Astro: Zašto se vrtimo u krug?

Sigurno ste barem jednom u životu s uzdahom zaključili da se vrtite u krug. Pritom niste imali osjećaj da je to dobro, nego naprotiv, imali ste osjećaj da stalno ponavljate iste pogreške. Ponekad ste imali vrlo pozitivan osjećaj da se krug zatvorio, u smislu konačnog postignuća, osjećaja da je sve došlo na svoje mjesto. Krugovi na razne načine obilježavaju naše živote i objašnjavaju zašto, primjerice, postoji ono što zovemo krizom srednjih godina

Svaki je ciklus putovanje

Astrologija radi s različitim krugovima ili, bolje reći, ciklusima koji određuju ritam života. Krug je simbol savršenstva, potpunosti, sveobuhvatnosti. U astrologiji krug s točkom u središtu simbolizira Sunce koje je izvor života. Krug je obećanje da možemo postići punoću života! Točka u sredini simbol je kreativne energije koju svatko od nas nosi u srži svog bića.

I natalni je horoskop prikazan krugom u kojemu su ucrtani planeti. On je prikaz trenutka u kojem smo stupili u samostalni život. U svemiru ništa ne stoji pa tako naš horoskop smjesta počinje otkucavati poput kazaljki sata, planeti se pomiču, naš horoskop diše i živi, mijenja se zajedno s nama. Od početnog kruga, čije su energije duboko utisnute u naše biće, naš se život vrti u krugovima koje iscrtavaju planetarni ciklusi.

Dan i noć, smjena godišnjih doba, protjecanje godina obilježeno našim rođendanima – sve su to ciklusi kojima mjerimo svoj život. Svaki je ciklus poput putovanja na koje moramo krenuti. Premda smo stalno dio nekog ciklusa, dobra je vijest da postoji izlaz iz zatvorenog kruga. Taj izlaz se otvara – simbolično rečeno – prema gore. Kad u nekoj životnoj situaciji steknemo sva potrebna iskustva, spremni smo jednake ili slične situacije rješavati s više mudrosti, s više svijesti.

Možemo se uzdgnuti na višu razinu razumijevanja i donositi drugačije odluke, možda bolje, i sasvim sigurno zrelije. Naše putovanje u krugovima ili ciklusima postaje uspon nekom vrstom spirale koja je beskrajna. Mogućnosti razvoja su velike.

S 28 godina tek smo punoljetni

Neki su astrološki ciklusi dugotrajni i vrlo značajni, neki su kratkotrajni, dinamični i životni. Jedan od najvažnijih ciklusa obilježava kretanje Saturna. Da bi napravio puni krug i došao na početnu točku, na ono mjesto gdje je bio u trenutku našeg rođenja, Saturnu je potrebno oko 28 godina. Ponekad putuje malo brže pa se na početnu točku vrati za 28 godina, a ponekad mu treba i više od 29 godina.

Saturn je gospodar vremena, simbol procesa sazrijevanja. Njegov prvi ciklus simbolizira naše djetinjstvo i mladost, tako da u očima zvijezda tek sa 28 godina postajemo „punoljetni“. U tom ciklusu upoznajemo sebe i izgrađujemo svoje vještine. Njegov drugi ciklus, koji otprilike počinje u 28. godini života pojedinca i približno traje do njegove 56. godine života, ciklus je zrelosti. To je razdoblje u kojem je naša osobnost u punom cvatu. Ostvarujemo sebe koristeći vještine naučene u prvom ciklusu. Svjesni smo svojih ciljeva i svoje snage. U tom ciklusu možemo materijalizirati svoje želje, stjecati mudrost doživljavajući različita iskustva.

Treći ciklus počinje u 56. godini života i traje do otprilike 84. godine. U njemu više nismo posvećeni ostvarenju sebe i stvaranju u materijalnom svijetu, nego svojom mudrošću i životnim iskustvom obogaćujemo vlastiti duševni život i možemo biti i nadahnuće drugima. Riješili smo se mnogih predrasuda i snažnih nagona, ali dovoljno smo znatiželjni da se ostvarujemo u području intelekta i duha.

Saturnov povratak označava prijelomne trenutke

Svaki put kada se Saturn vrati na početnu točku, što se u astrologiji doslovno zove Saturnov povratak, osjećamo da se nalazimo na nekoj prijelomnoj točki svog razvoja. Saturnov je povratak trenutak kad svodimo račune i provjeravamo sva svoja postignuća. To je trenutak kad se jasno suočavamo sa stvarnošću i možemo točno sagledati što smo dobro napravili, a što smo propustili napraviti onako kako je trebalo.

Uspjesi nas snaže i vesele, no nikome nije lako suočiti se s propustima i pogreškama. A malo je tko njih pošteđen. U dobi od otprilike 28, 56 i 84 godine za svakog od nas događa se taj osjetljivi trenutak osobnog razvoja. Tada moramo „progutati“ poneku gorku tabletu razočaranja, propuštenih prilika i pogrešnih odluka. To su trenuci u kojima postajemo svjesniji prolaznosti svega, svojeg vlastitog postojanja, ali i nestalnosti prijateljstava, poslova, materijalnih dobara, zdravlja i mnogočega drugog.

U tim trenucima mnogi će od nas doživjeti neku vrstu krize. Kriza proizlazi iz spoznaje prolaznosti, iz prepoznavanja onoga što smo pogrešno napravili, iz neumoljive stvarnosti koja zrcali sve ono što smo sami kreirali. To je trenutak u kojem osjećamo da smo i sami odgovorni za stanje u kojem se nalazi naš život. A tu odgovornost nije lako prihvatiti.

Ako nismo u stanju pogledati stvarnosti u oči i reći: „Dobro, sad mi je jasno kakva je situacija. Ali nema problema, mogu to popraviti i promijeniti“, tada nas svojim snažnim zamahom mogu pokositi krivnja i stid, osjećaj manje vrijednosti ili depresija.

Svakih sedam godina suočavamo se sa stvarnošću

Ipak, to je prilika da se vratimo na željeni put razvoja. Mnogo smo toga naučili i doživjeli, dovoljno da imamo snage za nastavak putovanja. Ne zaboravite, to se događa svima. To je jedna vrsta životnog ispita, no strogi učitelji koji ocjenjuju naša postignuća su naši unutarnji autoritativni glasovi koji će dodijeliti ocjene i nagraditi nas ili nas baciti u krizu.

Unutar svakog kruga, svakog ciklusa, postoje određene osjetljive točke koje dijele ciklus na manja razdoblja. U Saturnovu prvom ciklusu to su 7., 14., 21. godina života, te 35., 42. i 49. godina života u njegovu drugom ciklusu i tako dalje. Svakih sedam godina pruža nam se prilika suočavanja sa stvarnošću. Te godine ne moraju biti intenzivne poput godina Saturnova povratka, ali ako se malo zamislite, sigurno ćete, prekapajući po svojoj prošlosti, pronaći mnoge događaje koje i danas pamtite, koji su za vas bili važni u razvojnom smislu.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci