Dinamični i receptivni znakovi zodijaka i njihove uloge u svijetu

Vodeni i zemljani znakovi zodijaka su receptivni. Oni primaju, upijaju energiju iz okoline te je proživljavaju u sebi. Svi dojmovi koje su primili u njima krčkaju (voda) ili se probavljaju i rastvaraju (zemlja) dok se ne asimiliraju. Dinamični znakovi su vatreni i zračni. Oni energiju ne upijaju, nego se nesvjesno štite od onoga što dolazi izvana te reflektiraju sve impresije i impulse poput štita. Odbijaju je intuitivnim reakcijama (vatra) ili intelektualnim odgovorima (zrak). Otkrijte kakve su njihove uloge u odnosima i svijetu...

Kako na nebu, tako i na zemlji

Astrologija je sustav znanja koji prati prirodne cikluse kretanja planeta i promatra univerzalne energije te ih tumači po drevnom načelu „kako na nebu, tako i na zemlji“ da bi bolje razumjela sam život i njegovu raznolikost. Kao alat osobnog razvoja, astrologija nam daje dubok uvid u naše prave potrebe, naš temperament, sklonosti, snagu, interese, želje, pa i slabosti i strahove.

Mudrost astrologije jest upravo u tome što nas ne određuje kao muškarce ili žene, već nas opisuje kao univerzalna bića s jedinstvenim potencijalima koje možemo tijekom života iskoristiti i razvijati da bismo ostvarili ispunjen život.

Dualnost

Svijet oko sebe doživljavamo kroz dualnosti na svim razinama. Razumijemo ga kad se pravilno smjenjuju dan i noć, ljeto i zima, svjetlost i tama… U svemiru, prirodi i svemu što nas okružuje postoje dvije suprotne, ali komplementarne energije. Jedna bez druge ne mogu, jedna drugu definiraju, neraskidivo su povezane i međusobno se nadopunjuju.

Poznajemo ih i kao jin i jang, šiva i šakti, aktivno i pasivno, muško i žensko. U zodijaku se pravilnim ritmom izmjenjuju znakovi čija se energija tradicionalno opisuje kao muška ili ženska, pozitivna ili negativna. Da izbjegnemo predrasude, mogli bismo ih opisati kao dinamične i receptivne.

Dinamični i receptivni znakovi

U receptivne znakove zodijaka ubrajaju se vodeni znakovi Rak, Škorpion i Ribe te zemljani znakovi Bik, Djevica i Jarac. To su znakovi koji primaju, upijaju energiju iz okoline te je proživljavaju u sebi. Sve što upiju iz okoline vodeni znakovi proživljavaju emotivno, a zemljani znakovi senzualno, putem osjeta, na kinestetički način. Oni dopuštaju da svi utisci koje su primili krčkaju u njima (voda) ili da se probavljaju i rastvaraju (zemlja) dok se ne asimiliraju. To je nesvjesni proces koji se izražava kao intuicija, impresija, osjećaj.

U dinamične znakove ubrajaju se vatreni znakovi zodijaka Ovan, Lav i Strijelac te zračni znakovi Blizanci, Vaga i Vodenjak. Dinamični znakovi nesvjesno se štite od onoga što dolazi izvana te reflektiraju sve impresije i impulse poput štita. Umjesto da apsorbiraju energiju, što čine receptivni znakovi, dinamični je odbijaju intuitivnim reakcijama (vatra) ili intelektualnim odgovorima (zrak). To se događa nesvjesno i munjevito u procesu u kojem se energija prevodi u riječi i akcije.

Svatko od nas u natalnom horoskopu ima svih dvanaest znakova zodijaka. Znakovi su arhetipska polja energije, a planet u nekom znaku probudit će i pojačati njegovu vibraciju. Na taj način netko će imati jače naglašene dinamične znakove, a netko receptivne. Često se događa da su energije podjednako zastupljene pa, prema potrebi, ovisno o životnoj situaciji, instinktivno posežemo za onom vrstom energije koja će nas dovesti do željenog rezultata. To znači da ćemo djelovati kad je to potrebno, ali ćemo imati i sposobnost čekanja i prihvaćanja ako to zahtijeva situacija.

Natalni horoskop - unutarnje zrcalo

Da biste odredili imate li jače naglašenu jednu od ovih dviju energija, najjednostavnije je pogledati znakove u kojima se nalaze vaše natalno Sunce i Mjesec, te podznak. Ako vam je poznato kako je raspoređeno svih deset planeta i podznak u vašem natalnom horoskopu, dobit ćete još jasniju sliku.

Natalni je horoskop u tom smislu unutrašnje zrcalo koje će odraziti vrstu energije koju spontano koristimo u suočavanju sa svijetom. On simbolizira naš temperament i način kako ostvarujemo sebe. Odlično je kad imamo slobodu i mogućnost da izrazimo svoj pravi temperament u odabiru poslova, ciljeva, stvaranju ljubavnih veza, organizaciji svakodnevnog života.

Receptivni spori i temeljiti

Zbog svoje sposobnosti upijanja, primanja energije te vremena koje je potrebno da bi se svi vanjski utisci preradili i apsorbirali, osobe s naglašenom receptivnom energijom mogu izvana ostavljati dojam smirenosti i sporosti. Uzimaju si više vremena u reakcijama na ljude i situacije. Oni procesuiraju polako i temeljito, svjesni prednosti promišljenih akcija.

Postoji urođeni oprez prema svemu što dolazi izvana jer se na intuitivnoj razini prepoznaje da ima i negativnih energija koje ne bi bilo dobro apsorbirati. Poučeni prethodnim, ne uvijek pozitivnim iskustvima, često očekuju da će stvari krenuti pogrešnim smjerom, što može rezultirati negativnim načinom razmišljanja. Stoga su u svom ponašanju oprezni, koriste obrambene strategije ponašanja. Izražavaju se pažljivom i obazrivom naravi, što ostavlja dojam ozbiljnosti.

U obradi emocija dopuštaju emocijama da krčkaju u njihovoj nutrini dok se ne prokuhaju i razliju kroz cijeli unutrašnji svijet, kroz cijelu psihu. To ponekad može biti težak teret zbog kojeg osoba ostavlja dojam duboke ili teške naravi. Uzimaju k srcu ono što drugi ljudi kažu i vrlo su ozbiljni u pogledu vlastitih odluka. Žive u sivoj zoni između neizgovorenih riječi i umjetnosti čitanja između redaka. Uglavnom uživaju u istančanostima, pa i nedorečenostima jer je to sigurnije.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci