Astro: Zašto se ljubav pretvori u prijateljstvo, pokroviteljstvo ili neprijateljstvo?

Kad se ljubavna veza nađe na kušnji pred zahtjevima svakodnevice, njena preobrazba može poprimiti razne manifestacije. Često u vezi umjesto ljubavnika i zrelih partnera postajemo slika vlastitih roditelja. Nerijetko partner postaje dijete o kojemu treba skrbiti. Kako se i zašto ljubav pretvara u prijateljstvo, pokroviteljstvo ili neprijateljstvo? Nije lako izgraditi zrelu i stabilnu vezu, a astrologija nam pomaže razumjeti metamorfozu ljubavi

Sjetite se onog jedinstvenog osjećaja zaljubljenosti. Opojno, snažno, poput groznice koja se uvlači u svaku poru našeg bića, čvrstim stiskom zarobljava srce i protresa nas do same srži. A kad su nam osjećaji uzvraćeni, naša je sreća neizmjerna.

Bez obzira na to kako biste opisali zaljubljenost, svakom tek zaljubljenom paru zajednički je osjećaj snažne privlačnosti, uzbuđenja i znatiželje, kreativne energije; osjećaj da je pronaći pravu ljubav pravi blagoslov. Sve počinje kao ljubavni san.

Faza ljubavnog sna

Kad ljubavnu vezu opisujemo jezikom astrologije, onda govorimo o Veneri i Marsu. U astrologiji Venera simbolizira naša očekivanja od veze. Ona simbolizira nagon za dodirom i užitkom te želje koje se oblikuju u našem unutarnjem sustavu vrijednosti.

Da bi Venera dobila ono što želi, potreban joj je partner – Mars. On je energija kojom se borimo za opstanak, dokazujemo se i uzimamo od života ono što želimo. Zajedno simboliziraju arhetipske ljubavnike, zavodnicu i osvajača, koji će se spojiti u vrtlogu želja, nagona i strasti.

Prepletanje nagona za užitkom koji Venera zna prirediti sa stilom i Marsove nasrtljivosti kojom uzima ono što želi stvaraju jedinstveno ozračje zavodljivosti i seksualnosti. Kad se skladno dopunjuju, Mars se osjeća moćno jer koristi svoj nagon za opstankom da bi zaštitio partnera i ispunio njegove želje, a Venera ispunjava vezu zadovoljstvom i užicima.

No energija ovih planeta je egocentrična, usmjerena na ugađanje sebi. To je instinktivna energija, vitalnost i seksualnost. U njihovom ljubavnom vrtlogu nema mjesta za promišljanje o tome kako organizirati svakodnevni život, kako zaraditi za život, tko će plaćati račune… U fazi ljubavnog sna samo je dvoje ljudi koji su, sami protiv svijeta, sigurni da ih život ne može slomiti.

Uvjerenja o ljubavi koja nam se "petljaju" u vezu

Često zaboravljamo da odabir partnera i očekivanja koja želimo ispuniti u ljubavnoj vezi odražavaju naš sustav vrijednosti. Osjećaj vlastite vrijednosti, koji simbolizira Venera, temelj je svega jer, kad prepoznamo svoje vrijednosti, znamo i što možemo dijeliti s drugima. Kad znamo da vrijedimo, znamo i zavrijediti ljubav, kao i sve ono što će nam donijeti ugodu, zadovoljstvo.

Ako ne volimo sebe, kako će nas onda netko drugi voljeti? Sva uvjerenja koja imamo o ljubavi, a koja su uglavnom nesvjesna, stečena u djetinjstvu prema obrascu koji su nam dali roditelji, odrazit će se u odabiru partnera. Partner je zrcalo nas samih, pa kad dobro promislimo, uočit ćemo „uvijek iste priče“ koje ponavljamo u vezama.

Često se u našem nesvjesnome miješaju i pozitivna i negativna očekivanja, a astrologija nam sugerira koja se od njih, svjesno ili ne, upleću u našu vezu.

Što znače aspekti kvadrata, konjunkcije, opozicije, a što trigona i sekstila?

U natalnom horoskopu Venera može biti u planetarnom odnosu – aspektu – s nekim drugim planetom. To znači da se energije i psihološke funkcije koje simboliziraju Venera i drugi planet miješaju, utječu jedna na drugu. Astrološkim rječnikom rečeno: aspekti konjunkcije, opozicije i kvadrata simboliziraju ranjivost i unutarnje napetosti koje se mogu odraziti u negativnim uvjerenjima.

Aspekti trigona i sekstila smatraju se povoljnim, sugeriraju podršku i suradnju, skladno nadopunjavanje dviju planetarnih energija koje će podržati pozitivna uvjerenja. Čak i ako niste sigurni ima li vaša Venera napetih ili povoljnih aspekata, sigurno ćete prepoznati svoja uvjerenja o ljubavi.

astro ljubav

Venera u kontaktu s Jupiterom

U natalnom horoskopu Venera u kontaktu s Jupiterom sugerira pozitivno uvjerenje da zaslužujemo ljubav i da postoji obilje ljubavi. Ako su u napetom odnosu (*aspekt kvadrata, opozicije ili konjunkcije), možda ćemo malo pretjerati u vrednovanju samih sebe i imati veća očekivanja nego što je realno.

Ako je vjerovati izreci da što više tražimo, više ćemo i dobiti, onda to vrijedi u slučaju napetog odnosa između Venere i Jupitera. No, budimo oprezni s uvjerenjem da zaslužujemo samo najbolje! Može nam se dogoditi da, tražeći previše, možda i nemoguće, propustimo dobre i stvarne prilike.

Venera u kontaktu sa Saturnom

Natalna Venera u kontaktu sa Saturnom sugerira zreli odnos prema ljubavi: zaslužujem ljubav, ljubav se zajednički gradi i održava, pristajem na kompromise, ali znam sačuvati svoje granice. Očekivanja ne obiluju romantikom i strastima, nego sigurnošću i odanošću.

Negativna uvjerenja koja sugerira napet odnos Venere i Saturna mogu biti: ne zaslužujem ljubav, ljubav će mi slomiti srce, ljubav ima svoju cijenu ili seks je grijeh.

Venera u kontaktu s Uranom

Venera u kontaktu s Uranom sugerira uvjerenje da će nas ljubav osloboditi, podržavati naš osobni razvoj. Osjećaj oslobađanja može se dogoditi s partnerom iz druge zemlje, kulture, drugačijeg svjetonazora. Ako postoji napet odnos ovih dvaju planeta, negativno uvjerenje je: ne trebam ljubav, dovoljna sam sama sebi.

Moguće je postojanje i straha od velike intimnosti, pa je partnera najbolje držati na sigurnoj udaljenosti – tako da, na neki način, nije potpuno dostupan zato što možda puno putuje ili živi u drugom gradu, u drugoj zemlji, na drugom kontinentu...

Venera u kontaktu s Neptunom

Venera u kontaktu s Neptunom sugerira uvjerenje da je ljubav sve što postoji, savršena i vječna, ne poznaje granice. Lijepo je vjerovati da je ljubav lijek za sve. Na negativnoj strani, pak, to je očekivanje da partner bude spasitelj poput kraljevića na bijelom konju i brine se o ispunjenju svih naših potreba i želja. Ponekad su to i uvjerenja: za pravu se ljubav treba žrtvovati, partneru se ne može vjerovati, razočaranje je neizbježno.

Venera u kontaktu s Plutonom

U kontaktu Venere i Plutona javljaju se pozitivna uvjerenja: što više dajemo, više ćemo i dobiti, ljubav je najmoćnija sila u svemiru, postoji samo jedan partner za mene i posvećujem mu se potpuno, odano.

No negativna strana ovog planetarnog para može stvoriti uvjerenja da je ljubav manipulacija, igra moći i kontrole, kako ljubav mora boljeti, da nema dovoljno ljubavi za mene ili će mi biti oduzeta.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci