Astro: Kakve su vam osobne granice?

Osobne granice važan su dio osobnosti. Postavljamo ih na fizičkoj, emotivnoj i mentalnoj razini kako bismo zaštitili sve ono što nam određuje vlastiti osjećaj identiteta. U svjetlu astrologije, Saturn nam pomaže da svoj život dovedemo u red i postavimo zdrave granice

Mogu se proširiti, učvrstiti ili urušiti

Osobne granice važne su jer štite našu intimu. Pomažu nam da jasno prepoznamo ono što jesmo, što mislimo i osjećamo, ono što nam je vrijedno i važno, po čemu se jasno razlikujemo od drugih. Granice nas štite i istovremeno nam pomažu prepoznati vlastitu jedinstvenost. S druge strane, pokazuju nam i naše dosege i vlastita ograničenja. Održavati granice zahtijeva samodisciplinu i njegovanje odgovornog odnosa, ponajprije sa samim sobom.

Tek kad savladamo vještinu uspješnog upravljanja vlastitim vrijednostima, organizaciju svog ponašanja, vremena, misli i osjećaja, možemo biti sigurni da smo se zaštitili od toga da netko drugi nama manipulira, da nas iskorištava ili nas povrijedi na bilo koji način.

Prepoznavanje osobnih granica podsjeća nas na to kako i drugi imaju svoje granice te da ih trebamo poštovati. Zdrave granice znače uspješnu suradnju s drugima, stabilnu intimnu vezu. Granice naš štite i određuju naš doseg, no to ne znači da se ne mogu proširiti, učvrstiti ili se u pojedinim životnim razdobljima – urušiti.

Kakve su osobne granice Ovna, Lava i Strijelca

Znakovi upozorenja

Mnogo je znakova koji nas upozoravaju na to da su nam se granice urušile. Kad se zateknemo kako radimo ono što ne želimo, da radimo previše, nemamo dovoljno vremena za odmor i rekreaciju ili smiren i zdrav obrok, kako odugovlačimo u donošenju odluka, posve je jasno da zapuštamo svoje unutrašnje granice. Kad kažete „ne“, alarm koji će se najsnažnije oglasiti je osjećaj krivnje.

Krivnja se javlja jer duboko u sebi mislite da nemate pravo postaviti granicu. Postaviti granice učimo još od najranijeg djetinjstva pa je moguće kako ste već u djetinjstvu doživjeli da vas nisu poštovali i na razne načine su zanemarivali i vaša prava i vašu osobnost.

Važno je prepoznati da imate pravo – pravo na privatnost, pravo da čuvate svoju energiju, pravo da otkažete sastanak, promijenite mišljenje, pravo da se ne javite na telefon ili pravo da se s vama ophode pristojno i s poštovanjem. U odgoju djece često se događa da ljubav izbriše granice pa roditeljima postaje teško reći „ne“. No, važno je svojim vlastitim ponašanjem učiti dijete kako izgraditi vlastite granice. „Ne“ neće dugoročno povrijediti dijete, već će mu dati važnu priliku za učenje i time mu omogućiti da se razvije u osobu koja ima zdrave granice.

Kakve su osobne granice Blizanaca, Vage i Vodenjaka

Reći "ne"

Promislite o svim nedavnim situacijama kojih se možete sjetiti kad ste rekli „da“, a željeli ste reći „ne“. Zapišite ih. Zapišite i svoj popis svega na što mislite da imate pravo. Svojim vlastitim pravima štitite sebe i pristojno, ali odlučno postavljate granicu. Drugi vrlo značajan pokazatelj urušenih granica je pretjeran osjećaj odgovornosti.

Zapamtite da ne možete na sebe preuzeti odgovornost za ponašanje, probleme ili osjećaje drugih ljudi. Ako to drugi od vas očekuju ili vas zbog toga okrivljuju, podsjetite se na to kako odgovornost možete i morate preuzeti jedino za sebe. No to je dvosmjerna ulica! Važno je prepoznati kako jednako tako ne možete očekivati od drugih da preuzmu odgovornost za vaše ponašanje, probleme ili osjećaje. Možete se ljutiti, okrivljavati druge ili se osjećati kao žrtva, no to je također znak da nešto nije u redu s vašim vlastitim granicama.

Kakve su osobne granice Bika i Djevice

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci