Astro: Koja je 'tema' vaše veze?

Kad nam se dogodi ljubav, a Amorova strelica slatko i bolno probode naše srce, sve nam se čini mogućim. Svijet je lijep, život ima smisla, životne energije bude se velikim intenzitetom. Sve naše nade i očekivanja fokusiraju se na osobu koja nas je probudila, uzbudila, o kojoj ne prestajemo misliti, na osobu koju želimo, bez koje ne možemo više živjeti. ‘Živjeli su sretno do kraja života...’ ne mora biti samo sretan završetak bajke. Prepoznavanje da imamo različita očekivanja u ljubavi pomaže nam da ih uskladimo i stvorimo onu vrstu bliskosti u intimnoj vezi koja nas može dugo i uspješno voditi kroz život

Nema veće tajne od odnosa muškarca i žene

Mnogi se slažu da nema veće tajne od onoga što se događa između žene i muškarca u intimnoj vezi. Gotovo je nemoguće odrediti pravu definiciju ljubavi, a još je teže opisati sve one energije, potrebe, želje i emocije koje se izmjenjuju između dvoje ljudi.

Kao vječna inspiracija, ljubav i sve njene popratne pojave tema su bezbroj knjiga, filmova, slika, svakovrsnog kreativnog stvaralaštva. Što neki odnos čini uspješnim? Zašto neki parovi opstaju, a neki se uza svu ljubav koja može postojati među njima ne mogu održati zajedno?

Svaka veza ima svoju temu

Kad gledamo iz astrološke perspektive, mnogo je različitih čimbenika koji povezuju ljubavni par. Ljude naglašene zračne energije povezuju ideje i intelektualna razmjena, a one naglašenih vodenih energija duboki osjećaj bliskosti, osjećaj da su jedno.

Osjećaj da vam partner može otvoriti svijet i povesti vas u avanturu, pokazati vam put za ostvarenje vaših snova povezuje parove naglašene vatrene energije, a za zemljane parove to je osjećaj za stvarni svijet u kojem partneri zajedno grade materijalnu sigurnost. Svaka veza ima svoju temu, svoju energiju i dinamiku razvoja.

Ljubav jednog i ljubav drugog možda ne govore istim jezikom!

Mi smo kao pojedinci vrlo kompleksna bića. Svatko od nas ima svoje snažne strane i osjetljive točke. Ponekad nam nije lako uskladiti se sami sa sobom, a kad se želimo uskladiti s drugom osobom, stvari ne postaju nimalo lakše. No, naše će nas neumorno srce puno nade uvijek iznova hrabriti na putu ljubavi. Da bismo bili uspješniji i sretniji, važno je da s partnerom uskladimo očekivanja koja imamo o ljubavi, o vezi ili braku, jer ako ih zanemarimo, velika očekivanja mogla bi nam podmetnuti nogu.

Često ni sami nismo svjesni onoga što stvarno tražimo u vezi. Stvaramo pretpostavke da će osoba koju tako silno volimo imati iste želje, posebno kad se radi o važnim stvarima poput braka, djece, novca ili vjernosti. Mnogo toga uzimamo zdravo za gotovo, a da nismo o tome jasno razgovarali. Ljubav jednog i ljubav drugog možda ne govore istim jezikom! Što je za jednu osobu dokaz ljubavi, za drugu osobu ne mora imati posebno značenje.

Što od ljubavi očekuje Venera u vatrenim znakovima

Što od ljubavi očekuje Venera u zemljanim znakovima

Sanjari i realisti

U pitanjima ljubavi mogli bismo se podijeliti na sanjare i realiste. Blizanci, Strijelac i Ribe s lakoćom ulaze u vezu, te se posve prirodno prilagođavaju partneru. Često ignoriraju različitosti jer negdje u sebi misle da će lako izaći na kraj sa svime što im se u početku nije svidjelo. Prilagođavaju se uvijek u najboljoj namjeri, no to nema uvijek dobar završetak.

Romantični Bik, Vaga i Lav te superosjećajni Rak također će težiti idealu u vezi i rado će ignorirati sve što im se ne sviđa. No stvarnost s dosadnim malim zahtjevima, zlobnim klopkama i partnerom koji stalno ponavlja iste pogreške u jednom će trenutku razbiti iluziju sreće. Škorpion, Jarac i Djevica pravi su specijalisti u prepoznavanju klopki.

Realisti su kojima uglavnom ne pada na pamet mijenjati svoje navike i prilagođavati se samo zato što su se zaljubili. Ovan i Vodenjak vole svoju slobodu pa će pokazati dozu opreza kad veza postane ozbiljna. No bili mi sanjari ili realisti, svi se nadamo sreći u ljubavi, što god nama ona značila.

par ljubavŠto očekujemo u ljubavi?

U vezi koja nam je važna, pogotovo u braku, treba se potruditi da naš partner u prvom redu razumije ono što nam je potrebno da bismo se osjećali sigurno. Vrijedi i obrnuto – ako se potrudimo prepoznati što će našem partneru dati osjećaj sigurnosti, zaštititi ono dijete koje svatko od nas ima u sebi, izgradit ćemo čvrst temelj veze.

Tu najvažniju emotivnu potrebu simbolizira Mjesec. On ima pravo prvenstva. Nakon toga igru preuzima Venera, ta neizostavna božica ljubavi i pokroviteljica veza. U natalnom horoskopu Venera simbolizira ono što očekujemo u ljubavi – kakva vrsta ljubavi će nas usrećiti. Partneri će lakše uskladiti svoja očekivanja ako im se Venere nalaze u znakovima koji pripadaju istom elementu ili elementima koji se dobro slažu, vatra sa zrakom i voda sa zemljom.

Venere prijateljice ili suparnice?

Uspoređujući znakove u kojima se nalaze Venere intimnog para, vrlo je lako uočiti jesu li one prijateljice ili suparnice. Prijateljski odnosi i podrška prisutna je u kombinaciji zračne i vatrene Venere, te zemljane i vodene Venere. Ako su u znakovima koji se ne mogu lako uskladiti, oko nekih će se ključnih tema početi plesti nevidljiva mreža nerazumijevanja i zamjerki. Ako se o njima ne razgovara jasno, te će teme s vremenom postati ozbiljan problem.

Tema na kojoj se lako poskliznuti u vezi je omjer bliskosti i slobode. Venera u nekom od vodenih znakova, u Raku, Škorpionu ili Ribama, sugerira da vam je za sreću potrebna bliskost. Očekujete od partnera da vam se potpuno preda, da se emotivno stopite u jedno biće!

To kod osobe koja ima Veneru u nekom od zračnih znakova, u Blizancima, Vagi ili Vodenjaku, izaziva veliku nelagodu, a povremeno i pravi strah. Njima je potreban odmak, osobni prostor slobode i pokretljivosti. Kad se sretnu ove dvije Venere, postaju prave suparnice, a part­neri mogu imati pogrešan dojam – ne voli me jer želi sam otići u šetnju ili ne vjeruje mi jer stalno mi je za vratom, ne mogu slobodno disati!

Što od ljubavi očekuje Venera u zračnim znakovima

Što od ljubavi očekuje Venera u vodenim znakovima

Smiren i stabilan tempo

Energija zemljanih znakova ima smiren i stabilan tempo kojim se pažljivo gradi sigurnost u stvarnom svijetu. Venera u Biku, Djevici ili Jarcu očekuje pouzdanost, trajnost, stabilnu vezu. Navike su dobrodošle, a urednost i dobra organizacija života dobra je podloga za sreću. Promjene se prihvaćaju s velikim oprezom, a stanje mirovanja posve je prirodno.

Ako se Venera u zemljanom znaku sretne s Venerom u nekom od vatrenih znakova, Ovnu, Lavu ili Strijelcu, očekivanja neće biti lako pomiriti. Mirovanje i strah od promjena mogu ugušiti nemir vatre.

Vatrena Venera ponesena golemom vitalnom energijom sugerira da osoba očekuje izazove i mora stalno biti u pokretu. Njena neobuzdana životnost naporna je i previše zahtjevna za osobu sa zemljanom Venerom. Suočena s mirovanjem, vatrena se Venera počinje dosađivati, a izazove koji su joj  potrebni može potražiti negdje drugdje.

Zemljana i zračna Venera

Suživot zemljane i zračne Venere najčešće će biti obilježen temom odgovornosti nasuprot spontanosti. Veneri u nekom od zemljanih znakova, Biku, Djevici ili Jarcu, važna je materijalna sigurnost. Od partnera očekuje da se pobrine za udoban život, ali i sama će se prihvatiti posla, pažljivo planirati i realno postavljati ciljeve. Stoga je odgovornost jedna od njenih jačih strana, a postoji i potreba za kontrolom.

Posve suprotna očekivanja ima Venera u zračnim znakovima, Blizancima, Vagi ili Vodenjaku. Spontano prepuštanje trenutku i situaciji pravi su izvor sreće. Ponavljanje i rutina teško su podnošljivi pa zračnoj Veneri odgovornost nije u opisu posla. Ona je virtuoz brzih reakcija i prilagodbe svim izazovima i iznenađenjima koje donose ljubavna veza i život.

Vatrena Venera, u Ovnu, Lavu ili Strijelcu, brzo se oduševljava, ali se i brzo zasiti. Očekuje strasti i ljubavna očitovanja, želi stalno osjećati leptiriće u trbuhu. Ne boji se žestokih svađa, bolnih prekida i dramatičnih pomirenja da bi pobjegla rutini i osjetila intenzitet osjećaja kakvi su bili na početku veze.

Intenzitet kojim sjaji vatrena Venera teško je podnošljiv vodenoj Veneri. Njena su očekivanja jednako romantična i strastvena, ali se užasava napadnog pokazivanja osjećaja i drame bez koje vatrena Venera ne može. Venera u Raku, Škorpionu ili Ribama očekuje nježnost, a tajne svoje intime, za razliku od vatrene, nipošto ne želi iznositi u javnosti.

Uspostavljanje ravnoteže

Ako vaša i partnerova Venera nisu najbolje prijateljice, nemojte očajavati. Astrologija nudi i druge odgovore. U pomoć mogu priskočiti Sunce i Mjesec. Možda će Sunce ili Mjesec jednog part­nera dati podršku Veneri onog drugog, što će uspostaviti ravnotežu.

Važno je da osvijestimo što očekujemo od partnera kako bismo mu to mogli jasno reći. Različita očekivanja ne znače manjak ljubavi. Uskladit ćemo ih umijećem kompromisa. Razgovarate li o tome koliko vam je potrebno slobodnog prostora te koliko vremena možete pokloniti partneru da biste se bez straha prepustili dubokoj bliskosti? Možete li pronaći aktivnosti koje će zadovoljiti očekivanje za spontanošću i pokretljivošću jednog partnera, a da pritom ne iscrpe fizički i emotivno onog drugog?

Možete li ponekad pustiti svoju potrebu za kontrolom da biste ugodili partneru i osjetili s njim okus slobode? Ljubav će vam dati snagu i poticaj da uskladite svoja očekivanja jer za pravu ljubav uvijek se isplati boriti.

Senka Ljubić, astrologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci