Astro: Imate li pojačanu osjetljivost za nadnaravno?

Svijet u kojemu živimo ima sve manje tajni. Znanstvena znatiželja prodrla je u svaki kutak postojanja pronalazeći odgovore o svemu što nas okružuje, od makrokozmosa do mikrokozmosa. Znanost je autoritet koji definira ono što se smatra stvarnim, a to je ono objašnjivo, mjerljivo, u skladu s poznatim nam zakonima prirode. Pa ipak, doživljavamo neobjašnjive događaje, proročanske snove, izvantjelesna iskustva, bliska iskustva sa smrću, vidimo leteće tanjure i duhove... Dodir nadnaravnoga je stvaran, a astrologija ga objašnjava kontaktima Neptuna i Plutona

Događaj koji se ne može objasniti zakonima prirode

U dalekoj prošlosti sve nevidljive sile smatrane su nadnaravnim. Sijevanje munja i udari groma nisu bili prirodna pojava, već ljutnja nekog nebeskoga boga. Uzroci bolesti pripisivali su se zlim silama, a ne virusima ili bakterijama. Iz neznanja su pro­izašli mnogi strahovi i praznovjerja, a znanstvenici su neumorno istraživali svijet kako bi ga učinili boljim i sigurnijim mjestom za ljudski život. Svijet u kojemu živimo je čudesan i koliko god nam se čini da postoje odgovori na gotovo sva pitanja, uvijek nas nešto može iznenaditi.

Razvoj kvantne fizike duboko je poljuljao mnoge znanstvene tvrdnje i pokazao nam koliko toga još ne razumijemo. Definicija nadnaravnoga, koju nudi većina uglednih rječnika, opisuje ga kao događaj ili pojavu koja se ne može objasniti zakonima prirode.

Danas kad tako puno znamo, zaboravljamo da je proces učenja i dalje u tijeku. Pojave za koje još nisu pronađena znanstvena objašnjenja i odgovori ne bi trebalo odbacivati kao besmislice ili praznovjerje. Čini se da bi definiciju nadnaravnoga trebalo proširiti i opisati ga kao događaj ili pojavu koja se ne može objasniti zakonima prirode koje u ovom trenutku poznajemo!

Proročanski snovi

Čest oblik dodira nadnaravnoga u našoj svakodnevici su tzv. proročanski snovi. Sanjate prijateljicu koju dugo niste vidjeli i već je idućeg dana sretnete u gradu. Mnogi su od nas barem jednom doživjeli nešto slično, a onima kojima se to redovito događa, posebno ako snovi nagovješćuju ozbiljnije događaje, to može biti uznemirujuće.

Nadnaravnim se može smatrati i snažan intuitivan doživljaj koji nam pruža uvid u situaciju iz neke druge perspektive. Možemo ga nazvati deja vu ili pomisliti da imamo dar vidovitosti. Takvi doživljaji mogu biti korisni ako nam pomažu donijeti odluku i odabrati pravo rješenje.

Doživljaj smrti

Postoje iskustva izvantjelesne percepcije i sjećanje na prošle živote. Vrlo čest oblik nadnaravnih iskustava povezan je s doživljajem smrti. Mnogobrojna su svjedočenja osoba koje su doživjele kliničku smrt, napravile mali iskorak u drugu stranu postojanja i vratile se. Ta iskustva mogu biti pozitivna i vrlo poučna, što nam svjedoči, primjerice, poznata autorica i motivacijska govornica Anita Moorjani. Ona nadahnjuje mnoge porukom ljubavi i jedinstva, ohrabruje nas da razbijemo strah od smrti i punim plućima živimo život bez straha.

Ako smo se suočili sa smrću voljene osobe, može se dogoditi da i dalje osjećamo njenu podršku. Ta podrška dolazi na neobičan način, učestalo i neobjašnjivo, ali na način koji nas ne plaši. To mogu biti i poruke u snovima, osjećaj da nam se otvaraju mogućnosti koje su prije bile nedostupne; u svakom slučaju intuitivno znamo da je ta osoba uz nas.

Dar vjere u božansko također je neobjašnjiv. Za nekoga je stalna svjesnost o prisutnosti božanskoga u svakom trenutku života vrlo izrazita, nadahnjujuća, posve stvarna. Postoje mnogobrojna svjedočanstva o iscjeljenjima snagom molitve, snagom vjere koja je sigurno provela ljude kroz opasne situacije. Nadnaravno susrećemo i u osjećaju da je uz nas prisutan anđeo čuvar ili nevidljivi duhovni vodič koji nas mudro vodi kroz život. U nadnaravne pojave ubrajaju se i drugačije vrste neobjašnjivih događaja poput viđenja letećih tanjura ili duhova.

Jačaju nas ili plaše?

Što god to bilo, nerado ćemo podijeliti svoja iskustva iz straha da ne budemo ismijani ili da nas ne proglase praznovjernima, čudacima ili luđacima. To je tema o kojoj se ne govori svakome, obično je rezervirana za povjerljive razgovore s osobama kojima vjerujemo i za koje znamo da će nas ozbiljno saslušati.

Nadnaravni doživljaji mogu za one koji ih proživljavaju biti izuzetno pozitivna iskustva koja donose razumijevanje, osjećaj zaštite, vjeru. No mogu nas jednako tako zbuniti, zabrinuti ili prestrašiti, posebno zato što ne razumijemo što se događa, ne možemo to kontrolirati, bojimo se nepoznatog i neobjašnjivog.

Kako stojite s Neptunom i Plutonom?

Astrologija objašnjava dodir nadnaravnoga u našim životima kontaktima Neptuna i Plutona s osobnim planetima horoskopa, u prvom redu s Mjesecom, Suncem i ascendentom.

Neptun i Pluton ostaju dugo godina u istom astrološkom znaku. Neptun približno 14 godina, a Pluton ima specifičnu putanju te u jednom znaku ostaje između 10 i 30 godina. U psihološkoj astrologiji simboliziraju energije osobnog i kolektivnog nesvjesnoga. Ako su izraženiji u natalnom horoskopu, sugeriraju da su granice čvrsto strukturirane osobnosti prohodnije i otvorenije prema sadržajima koji dolaze iz nesvjesnih dijelova psihe.

Neptun i Pluton - katalizatori promjene u nama

Neptun nas može zbuniti jer njegove energije dolaze u obliku snova, slutnji, inspiracije i vrlo ih teško možemo objasniti svjesnim umom. Njegov utjecaj može objasniti pojačanu intuiciju i proročanske snove, slutnju da će se nešto dogoditi ili da ćemo nekoga sresti. Možemo ih smatrati i govorom duše, porukama koje dolaze iz našeg vlastitog nesvjesnoga koje percipira stvarnost na drugačiji način te vidi i osjeća ono što promakne svjesnome umu.

Neptun - more ljubavi i vjere

Pluton, među ostalim, simbolizira potisnute sadržaje, teme i emocije. Ako smo doživjeli traumu ili intenzivan doživljaj s čijim se emocionalnim intenzitetom nismo u tom trenutku mogli nositi, zaštitili smo se potiskivanjem tih emocija. One ostaju duboko u nama, njihova je energija i dalje intenzivna te utječe na naše ponašanje sve dok se ne suočimo s tom temom i ponovo osvijestimo to što smo potisnuli.

Pluton, stoga, simbolizira psihologiju, našu sposobnost transformacije i iscjeljenja. Njegova je energija aktivna u svim nadnaravnim doživljajima koji su povezani s temom smrti.

Pluton - snažna regeneracijska sila u nama

Mnogo onoga što smatramo nadnaravnim, poput intuicije, snova ili koincidencija zapravo je projekcija našeg nesvjesnoga. Stoga je važno opažati, osvijestiti i prihvatiti vlastite želje, nagone i strasti, ne dopustiti im da nekontrolirano upravljaju našim životom. No ako prihvatimo da nemamo baš sve odgovore i zadržimo vjeru u čudesnost života, možemo prihvatiti postojanje nekih drugih, još neobjašnjivih dimenzija.

Ciklus u kojem trenutno živimo otpočeo je 1891.

Ciklus Neptuna i Plutona traje samo nešto manje od 500 godina. Ciklus u kojem trenutno živimo otpočeo je 1891. kad su se Neptun i Pluton susreli ili, kako se to astrološki kaže, kad su bili u konjunkciji, u znaku Blizanaca. Taj će ciklus potrajati do 2390. godine. Početak njihovog ciklusa, među ostalim, obilježili su nastanak psihoterapije, nastanak pokreta poput teozofije, spiritualizma, rođenje kvantne fizike.

Neki od velikih duhovih učitelja rođeni su u tom razdoblju: Paramahansa Yogananda, Swami Sivananda, Jeddu Krishnamurti, kao i pioniri kvantne fizike poput Nielsa Bohra, Erwina Schrodingera i Louisa de Brogliea. Tijekom tog velikog ciklusa Neptun i Pluton susreću se u različitim vrstama astroloških odnosa, ponekad prijateljski, a ponekad vrlo napeto. Svaki njihov kontakt, posebno kad je izražen u natalnom horoskopu, sugerira da bismo se tijekom života mogli susresti s nadnaravnim.

Pojačana osjetljivost

Pojačanu osjetljivost za nevidljive energije, senzibilitet prema duhovnosti, dodir s nadnaravnim imaju osobe s jače naglašenim vodenim znakovima: Ribe, Škorpion i Rak, ili osobe koje u natalnom horoskopu imaju jače istaknut Neptun i/ili Pluton kroz kontakte s osobnim planetima. Ta se osjetljivost najčešće manifestira i kao sposobnost za empatiju, jače izraženu intuiciju, osjetljivost na sve impulse i energetske vibracije koje dolaze iz okoline i vlastite nutrine.

neptun i pluton

U tablici ćete pronaći gdje su bili Neptun i Pluton one godine kad ste se rodili. Ako u tim znakovima imate Sunce, Mjesec ili podznak, postoji potencijal za posebnu osjetljivost prema energijama nesvjesnoga, a ako se poklopi i niz drugih čimbenika, primjerice, odnos s ostalim osobnim planetima i glavnim osima horoskopa, postoji i potencijal za senzibilnost prema nadnaravnome. No u tim je pitanjima ipak najbolje konzultirati stručnog astrologa.

Natalni horoskop je poput fotografije kojom smo zabilježili poseban trenutak svog rođenja, no život ide dalje, sve se vrti, planeti nezaustavljivo kruže svojim orbitama. Tranzitni Neptun i tranzitni Pluton, prije ili poslije, aktivirat će naše natalne planete. To su posebno osjetljivi trenuci, osobito ako imamo urođenu senzibilnost i otvorenost prema sadržajima nesvjesnoga i predispoziciju za nadnaravne doživljaje.

Snaga duha

Ako ste dospjeli već daleko na putu svog duhovnog razvoja, u takvim se trenucima podsjećate na snagu vlastitog duha i vjere, a ako se pritom susretnete s nečim nadnaravnim, prepoznat ćete u tome vodstvo i podršku svom daljem osobnom razvoju. Osobe koje posjeduju unutrašnje iscjeliteljske sposobnosti, a to je često slučaj sa svima koji imaju naglašenu energiju Škorpiona i istaknutog Plutona u natalnom horoskopu, osvijestit će postojanje takvih energija.

No to nužno ne znači da će znati što s tim energijama učiniti. Nekoga će to možda potaknuti da nauči tehnike koje spadaju u područje psihologije ili energetskog iscjeljivanja, a netko će spontano samog sebe obnoviti i iscijeliti iznutra. U svakom slučaju, to su trenuci osvješćivanja snage vlastitih skrivenih energija i mogućnost da se korisno primijene.

Nova dimenzija

Onima koji još nisu krenuli na put duhovnog razvoja, to može biti zbunjujuće razdoblje u kojem neobjašnjivi doživljaji mogu izazvati niz osjećaja, od čuđenja i zabrinutosti do straha. To mogu biti trenuci u kojima će, tražeći objašnjenja, napraviti svoje prve korake na putu duhovnosti.

U svakom slučaju, dodir nadnaravnoga je poticaj da se probudimo, velika prilika da prepoznamo pravi put svog razvoja koji nas može osloboditi neznanja i strahova, nesvjesnih i potisnutih emocija koje nas sputavaju. Dodir nadnaravnoga može dati našem životu potpuno novu i svjetliju dimenziju.

Senka Ljubić, astrologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci