Za novorođene kraljeviće i nasljednike, ali i kraljevne, izrađivao se natalni horoskop kako bi se odmah znalo čeka li ih dug i zdrav život. Bilo je važno znati imaju li vladarskih sposobnosti te hoće li njihov karakter biti dovoljno snažan da naprave velika djela i očuvaju svoju baštinu na način na koji su to željeli njihovi očevi. Moćna obitelj Medici podupirala je znanost i umjetnost te, naravno, astrologiju. U petnaestom stoljeću obitelj se savjetovala s tada najuglednijim astrologom. Luca Guarico savjetovao je mnoge moćne obitelji pa i nekoliko papa.

katarina mediciKatarina MediciKada se četrnaestogodišnja Katarina Medici udala za nasljednika francuske krune, Henrika II., nije joj bilo lako. Na francuskom dvoru nije bila dobro prihvaćena, a njen muž strastveno je volio svoju ljubavnicu Dianu de Poitiers. Ipak, Katarina je rodila čak desetero djece. Kad je Henrik II. postao francuski kralj, žestoko se borila da očuva pravo svojih sinova na krunu.

Katarina Medici oslanjala se na savjete Luce Guarica. Jedno od njegovih astroloških predviđanja ostavilo je dubok trag u povijesti astrologije. Naime, Guarico je upozorio kraljicu da kralju Henriku II. prijeti opasnost, vrlo precizno opisavši mogućnost ranjavanja u glavu tijekom dvoboja. Unatoč upozorenju, kralj je sudjelovao na viteškom turniru. Ranjen je krhotinom turnirskoga koplja u glavu, od čega je preminuo.

Astrologija je imala značajno mjesto u svim velikim carstvima Istoka, posebice u Kini i Indiji. Kad se rodio princ Siddharta, astrolozi su predvidjeli da će postati svjetski poznati vladar koji će imati snažan utjecaj na ljude i da će njegovo ime trajati do kraja svijeta. Kralj, njegov otac, bio je vrlo zadovoljan takvim predviđanjem. Ipak, jedan je od astrologa dodao da postoji mogućnost da se mladi princ odrekne svijeta te da njegova slava i moć budu religijskog značaja. Tako je i bilo! Siddharta je postao Buddha, začetnik jedne od danas najvećih svjetskih religija.

Slavna predviđanja

U doba kad medicina i znanost nisu mogle produljiti ljudski život i poboljšati njegovu kvalitetu onako kako je to danas moguće, astrologija je nudila vrijednu pomoć u boljem snalaženju u svijetu u kojem su opasnosti vrebale s raznih strana. Povijest ljudskog roda, nažalost, ispunjena je ratovima i nesrećama, epidemijama bolesti i raznim pošastima. Uloga astrologije zato je prvenstveno bila predviđanje događaja. Astrologija je nastojala predvidjeti velike poplave, suše, vremenske nepogode, ali i ratne opasnosti.

Svi su rimski carevi imali svoje astrologe, čiji su savjeti uzimani u obzir prilikom ratnih pohoda i vođenja politike. Primjerice, Gaj Julije Cezar imao je osobnog astrologa, Vestricija Spurinu. Navodno ga je Vestricije upozorio na veliku opasnost koja mu prijeti na dan Martovskih ida - svetkovine boga Marsa, 15. ožujka, no Cezar se nije slijepo oslanjao na njegove savjete. Legenda kaže da je toga kobnog dana na putu prema Senatu Cezar sreo Vestricija i sa smiješkom mu rekao: „Evo i Martovskih ida“, a Vestricije mu je mirno odgovorio: „Dan je započeo, no još nije gotov!“ Nedugo potom Cezar je ubijen u atentatu, na stubama Senata.

Veliki požar u Londonu

Povijest astrologije bilježi prognozu mračnih događaja, poput znamenitog predviđanja francuskog astrologa Jeana de Mursa o pošasti kuge u 14. stoljeću ili predviđanja britanskog astrologa Williama Lillyja o velikom požaru koji je poharao London 1666. godine. Premda ta dva točna astrološka predviđanja nisu spriječila strašne događaje, ona su potvrdila značaj astrologije. Čini se da nije bilo loše poslušati njene savjete.

Zna se da se Ferdinand Magellan prije nego što je krenuo na plovidbu oko svijeta savjetovao s astrologom. Ruy Faleira izračunao je horoskop putovanja i Magellanu točno predvidio otkrića i slavu, ali i opasnosti na putu, zbog čega je odbio njegov poziv da se pridruži ekspediciji. Magellan je čuo samo ono što je htio, predviđanje otkrića i slave. Magellanovo putovanje i danas je slavno, tjesnac na samom jugu južnoameričkoga kontinenta nosi njegovo ime. Ipak, neslavno je završio u jednom plemenskom obračunu dvije godine nakon što se otisnuo na svoj sudbonosni put, na što ga je upozorio astrolog.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci