Horoskop i novac: Kakav vam je odnos prema novcu i koliko ste spretni s njim?

Novac je neizbježna tema u našem životu. Može nam predstavljati obavezu, brigu, žudnju, slobodu, sredstvo, opsesiju, vrijednost, grč u želucu, nesanicu, potencijal i mnoge druge stvari. Stav prema novcu oblikuje se tijekom odrastanja, baš kao što se oblikuju i drugi dijelovi osobnosti. U našem malom astrološkom istraživanju otkrit ćemo zašto i koliko je novac važan pripadnicima pojedinih znakova

Novac je jedan od najvidljivijih načina dokazivanja. Naša kultura uporno promiče stav da je novac mjerilo važnosti i moći. Novcem se mjeri vrijednost – vrijednost našeg značaja, uspješnosti, osobnosti. Pa ipak, mnogo smo se puta uvjerili da je njegova vrijednost isprazna ako se upotrijebi u pogrešne svrhe. Premda možemo misliti da se novcem kupuje sve, brojni primjeri svjedoče suprotno. Novcem se može kupiti puno toga – ugodan život, više slobodnog vremena, bolja briga o zdravlju – no možemo li novcem zaista kupiti stvarnu ljubav, smirenost i blagostanje? Ponekad da, ali u pravilu – ne.

Što nas privlači

Planet Venera u astrologiji simbolizira vrijednosti. Vrijednosti su širok pojam koji može obuhvaćati, primjerice, vještine i osobine, materijalne vrijednosti, naše tijelo ili novac. Venera simbolizira ono što nas privlači, a privlači nas ono u čemu vidimo vrijednost. Stoga je Venera sama srž naših želja. A želje su snažna pokretačka energija.

Venera u nekom od zemljanih znakova simbolizira izraženu potrebu za materijalnim vrijednostima. Ona opisuje pragmatičan stav prema novcu i želju za njegovim stjecanjem. Venera u vodenim znakovima najviše od svega cijeni emotivnu povezanost s drugim ljudima. Novac je sredstvo da se ugodi onima koje volimo, da zadržimo dragocjen osjećaj pripadnosti i emotivne sigurnosti uz pogodnosti koje donosi novac.

Venera u vatrenim znakovima upotrijebit će novac da istakne vlastitu važnost, da pokaže svoju moć, a Venera u zračnim znakovima cijeni, među ostalim, društveni ugled. U našoj kulturi društveni ugled i novac odlično idu ruku pod ruku i evo snažne motivacije za zarađivanje!

Malo je onih koji žele sam novac

Odnos prema novcu moramo uskladiti s temeljnim potrebama, s energijama koje simboliziraju Mjesec i Sunce. Često postoji raskorak između osnovne potrebe našeg bića i onoga što mislimo da želimo. Malo je onih koji zaista žele sam novac. Za većinu je novac sredstvo koje može dovesti do željenog cilja. No, u čežnji za novcem koji je na neki način ujedinio mnoge naše želje, može se dogoditi da zaboravimo pravu prirodu svojih želja i, što je još važnije, pravu prirodu svojih istinskih potreba.

Vanjski pritisci često su toliko jaki da počinjemo željeti mnogo onoga što nam zapravo ne treba, da bismo zadržali određeni stupanj društvene pripadnosti. Nemojte zaboraviti da srce i dušu trebamo nahraniti pravom vrstom hrane kako bismo u sebi osjetili istinsku sreću i mir. Tek potom ćemo moći uživati u ispunjavanju želja.

Istinske potrebe

Ovisnost o kupnji tipičan je primjer situacije u kojoj ne prepoznajemo svoje potrebe. Ispunjavanjem želja – koje uopće ne moraju biti naše prave želje, već su često izvana nametnute slike vrijednosti – pokušavamo izaći na kraj s dubokim unutrašnjim frustracijama. Možemo to usporediti sa situacijom kad smo gladni pa pojedemo bombone. I dalje smo gladni pa jedemo još bombona.

Tek kad pojedemo pravi obrok, juhu, povrće, ribu, meso, dakle, ono što će nas zaista nahraniti, glad prestaje i počinjemo osjećati zadovoljstvo. Isto pravilo vrijedi i za potrebe našeg uma, duha i čitavog bića. Ovisnost o kupnji je zbrka potreba i želja, a vjerojatno predstavlja i dublji osjećaj nesigurnosti u pogledu vrijednosti. I može odvesti u ozbiljne probleme s novcem.

Stavovi o novcu

Svatko je od nas, i iz obitelji i svog okruženja, upio stavove o novcu. Ti su vanjski stavovi oblikovali naš osobni i često posve nesvjesni stav prema novcu. On oblikuje obrasce ponašanja koji će ponekad dominirati i našom sposobnošću zarađivanja.
U mojoj je obitelji, primjerice, prevladavao stav da se do novca može doći samo marljivim i teškim radom. Treba učiti, steći diplome i onda raditi, raditi, raditi. Kao astrološkom Blizancu više mi znači znanje, a novac je sredstvo koje će me dovesti do znanja, knjiga, dobrih škola, mogućnosti putovanja i učenja.

Nisam previše razmišljala o samom novcu dok nisam shvatila da se iscrpljujem od posla, dajući svoje znanje često u bescjenje, nesvjesno odražavajući obiteljski stav da se do novca dolazi teško. Moja Venera u natalnom horoskopu izložena je svakojakim pritiscima drugih planeta koji upućuju na probleme u poimanju sustava vrijednosti. Kao pravi Blizanac, problem ću riješiti učenjem. Počela sam učiti o samom novcu – kao energiji.

Novac nije sam sebi svrha, on je sredstvo koje možemo upotrijebiti za ostvarenje ciljeva koji vode osobnom razvoju. Energija novca, kao i svaka druga energija, pokretljiva je, mijenja oblik, pa novac tako treba i tretirati. Treba ga pustiti da teče, bez zadržavanja. Premda novac možemo opipati, pospremiti u banku ili u čarapu, danas u doba interneta on je sve češće nevidljiva energija koju doživljavamo kao brojke na zaslonu našeg računala dok, primjerice, plaćamo račune. To nas dobro podsjeća da je novac zapravo samo vrsta energije kojom pokušavamo mjeriti neke od vrijednosti svog života.

Teret ili sloboda?

Promislite na trenutak kojim biste riječima opisali novac. Što je za vas novac? Ako ste odgovorili s puno negativnih pojmova, poput brige, tereta, straha i borbe, čini se da imate stav prema novcu koji vjerojatno blokira nesmetani tijek te važne energije kroz vaš život. Ako ste odgovorili pretežno pozitivnim pojmovima, poput mogućnost, sloboda, užitak, sredstvo onda se čini da je vaš stav prema novcu zdrav. Promislite potom na što ga trošite s veseljem i bezbrižno. Tako ćete vrlo jednostavno dobiti odgovor na pitanje što vam je istinski vrijedno.

Energije astroloških znakova u kojima se nalaze Mjesec, Sunce ili Venera odredit će odnos prema novcu, motivaciju za zarađivanje, eventualne bolne točke. Osvijestite ono što vas pokreće, prepoznajte svoje pozitivne mogućnosti i podsjetite se što stvarno želite.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci