Astro: Koji planeti vladaju čakrama?

Simbolika različitih sustava znanja, poput joge i astrologije, opisuje život na vrlo sličan način. Zanimljivo je pratiti korespondencije koje nam pomažu još bolje razumjeti sebe i sve što nam se događa na životnom putovanju. Planeti kruže i pulsiraju na nebu ponad nas, a čakre – energetska središta našeg suptilnog tijela - pulsiraju i vibriraju u nama, usklađujući makro i mikrosvemir

Čak 72.000 energetskih kanala

Joga podučava da uz fizičko tijelo imamo i višeslojno suptilno tijelo. U njemu postoje energetski kanali koji premrežuju cijelo tijelo i opskrbljuju ga životnom energijom - pranom. Naše suptilno tijelo ima čak 72.000 energetskih kanala - nadija. Glavni i najveći energetski kanal proteže se sredinom tijela, baš kao što je u fizičkom tijelu kralježnica središnji stup tijela.

Zove se sushumna nadi i proteže se od zdjeličnog dna do vrha glave. Oko njega se spiralno omataju ida nadi i pingala nadi, presijecajući ga na nekoliko mjesta. Danas nam je ta slika poznata kao Asklepijev štap - simbol medicine. U točkama u kojima ida i pingala presijecaju sushumna nadi nastaju energetski vrtlozi koje zovemo čakrama. Čakra doslovno znači kotač, a osim sedam glavnih čakra, postoji i mnogo manjih u cijelome tijelu.

Kundalini energija

Kad na satovima joge objašnjavam što su čakre, volim ih slikovito opisati. Volim zamisliti središnji kanal, sushumna nadi, poput široke i snažne rijeke mog suptilnog tijela. Ida i pingala su poput pritoka, a na mjestima gdje utječu u sushumna nadi nastaje vrtlog silne snage. Sushumna nadi često zamišljam i kao slap kozmičke energije koji se s točke na vrhu glave slijeva kroz tijelo, da bi se umirio u bistrom jezeru zdjelice.

Kako nam objašnjava tradicija joge, na dnu zdjelice, u korjenskoj čakri, jezgra je uspavane energije kundalini. Kundalini, što doslovno znači „sklupčana“, je univerzalna, kozmička, možemo reći i božanska energija u ljudskome tijelu.

Njena je svrha potaknuti evolucijski razvoj svjesnosti i time podržati razvoj duše na njenom dugom putovanju. Kundalini je blago na dnu jezera, posebna energija koju možemo probuditi vježbanjem, meditacijom i razvojem svjesnosti da bi zaplivala uzvodno i popela se uz slap, razvijajući našu svjesnost.

Što sve zagađuje naš unutarnji sustav?

Unutarnje vode svog bića možemo onečistiti raznim fizičkim ili emotivnim smećem, a ono se posebno voli zadržavati u područjima čakra. Svaki događaj svakodnevnog života ostavlja trag na fizičkom i na suptilnom tijelu. Svaki veliki gubitak, bilo da smo ostali bez osobe koja nam je važna ili bez onoga što nam daje osjećaj sigurnosti, stvara snažne emocije koje, ako ih ne možemo preboljeti i pustiti, za sobom ostavljaju tragove.

Svaki put kad se osjećamo ugroženo, ranjivo, kad nas povrijede nečije riječi ili postupci, pa i kad smo fizički ozlijeđeni, u cijelom našem sustavu tijela, uma i osjećaja ostaju tragovi. Sve to zagađuje naš unutarnji sustav i može blokirati energiju čakra. Čakre možemo održavati čistim i prohodnim bez nekih posebnih tehnika pročišćavanja - dovoljno je redovito vježbati jogu, duboko disati, meditirati, misliti pozitivno i živjeti zdravo.

Opterećenje iz natalnog horoskopa vidi se i na čakrama

Svaku čakru možemo tumačiti na mnogo razina. Svaka čakra ima svoj položaj u tijelu, svoju emociju, svoju boju, povezana je s određenim elementom i s astrološkim znakovima i planetima. Povezanost čakra i planeta možemo iskoristiti ako primijetimo negativne emocije, blokade koje koče naš razvoj.

Natalni horoskop će pokazati koji je planet opterećen izazovnim aspektima s drugim planetima, te koja je tema za nas posebno osjetljiva. Ta će se tema manifestirati i kroz korespondirajuću čakru. Kad znamo na čemu trebamo raditi, svojoj temi možemo pristupiti na dva načina: čisteći čakre jogijskim tehnikama poput vježbanja asana, disanja i meditacije za rješavanje emotivne blokade.

Kroz fizičko i suptilno tijelo na taj način otpuštamo blokirajuće emocije. Možemo krenuti i dugim putom te uz pomoć određenih tehnika samopomoći, psihologije ili savjetovanja raditi na osjetljivim temama. Kako ih rješavamo, tako se i čakre u suptilnom tijelu pročišćuju.

Povezanost čakra i planeta

Kad istražujemo povezanost čakra i planeta, uočit ćemo veliku raznolikost u pristupu te mnogo različitih podjela koje mogu izazvati zbunjenost. Mnogo se sustava oslanja na puku simetriju, redajući planete po čakrama onako kako su planeti raspoređeni u svojim putanjama oko Sunca. Htjela bih ponuditi širi pogled na povezanost čakra i planeta.

Svaka je čakra energetski vrtlog koji stvaraju tri komponente: središnji energetski kanal i dva sporedna. Ida nadi je receptivni kanal, pingala nadi dinamični, a središnji kanal sushumna ih uravnotežuje. Svaka čakra ima svoj element, a u astrologiji postoje po tri astrološka znaka koji pripadaju istom elementu. Svaki od znakova istog elementa ipak ima različitu vrstu energije - astrološku kvalitetu.

Kardinalni znakovi imaju snagu inicijative i aktivni su pa bismo ih mogli povezati s pingalom. Promjenjiva kvaliteta je ona koja reagira, prilagođava se, spremna je na promjenu, pa je možemo povezati s idom. Fiksna kvaliteta uravnotežuje obje energije, održava i čuva postojeće stanje i korespondira sa sushumna nadijem.

Mars, vladar korijenske čakre: Ja jesam

Venera, vladarica druge čakre: Ja osjećam

Sunce, vladar treće čake: Ja stvaram

Mjesec, vladar srčane čakre: Ja volim

Merkur, vladar grlene čakre: Ja govorim

Jupiter, vladar čeone čakre: Ja razumijem

Saturn, vladar krunske čakre: Ja se povezujem

Senka Ljubić, astrologinja i učiteljica joge

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci