Astro: koliko vam je krhko samopouzdanje?

Samopouzdanje je poželjna kvaliteta osobnosti. Gradimo ga tijekom života od složenog skupa iskustava, stavova i osjećaja. Već prvi pogled na natalni horoskop otkriva koliko je snažno vaše samopouzdanje i kako ga izgrađivati i učvrstiti

Oslonac u sebi

Riječ samopouzdanje vrlo jednostavno znači pouzdati se, osloniti se na sebe i svoje sposobnosti. To znači imati povjerenja da će nas naše znanje, hrabrost, osjećaji i snaga, naša snalažljivost, brzina, oštrina ili sposobnost uvida podržati i pomoći nam da pronađemo najbolji način rješavanja svake situacije s kojom nas suoči život.

Odmah ste primijetili da postoji velika raznolikost osobina na koje se možemo osloniti i vjerovati da će nas podržati. Svatko od nas gradi svoje samopouzdanje na drugačijim temeljima – u sebi prepoznaje drugačije osobine i vrijednosti koje mu daju oslonac.

Zračno, zemljano, vatreno i vodeno samopouzdanje

Već na prvi pogled natalni horoskop sugerira da se osobe naglašene zračne energije, kojoj pripadaju Blizanci, Vaga i Vodenjak, oslanjaju na inteligenciju, znanje, snalažljivost u društvenim situacijama, komunikativnost, dok se osobe naglašene zemljane energije, Jarac, Bik i Djevica, oslanjaju na svoje radne i organizacijske sposobnosti, na materijalne resurse koje imaju na raspolaganju.

Osobe naglašene vatrene energije Ovna, Lava i Strijelca oslanjaju se na unutrašnji osjećaj snage, na vizije i entuzijazam koji ih vodi naprijed, a osobe naglašene vodene energije, Rak, Škorpion i Ribe, oslanjaju se na izraženu intuiciju, prepoznavanje nevidljivih i suptilnih energija koje su im najbolji putokaz za snalaženje u životu. Kombinirajući raznolikost temeljnih energija Sunca i Mjeseca, osobnost dobiva snagu i dubinu. Proširuju se energije i potencijali koje razvijamo da bismo uspješno putovali kroz život.

Nije urođena osobina

Samopouzdanje nije urođena karakteristika osobnosti. Izgrađujemo ga i učvršćujemo tijekom života. Mješavina je naših iskustava, naše zrelosti. Zanimljivo je da se ne mora odnositi na sva područja života. Možemo, primjerice, biti vrlo samopouzdani na poslu, ali nesigurni u izražavanju osjećaja. Postoje različite faze našeg osobnog razvoja tijekom kojih naše samopouzdanje može varirati.

Uzdrman, oslabljen ili nedovoljno razvijen osjećaj samopouzdanja događa se u raznim životnim fazama i u raznim životnim područjima gotovo svima. Stoga, manjak samopouzdanja ne treba smatrati karakternom manom, nego jednostavno trenutačnim stanjem i razvojnom napetošću kroz koju učimo.

Voljeti sebe

Aforizam Gnothi seauton (spoznaj samoga sebe), koji je pozdravljao hodočasnike na ulazu u Apolonov hram u najznačajnijem proročištu stare Grčke u Delfima, podsjeća nas koliko je važno prepoznati vlastite osobine, potrebe i želje. Natalni horoskop priča jedinstvenu priču naših razvojnih mogućnosti, no i razvojnih napetosti i lekcija koje moramo naučiti.

Kad energije koje smo rođenjem dobili na raspolaganje prihvatimo kao nešto što možemo čuvati i razvijati, kad shvatimo da su to naše najveće vrijednosti, tada počinjemo voljeti sami sebe. Voljeti sebe znači cijeniti svoje vrijednosti, a one su temelj na kojem gradimo svoje samopouzdanje.

Venera - simbol samopouzdanja i ljubavnih odnosa

Voljeti sebe preduvjet je za kvalitetnu ljubavnu vezu. Prihvaćanje, potvrda i ljubav koje dobivamo od druge osobe potvrda su naše vlastite vrijednosti jednako kao i prilika da proširimo granice svog svijeta i osjetimo sreću. Astrologija, stoga, istom planetu, Veneri, pripisuje simboliku vlastitih vrijednosti i ljubavnih veza. Ponekad Venera u horoskopu sugerira da postoje napetosti vezane uz osobne vrijednosti i nesigurnost. To je putokaz ­k prepoznavanju problema i prvi korak prema rješenju.

Za stabilan osjećaj samopouzdanja potrebna je podrška i ohrabrenje okoline. Ako su naše vrijednosti podržali i ohrabrili roditelji, a potom i društveno okruženje, mi ćemo ih sami jačati i oslanjati se na njih. Prva i najvažnija podrška koju možemo dobiti dolazi od roditelja. Često, uz svu ljubav i u najboljoj namjeri, roditelji mogu biti previše zahtjevni i kritični, previše zaštitnički, a ponekad i nedovoljno prisutni.

Saturn kao strog i dobar učitelj

Energije Saturna simboliziraju nužne prepreke na razvojnom putu. Malom djetetu potrebno je mnogo puta reći „ne“ da se ne bi ozlijedilo ili napravilo neku štetu. Retrogradno kretanje Saturna ili njegov napet odnos sa Suncem upućuju na složen odnos s jednim ili oba roditelja. Vjerojatno je u tom slučaju tih nužnih „ne“ bilo više nego što je potrebno pa su, umjesto učenja i sigurnosti, uzrokovali upravo suprotno – nesigurnost.

Razvojne napetosti nije uvijek lako savladati, ponekad je put do stabilnog osjećaja samopouzdanja težak i dugotrajan. Snaga i vrijednosti koje razvijamo rješavajući ih, učvrstit će, ne samo naše samopouzdanje, nego i čitavu našu osobnost. U tom je kontekstu Saturn strog, ali dobar učitelj.

Kako se manifestira nedostatak samopouzdanja

Nakon roditelja, važan oblikovni faktor je društvo. Uspoređujemo se s drugima, učimo se prilagođavati, nametnuti i pronaći svoje mjesto u grupi. Ako uspoređivanje s drugima ne počiva na prepoznavanju vlastitih vrijednosti, drugi nam se mogu činiti bolji, sposobniji ili važniji od nas samih. Naš nemirni um, zatrpan s previše podražaja, informacija i pritisaka da napravimo ovo ili ono, da budemo ovakvi ili onakvi, počinje stvarati iskrivljenu sliku stvarnosti.

Kad se počnemo fokusirati na vrijednosti drugih i sami sebi postavljati nerealna očekivanja, naše se samopouzdanje, osobito ako nije na čvrstim temeljima, počinje ljuljati. Manjak samopouzdanja manifestira se kao sramežljivost, teškoća u komunikaciji i sklapanju prijateljstva, teškoća da dobijemo ono što želimo.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci