Astro: Zašto se ljubav pretvori u prijateljstvo, pokroviteljstvo ili neprijateljstvo?

Kad se ljubavna veza nađe na kušnji pred zahtjevima svakodnevice, njena preobrazba može poprimiti razne manifestacije. Često u vezi umjesto ljubavnika i zrelih partnera postajemo slika vlastitih roditelja. Nerijetko partner postaje dijete o kojemu treba skrbiti. Kako se i zašto ljubav pretvara u prijateljstvo, pokroviteljstvo ili neprijateljstvo? Nije lako izgraditi zrelu i stabilnu vezu, a astrologija nam pomaže razumjeti metamorfozu ljubavi

Sjetite se onog jedinstvenog osjećaja zaljubljenosti. Opojno, snažno, poput groznice koja se uvlači u svaku poru našeg bića, čvrstim stiskom zarobljava srce i protresa nas do same srži. A kad su nam osjećaji uzvraćeni, naša je sreća neizmjerna.

Bez obzira na to kako biste opisali zaljubljenost, svakom tek zaljubljenom paru zajednički je osjećaj snažne privlačnosti, uzbuđenja i znatiželje, kreativne energije; osjećaj da je pronaći pravu ljubav pravi blagoslov. Sve počinje kao ljubavni san.

Faza ljubavnog sna

Kad ljubavnu vezu opisujemo jezikom astrologije, onda govorimo o Veneri i Marsu. U astrologiji Venera simbolizira naša očekivanja od veze. Ona simbolizira nagon za dodirom i užitkom te želje koje se oblikuju u našem unutarnjem sustavu vrijednosti.

Da bi Venera dobila ono što želi, potreban joj je partner – Mars. On je energija kojom se borimo za opstanak, dokazujemo se i uzimamo od života ono što želimo. Zajedno simboliziraju arhetipske ljubavnike, zavodnicu i osvajača, koji će se spojiti u vrtlogu želja, nagona i strasti.

Prepletanje nagona za užitkom koji Venera zna prirediti sa stilom i Marsove nasrtljivosti kojom uzima ono što želi stvaraju jedinstveno ozračje zavodljivosti i seksualnosti. Kad se skladno dopunjuju, Mars se osjeća moćno jer koristi svoj nagon za opstankom da bi zaštitio partnera i ispunio njegove želje, a Venera ispunjava vezu zadovoljstvom i užicima.

No energija ovih planeta je egocentrična, usmjerena na ugađanje sebi. To je instinktivna energija, vitalnost i seksualnost. U njihovom ljubavnom vrtlogu nema mjesta za promišljanje o tome kako organizirati svakodnevni život, kako zaraditi za život, tko će plaćati račune… U fazi ljubavnog sna samo je dvoje ljudi koji su, sami protiv svijeta, sigurni da ih život ne može slomiti.

Uvjerenja o ljubavi koja nam se "petljaju" u vezu

Često zaboravljamo da odabir partnera i očekivanja koja želimo ispuniti u ljubavnoj vezi odražavaju naš sustav vrijednosti. Osjećaj vlastite vrijednosti, koji simbolizira Venera, temelj je svega jer, kad prepoznamo svoje vrijednosti, znamo i što možemo dijeliti s drugima. Kad znamo da vrijedimo, znamo i zavrijediti ljubav, kao i sve ono što će nam donijeti ugodu, zadovoljstvo.

Ako ne volimo sebe, kako će nas onda netko drugi voljeti? Sva uvjerenja koja imamo o ljubavi, a koja su uglavnom nesvjesna, stečena u djetinjstvu prema obrascu koji su nam dali roditelji, odrazit će se u odabiru partnera. Partner je zrcalo nas samih, pa kad dobro promislimo, uočit ćemo „uvijek iste priče“ koje ponavljamo u vezama.

Često se u našem nesvjesnome miješaju i pozitivna i negativna očekivanja, a astrologija nam sugerira koja se od njih, svjesno ili ne, upleću u našu vezu.

Što znače aspekti kvadrata, konjunkcije, opozicije, a što trigona i sekstila?

U natalnom horoskopu Venera može biti u planetarnom odnosu – aspektu – s nekim drugim planetom. To znači da se energije i psihološke funkcije koje simboliziraju Venera i drugi planet miješaju, utječu jedna na drugu. Astrološkim rječnikom rečeno: aspekti konjunkcije, opozicije i kvadrata simboliziraju ranjivost i unutarnje napetosti koje se mogu odraziti u negativnim uvjerenjima.

Aspekti trigona i sekstila smatraju se povoljnim, sugeriraju podršku i suradnju, skladno nadopunjavanje dviju planetarnih energija koje će podržati pozitivna uvjerenja. Čak i ako niste sigurni ima li vaša Venera napetih ili povoljnih aspekata, sigurno ćete prepoznati svoja uvjerenja o ljubavi.

astro ljubav

Venera u kontaktu s Jupiterom

U natalnom horoskopu Venera u kontaktu s Jupiterom sugerira pozitivno uvjerenje da zaslužujemo ljubav i da postoji obilje ljubavi. Ako su u napetom odnosu (*aspekt kvadrata, opozicije ili konjunkcije), možda ćemo malo pretjerati u vrednovanju samih sebe i imati veća očekivanja nego što je realno.

Ako je vjerovati izreci da što više tražimo, više ćemo i dobiti, onda to vrijedi u slučaju napetog odnosa između Venere i Jupitera. No, budimo oprezni s uvjerenjem da zaslužujemo samo najbolje! Može nam se dogoditi da, tražeći previše, možda i nemoguće, propustimo dobre i stvarne prilike.

Venera u kontaktu sa Saturnom

Natalna Venera u kontaktu sa Saturnom sugerira zreli odnos prema ljubavi: zaslužujem ljubav, ljubav se zajednički gradi i održava, pristajem na kompromise, ali znam sačuvati svoje granice. Očekivanja ne obiluju romantikom i strastima, nego sigurnošću i odanošću.

Negativna uvjerenja koja sugerira napet odnos Venere i Saturna mogu biti: ne zaslužujem ljubav, ljubav će mi slomiti srce, ljubav ima svoju cijenu ili seks je grijeh.

Venera u kontaktu s Uranom

Venera u kontaktu s Uranom sugerira uvjerenje da će nas ljubav osloboditi, podržavati naš osobni razvoj. Osjećaj oslobađanja može se dogoditi s partnerom iz druge zemlje, kulture, drugačijeg svjetonazora. Ako postoji napet odnos ovih dvaju planeta, negativno uvjerenje je: ne trebam ljubav, dovoljna sam sama sebi.

Moguće je postojanje i straha od velike intimnosti, pa je partnera najbolje držati na sigurnoj udaljenosti – tako da, na neki način, nije potpuno dostupan zato što možda puno putuje ili živi u drugom gradu, u drugoj zemlji, na drugom kontinentu...

Venera u kontaktu s Neptunom

Venera u kontaktu s Neptunom sugerira uvjerenje da je ljubav sve što postoji, savršena i vječna, ne poznaje granice. Lijepo je vjerovati da je ljubav lijek za sve. Na negativnoj strani, pak, to je očekivanje da partner bude spasitelj poput kraljevića na bijelom konju i brine se o ispunjenju svih naših potreba i želja. Ponekad su to i uvjerenja: za pravu se ljubav treba žrtvovati, partneru se ne može vjerovati, razočaranje je neizbježno.

Venera u kontaktu s Plutonom

U kontaktu Venere i Plutona javljaju se pozitivna uvjerenja: što više dajemo, više ćemo i dobiti, ljubav je najmoćnija sila u svemiru, postoji samo jedan partner za mene i posvećujem mu se potpuno, odano.

No negativna strana ovog planetarnog para može stvoriti uvjerenja da je ljubav manipulacija, igra moći i kontrole, kako ljubav mora boljeti, da nema dovoljno ljubavi za mene ili će mi biti oduzeta.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci