Astro: Što o vama govori dan rođenja?

Stari su narodi sedam dana u tjednu nazvali po sedam vidljivih planeta Sunčeva sustava. Svaki dan je imao svog planetarnog pokrovitelja, čija se energija odražavala u svemu što se tog dana događalo. Dan u tjednu kad ste rođeni, stoga, za vas može imati posebno značenje, a njegov planet svojom posebnom energijom može dodati novu nijansu vašem ponašanju

7 dana u tjednu - 7 vidljivih planeta Sunčeva sustava

U davnini ljudi su živjeli u većem skladu s prirodnim ritmovima. Priroda je bila obrazac po kojem su oblikovani mnogi običaji, a neki su od njih tako duboko utkani u našu svakodnevicu da smo već i zaboravili njihovo podrijetlo. Sedam dana u tjednu bilo je posve lako uskladiti sa sedam vidljivih planeta Sunčeva sustava. Kao što je astrologija danas prisutna u popularnoj kulturi i gotovo svatko zna svoj horoskopski znak, tako su i naši preci vodili računa o planetarnim kretanjima.

Mjesečeve mijene imale su važno značenje u poljoprivredi i svakodnevnim poslovima. Običnim ljudima nije bio dostupan osobni horoskop, ali su prema danima u tjednu i njihovim planetarnim pokroviteljima nastojali planirati i organizirati svoj život, naučiti nešto o sebi.

U romanskim i germanskim jezicima planeti su još skriveni u nazivima dana u tjednu. Nedjelja tako ponosno nosi ime Sunca. Prepoznat ćemo ga u engleskom sunday ili njemačkom sontag. Ponedjeljak je nazvan po Mjesecu, latinskog luna, a danas u romanskim jezicima postoji kao lunedi ili lunes, a u germanskim monday i montag. Utorak je nazvan po Marsu (mardi, martedi), a Merkuru je dodijeljena srijeda (mercredi, mercoledi).

Dva planeta koji se u tradicionalnoj astrologiji smatraju srećonošama, Jupiter i Venera, dobili su četvrtak (jeudi, giovedi) i petak (venerdi, vendredi). Subota je dobila ime po ozbiljnom Saturnu (saturday, samedi, sabato).

Dijete nedjelje, utorka, petka...: Koju vam moć daje dan rođenja?

Dan rođenja - začin posebne energije

Znatiželja se uvijek budi kad imamo priliku doznati nešto više o sebi. Bez obzira na to u kojem obliku dolazi, svaka, čak i najmanja informacija, čak i iz neobičnih izvora, čini nam se zanimljiva. Sve se te male informacije, bilo da se riječ o našem zdravlju, emocijama ili psihologiji, slažu poput komadića slagalice u veliku cjelinu.

Temeljne energije vašeg horoskopa najsnažnije simboliziraju Sunce, Mjesec i podznak, no planet koji je pokrovitelj dana u tjednu kad ste rođeni može ih začiniti s malo posebne energije! Ponekad će se njegova simbolika dobro uklopiti u temeljne energije vašeg horoskopa, a ponekad će dodati nešto novo ili neočekivano. Dan u tjednu kad ste rođeni možete lako saznati na internetu.

Jedna od brojnih stranica jest: www.mathsisfun.com/games/dayofweek.html

Rođeni u ponedjeljak - senzibilni kao Mjesec

Rođeni u utorak - hrabri kao Mars

Rođeni u srijedu - britki kao Merkur

Rođeni u četvrtak - sretni kao Jupiter

Rođeni u petak - šarmantni kao Venera

Rođeni u subotu - vrijedni kao Saturn

Rođeni u nedjelju - topli kao Sunce

Senka Ljubić, astrologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci