Astro: Kad ljubav boli...

Svi smo barem jednom doživjeli kraj ljubavi. Bez obzira na to jesmo li nekog ostavili ili smo ostavljeni, to je uvijek neugodno i bolno iskustvo. Kako preživjeti, nastaviti dalje ili osjetiti olakšanje, preboljeti sve to... Astrologija daje dublji uvid koji nam može pomoći da shvatimo što se događa u procesu raskida. Otkrijte pet tipičnih načina raskida veze gledanih očima astrologije...

Privlačnost, vrsta veze i zajednički interesi

Na početku ljubavne veze posve smo sigurni u to da će ona trajati zauvijek. No, kao i sve ostalo u životu, ljubavna veza, ili brak, ima svoj početak, svoju zrelu fazu i, često, završetak. Ljubavna veza nije pošteđena svakodnevnih briga i obaveza koje nagrizaju romantično tkivo ljubavi, odgrizajući sve veće komade one sreće koju smo osjećali na početku. Neke veze i neki brakovi iz mnogo različitih razloga ne mogu izdržati te pritiske. Prekid veze, rastava, slomljeno srce dio su našeg iskustva, jednako kao i oni sretni dani.

Usporedni horoskop pokazuje što povezuje partnere i gdje su izazovi u vezi. Često neki od tzv. neosobnih planeta, poput Jupitera ili Neptuna, kumuje vezi. Njegova energija zaslužna je za intenzivnu privlačnost, opisuje vrstu veze i zajedničke interese koji su povezali partnere. Ako u vezi dođe do raskida, taj isti planet opisat će kako se odvija raskid.

Tako uz energiju Saturna i Plutona postoji spremnost da se veza pokuša sačuvati, a energija Urana i Jupitera potiče jednog od partnera da što prije nestane iz veze koja ga guši. Uz energiju Neptuna, pak, bit će puno suza i tuge, a uz Plutona suza, strasti i bijesa. Uz energiju Urana prevladat će ledena hladnoća i bešćutnost, a slično se može postaviti i ogorčeni Saturn kad stvarno dođe do kraja. Barem jedna od ovih priča bit će vam, nažalost, jako dobro poznata.

Jupiter će naći nešto bolje

‘Volim te, ali sebe volim više’ Candice Bushnell

Ovom će obrascu raskida često pribjeći svi oni koji imaju naglašene vatrene znakove, Ovan, Lav i Strijelac, te znak Riba ili posebno istaknut Jupiter u osobnom ili usporednom horoskopu.

Jupiter je planet čija energija simbolizira širenje i razvoj, učenje i otkrivanje svrhe života kroz najrazličitija iskustva. Njegova se energija smatra pozitivnom jer donosi dobro raspoloženje, optimizam, samopouzdanje. S njegovom energijom želimo se širiti i stremimo velikim ciljevima, osjećamo da imamo pravo na vlastiti razvoj, imamo pravo od života uzeti više. Možete se zapitati kako je moguće da taj tradicionalni astrološki srećonoša bude povezan s raskidom veze? Kad se raspad veze odigrava s energijom Jupitera, vezu ćete završiti jer želite nešto bolje ili će vas partner ostaviti zato što želi više od života!

Na početku ljubavi par kreće s iste polazne točke, vizije onoga što žele od života. No u svakodnevnim bitkama neki se brže iscrpe, izgube svoje snove, posustanu ili se prerano predaju. Kad se partneri u vezi ne razvijaju istim tempom, kad ne hodaju kroz život ruku pod ruku, počinju problemi. Jedan partner možda ima veće želje i veće apetite, želi više luksuza ili više kulture, više slobode i izazova. U tome nema ništa loše ako svatko preuzima odgovornost za sebe i razvija se svojim ritmom. Partner srca punog želja grabi naprijed i neko vrijeme vuče svog posustalog partnera za sobom. U jednom trenutku teret će mu postati pretežak.

Kad u postojećoj vezi nema više uzbuđenja, nema više mogućnosti zajedničkog rasta – Jupiter će potražiti nešto bolje. Ono što može biti loše s energijom Jupitera jest to da mu nije lako preuzeti odgovornost i odgovorno srediti nered izazvan raspadom veze. Kad jedan od partnera donese odluku da je gotovo, neće se više nimalo truditi ili će biti previše komotan da bi se bavio dosadnim sitnicama. Neće se ni svađati, ni biti sitničav. Vjerojatno će partneru prepustiti i stan i djecu i psa te obećati sve, baš sve što se od njega traži – no manje je vjerojatno da će sve to ispuniti. Sve što želi je što prije uroniti u nova životna uzbuđenja i pronaći ono što misli da zaslužuje.

Saturn se rastaje prekasno

‘Neki od nas misle da ostati u vezi znači biti jak – no ponekad biti jak znači pustiti’
Herman Hesse

Ovakvi se raskidi najčešće događaju svima koji imaju naglašene zemljane znakove, Bik, Djevica, Jarac, te znakove Raka i Škorpiona ili posebno naglašen Saturn u osobnom ili usporednom horoskopu.

Saturnov obrazac raskida je dugotrajan i mukotrpan. Energija Saturna izražava se strpljivim i upornim izgrađivanjem i učvršćivanjem sigurnosti pa će se raskid odgađati koliko god to bude moguće. Partneri imaju snage i volje raditi na poboljšanju veze. Prisutno je puno zdravog razuma i odgovornosti. Važno je održati obećanja koja su dana, osobito ako je riječ o bračnoj vezi. Uz naglašenu energiju Saturna postoji velik strah od promjena. Teško je dijeliti sve ono što je zajednički stečeno, posebno ako su tu i djeca. Materijalna sigurnost ponekad ima prednost nad ljubavnom srećom.

Partner koji je osvijestio da ljubavna veza ulazi u osjetljivu, možda i zadnju fazu svog postojanja, prvo traži krivnju u sebi. Pita se: „Što sam pogrešno napravio/napravila?“ Ako u tom trenutku uđe u otvorenu komunikaciju s partnerom, puno se toga može popraviti. Nažalost, najčešće ta pitanja postavljamo sami sebi, mučimo se tražeći odgovore, preuzimamo svu odgovornost na sebe. Kad se raskid veze odvija po Saturnovu obrascu, jedan od partnera uvijek je spreman dati drugu šansu. Silno se trudi ne povrijediti drugu stranu, ali nije svjestan da možda tako povrjeđuje sebe.

Popularna izreka kako druga šansa ne jamči sretan nastavak veze, ali stvara priliku da se veza razriješi na ispravan način, najbolje opisuje Saturnov obrazac raskida.

Rastrgan odgovornostima, premda i nezadovoljan, partner lako gubi snagu za promjenu, zbog čega do raskida dolazi prekasno. Prekasno zato što se u tom odgađanju rađa ogorčenost. Raskid je na kraju sporazuman, ali ogorčenost će dovesti do sitničave borbe oko svake sitnice, borbe u kojoj nema nimalo suosjećanja.

žena ruža

Uran odlazi iznenada

‘Srce je stvoreno da bude slomljeno’ Oscar Wilde

Ovakvom obrascu raskida skloni su svi oni koji imaju naglašene zračne znakove u horoskopu, Blizanci, Vaga i Vodenjak, ili naglašen Uran u osobnom ili usporednom horoskopu.

Stiže vam SMS poruka od partnera. Sa smiješkom je otvarate očekujući neku nježnost i potpuno se šokirate kad pročitate: „Odlazim, zbogom!“ Ne možete vjerovati, mislite da je šala, zovete, no ne javlja se. Upravo ste doživjeli raskid na Uranov način. Ni po čemu niste mogli naslutiti da nešto u vezi nije u redu. Raskid dolazi posve iznenada, kao udar groma koji će vam u sekundi promijeniti život i probuditi vas u novoj stvarnosti!

Uran simbolizira napetost između bliskosti i slobode. Kad je ljubavna veza pod pokroviteljstvom Urana, partneri ne mogu živjeti jedno bez drugog, no ne mogu ni lako živjeti zajedno. Nerado će se vezati brakom i odgovaraju im veze na daljinu. Ova vrsta energije traži puno osobne slobode, stalne intelektualne izazove i neobične stvari koje štite od jednoličnosti i dosade svakodnevice. Kad veza postane sputavajuća i dosadna, partner s jače naglašenom Uranovom energijom zaključit će da mu je dosta.

Ništa na svijetu ne može ga spriječiti da ode i počne ispočetka, čak i kad veza ima još puno potencijala. Ne smatra potrebnim ništa objašnjavati, užasavaju ga emotivne scene, zato je bolje da samo netragom nestane. SMS poruka ili Facebook objava njemu su sasvim dovoljni. Ako se i uspijete suočiti s njim, ledeno je hladan, odbija komunikaciju i to je ono što najviše povređuje. Sve će vam ostaviti, ništa mu/joj ne treba, ali vama očajnički treba objašnjenje. Nećete ga dobiti i to će vas još dugo razdirati. Vrlo često nije ni svjestan koliko vas je povrijedio pa se nemojte iznenaditi kad vam se nakon nekog vremena hladnokrvno javi i ponudi da ostanete prijatelji.

Neptun će se razočarati

‘Veze ne završavaju zbog laži, one završavaju zbog istine’ Anonimni autor

Ovakvoj su vrsti raskida najskloniji oni koji imaju naglašene vodene znakove u horoskopu, Rak, Škorpion i Ribe, ili znak Bika. Naglašen je i Neptun u osobnom ili usporednom horoskopu.

Veze pod pokroviteljstvom Neptuna imaju u sebi snažnu dozu emocija, romantike i nerealnih očekivanja. Partneri jedno u drugome vide ideal, oličenje svojih snova, sve što su uvijek željeli! Debele ružičaste naočale prikrivaju sve što se ne uklapa u tu sliku savršene veze. Jednog jutra, posve neočekivano i vjerojatno ničim izazvano, jedan se od partnera budi iz svog romantičnog sna i ne može se načuditi kako se našao u toj vezi. Pita se: „Što li sam samo vidio u njoj?“ Samog je sebe uspješno zavaravao prividom, u vezi i partneru vidio je puno toga što je želio, a čega u stvarnosti nije bilo. Ne zna to objasniti ni samom sebi, a još manje partneru.

Sve ono što niste htjeli vidjeti, a bilo je stalno prisutno u vezi, skuplja se poput divlje vode na velikoj brani. Kad brana popusti, poplava razočaranja razrušit će cijelu vezu. Istina nikad nije lijepa pa neptunovski partner zna da mora završiti ovo razočaravajuće iskustvo. Premda razočaran i nesretan, dovoljno je suosjećajan da prije odlaska pokuša utješiti i samog sebe i svog uskoro bivšeg partnera. Ne možemo ostati zajedno, ali tako mi je drago da si bila/bio dio mog života ili Nećemo više biti zajedno, ali uvijek ću te voljeti tipične su izjave kojima se neptunovski partner pokušava izvući iz žalosnih ostataka svog nekadašnjeg sna.

Puno suza i tješenja, objašnjavanja i razgovora neće ipak obeshrabriti vječnog sanjara da krene u potragu za novom ljubavi. S ovim partnerom ostat ćete prijatelj, jednom kad uspijete preboljeti raskid.

Pluton razara

‘Ljubavna sreća traje kratko, ljubavna bol traje cijeli život’ Bette Davis

Ovakvi se raskidi događaju kad je u osobnom ili usporednom horoskopu posebno naglašena energija Škorpiona ili Ovna, te Pluton.

Kad ljubavna veza završava u bijesu i suzama, vriskom, ljubomorom, razbijanjem stvari, čak i udarcima, susreli ste se s energijom Plutona. Trgaju se zajedničke fotografije, para se odjeća, demonstrativno se bacaju pokloni dobiveni od partnera. To je najstrastveniji, najžešći i najradikalniji raskid veze koji možete zamisliti.

Ljubavne veze pod pokroviteljstvom Plutona vrlo su intenzivne. Partneri ili jedan od njih toliko se intenzivno vežu da žele podijeliti sve, srce i dušu, čak i svoje tajne, pa je raskid veze ravan pravoj propasti. Jedan od partnera osjeća da mu je ugrožen sam opstanak i borit će se svim silama ne bi li održao vezu. Iz jednog ekstrema – onog: volim te najviše na svijetu – polako se ulazi u drugi ekstrem: mrzim te najviše na svijetu. U procesu rastanka na površinu izlaze sve moguće zamjerke koje su dugo vremena vrebale ispod površine uglađenosti i pozitivnih osjećaja.

Popularna izreka da ćete više naučiti o osobi na završetku veze nego na njenom početku u potpunosti se odnosi na energiju Plutona. Brutalne istine i sva ta strast duboko ranjavaju dušu oba partnera. No jedan od njih će otići i raskinuti sve poveznice, vjerojatno uz riječi: „Za mene više ne postojiš, za mene si mrtav.“ Nakon ove vrste raskida oporavak je dugotrajan, a često je potrebna i terapija. Raskid je konačan, nema prijateljstva, nema pomirbe, ali intenzitet osjećaja, kakvi god oni bili, ostaje još jako dugo kao gorak okus u ustima. 

Senka Ljubić, astrologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci