Generacijski horoskop: Koje su karakteristike vaše generacije?

Oko Sunca u svojim dalekim orbitama sporo kruže tri planeta: Uran, Neptun i Pluton. Od 1914. godine prema njihovu smo kretanju svrstani u sedam generacija. Otkrijte kojoj pripadate i što je karakterizira

Planeti koji opisuju globalna zbivanja

Gledano sa Zemlje, Uran u jednom astrološkom znaku boravi sedam godina, Neptun 14, a Pluton zbog eliptične orbite između 12 i 30 godina! Zbog „sporog“ kretanja tih planeta, energije koje oni simboliziraju opisuju globalna zbivanja, opću kvalitetu vremena u kojem živimo, razvojni put čovječanstva. Mješavina energija astroloških znakova u kojima se nalaze svakoj generaciji daje posebno obilježje. Opisuje što nadahnjuje pojedinu generaciju i koje su joj teme predmet posebnog zanimanja i istraživanja. Na tim posebnim temama svaka se generacija definira, upoznaje sebe, mijenja se i razvija.

Pluton se povezuje s procesom preobrazbe, s ciklusom rođenja i smrti, s principom moći. On simbolizira nagone, mračne i prijeteće sile koje se kriju u nesvjesnom, pojedinačnom kao i kolektivnom. Te su sile istodobno razorne i obnavljajuće jer odstranjuju sve što ugrožava opstanak. Pluton će nas suočiti s tajnim i neugodnim temama, on je tabu koji se skriva ispod površine ega, društvenih konvencija i ispod površine same Zemlje. Pluton je kozmički čistač koji u često bolnom procesu otvara nove perspektive razvoja usmjeravajući pozornost na ono što je bitno, što otvara put dubljem razumijevanju osobnosti, put prema višoj razini svijesti.  

Neptun i Uran

Neptun simbolizira kolektivne mitove i snove u koje duboko vjerujemo. On određuje trendove čineći život ljepšim, nudeći privid savršenstva u kojem tražimo utjehu i spas. Njegove energije osjećamo u umjetnosti i duhovnosti. Nadahnjuje nas na potragu za savršenstvom, za idealom za koji smo se spremni žrtvovati.

Uran simbolizira intelektualne energije, ideje, inovacije, otkrića koja mijenjaju način na koji vidimo svijet oko sebe. Uranova će nas energija spremno povesti izvan zacrtanih granica, buniti se protiv tradicije, mijenjati, pa i rušiti sve što koči napredak. Svaka generacija na svoj je način jedinstvena, originalna u svojim stavovima, buntovna prema postojećim pravilima. Specifična mješavina ovih energija stvorit će ukupni svjetonazor pojedine generacije.

Generacijske teme

Osobe rođene u određenom razdoblju upijaju kolektivno ozračje, društvenu i političku situaciju, vjeru, umjetnosti i ideje trenutka u kojem odrastaju. Odrastaju uz roditelje koji imaju svoju sliku svijeta, svoje ideale i svoj pojam moći. Određuju se prema tim idejama, tražeći vlastiti put. Stasavši, svaka će generacija promovirati svoj svjetonazor, mijenjajući svijet, ideje i snove, suočavajući se pritom s dobrim i lošim stranama svojih uvjerenja i ideala. Svoj će svjetonazor istraživati u raznim segmentima života, s posebnim senzibilitetom prema temama koje su obilježile čitavu generaciju.

Svaka generacija svjedoči o tome da se vremena mijenjaju. Stare vrijednosti i ideali postaju upitni, smjena generacije je neizbježna. Generacije se sučeljavaju, ponekad sukobljavaju, u najboljem slučaju prenose iskustva na kojima se može dalje graditi, otvaraju teme koje treba istražiti i mijenjati.

Nebesko kretanje Urana, Neptuna i Plutona neće povući stroge granice između generacija, one se uvijek prožimaju na različite načine. Prema kretanju Plutona, najsporijeg od njih, oko čijeg se dominantnog utjecaja isprepleću utjecaji Neptuna i Urana, izdvojili smo generacijske teme koje su obilježile vaš osobni razvoj. 

Generacija 1914. – 1938.

Obiteljske vrijednosti 
Ekonomska kriza i svjetski rat značili su nesigurnost obilježenu oskudicom hrane, inflacijom, osjećajem stalne prijetnje za generaciju s Plutonom u Raku. Energija Raka simbolizira žene i djecu, dom, obitelj, hranu i sigurnost. To su teme koje znače opstanak, a generacija ima posebno brižan odnos prema hrani. Kolektivna pozornost usmjerena je na snagu grupe, njene rituale i tradicionalne vrijednosti koje se počinju pročišćavati i mijenjati.

Rat i kriza promijenili su ulogu muškarca u društvu i otvorili put emancipaciji žene. S Neptunom u Lavu od 1914. do 1929. prvi je dio ove generacije sanjao romantične snove o veličanstvenom i slobodnijem životu. Bujna maštovitost i glamur prelili su se kroz džez, filmove, nove slikarske pravce i modu na ulice velegradova opirući se surovoj stvarnosti. No od 1929. do 1942. Neptun u Djevici kolektivne će snove usmjeriti u praktičnije ideje. Rad, zdravlje, dom i sigurnost ideali su ove generacije koja poštuje tradiciju te ponosno prihvaća pravila i dužnosti.

Generacija 1938. – 1957.
Snaga pojedinca 

Drugi svjetski rat završio je atomskom bombom i polarizacijom svijeta na dva neprijateljska bloka. Znanost je slavila pobjedu nad silama prirode kroz atomsku energiju, upotrebu penicilina, razvoj umjetnih materijala i primjenu DDT-a. Pluton u Lavu potaknuo je oslobađanje individualnosti, postavio je pojedinca ispred kolektiva. Moć leži u snazi ega, jačanju samosvijesti, kreativnom izražavanju osobnosti. Ova generacija želi napraviti nešto posebno, ego je u prvom planu. U ime osobnog razvoja ne brine se o posljedicama.

Razvoj televizije promovira nove junake, glazbenike i glumce koji ističu erotsku provokativnost, novu vrstu spontanog i zaigranog pristupa životu. Neptun u Vagi od 1942. do 1956. stvara novi ideal društvenih vrijednosti, braka i ljubavi. Društveni status i statusni simboli dobivaju na važnosti. Ova generacija vjeruje u brak, no naglasak je na ravnopravnosti partnera. S Uranom u Blizancima od 1942. do 1949. novi društveni junak postaje intelektualac koji se naprednim idejama obračunava sa svime što koči osobni razvoj. Od 1949. do 1956. Uran u Raku kida zadnje spone s tradicijom, mijenjajući obiteljske i partnerske odnose, oslobađajući pojedinca.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci