Astro: 12 putova do sreće ili značenje Jupitera u našem horoskopu

Sreća je čarobna riječ. Svi je želimo, tražimo je na raznim mjestima, lovimo je cijelog života. Sreća je unutrašnje stanje koje ne ovisi o tome tko smo i što imamo. Pojam sreće mijenja se zajedno s nama, a najbolje što možemo je skupljati trenutke sreće kako bismo što dulje u sebi održavali to vedro, zdravo i poželjno stanje. Jupiter u našem horoskopu sugerira gdje ćemo sreću najlakše pronaći i kako je privući u svoj život

Oko vlastite sreće moramo se sami potruditi

U grčkoj mitologiji postoji priča o bogu sreće Kairosu. On je mladić brz poput vjetra, s velikim čuperkom kose koji mu pada preko čela. Kad primijetimo da nam Kairos trči ususret, trebamo ga zgrabiti za taj čuperak. Ako promakne pored nas, ne možemo ga više uhvatiti jer zatiljak mu je – ćelav. Kairos je simbol prilike koju treba iskoristiti u pravom trenutku. Ako želimo imati sreće u životu, trebamo dobro paziti da bismo ga primijetili. Kairos ne poklanja sreću samo tako – oko vlastite sreće moramo se sami potruditi.

Kad nam Kairos pobjegne, ne vrijedi žaliti, već pažljivije čekati novu priliku. Brz i spretan bog sreće poručuje nam da sreća nije trajno stanje – trči, mijenja se, dolazi nam ususret, odlazi od nas – ona je, kao i sve ostalo u našem životu, protočna, promjenjiva, nestalna. Ne možemo je zadržati, sreća je spontani doživljaj koji se najčešće pojavljuje iznenada, baš poput Kairosa.

Ne postoji jedna vrsta sreće

Sreća je unutarnje stanje, mješavina različitih pozitivnih osjećaja koji stvaraju zadovoljstvo, stanje koje želimo što dulje zadržati. Ona uvijek znači pozitivnu energiju, ponekad pozitivno uzbuđenje, katkada smirenost, no uvijek znači odsustvo brige, kontrole ili straha. Treba je najprije tražiti u sebi, a ne u vanjskim stvarima. Pronalazeći sreću u svakodnevnim iskustvima, u svom unutrašnjem doživljaju, u dostupnim, malim stvarima, jačamo se iznutra. Skupljamo trenutke sreće koji nam pomažu pozitivne osjećaje zadržati što dulje.

Ne postoji jedna vrsta sreće. Sreća nam je u djetinjstvu značila nešto sasvim drugo od onoga što nam znači u zreloj dobi. Pojam sreće mijenja se zajedno s nama. Kad se prisjetimo što nam je u djetinjstvu donosilo sreću, primijetit ćemo da su to bili jednostavni doživljaji, oni skriveni u svakodnevici, obično nadohvat ruke – veliki sladoled, vožnja biciklom, ljuljačka u parku…

U zrelijoj dobi često smo previše obuzeti zahtjevima svakodnevice pa ne stignemo pomnije razmišljati o sreći. Imamo nejasne predodžbe, ponekad nerealne: glavni zgoditak na lotu, savršeno tijelo ili savršena ljubav... Zaboravili smo onu djetinju mudrost, spontano prepuštanje trenutku u kojem ćemo opaziti Kairosa ili otkriti da se sreća krije svagdje oko nas. Možda u zalasku sunca, možda u dobro odrađenom poslu, možda u mirisu svježeg kruha ili u osmijehu...

Tražiti na pravome mjestu

U tradiciji Istoka postoji priča o ženi koja je izgubila iglu. Prolaznik je ugleda kako nešto traži u vrtu i ponudi joj pomoć. Neko su vrijeme bezuspješno tražili pa dobronamjerni prolaznik upita ženu gdje je točno izgubila iglu. „U kući!“ odgovori žena. „Pa zašto je onda tražimo u vrtu?“ ne može se načuditi prolaznik. „U kući je mračno, ovdje ima više svjetla“, odgovori mu žena.

Mnogi od nas su poput ove žene. Tražimo sreću ondje gdje ima svjetla, kamo nas usmjeravaju bezbrojne informacije iz javnog prostora, drugi ljudi, njihova očekivanja, njihove predodžbe. Svakomu od nas sreća je negdje drugdje, a odgovor na pitanje što je za nas sreća možemo znati samo mi sami.

U astrologiji se Jupiter smatra planetom čija energija donosi obilje, širenje, razvoj. Njegova se energija smatra dobronamjernom jer nam otvara mogućnosti da se razvijamo, širimo se i rastemo. To su povoljne prilike koje nam se pružaju, razvojni put na kojem nema prepreka, sva su nam vrata otvorena. On je poput velikog zaštitnika koji nas vodi u pravom smjeru i poslat će Kairosa da nam potrči u susret. Znak u kojem se nalazi Jupiter u natalnom horoskopu može nam pomoći da provjerimo tražimo li sreću na pravome mjestu. Jupiter sugerira u čemu ćemo pronaći najveći osjećaj sreće, a pomoću malih rituala možemo je privući i uživati u njenim slatkim trenucima.

Prema godini rođenja, doznajte gdje je vaš Jupiter OVDJE

Dvanaest putova do sreće

Vatreni Jupiter – znam stvoriti sreću

Vatra je element koji je teško obuzdati, teži stalnom širenju, pokretljiva je, puna topline i svjetlosti. Jupiter u vatrenim znakovima proširit će otvorenost i toplinu, a sreću tražiti u neovisnosti, pokretljivosti, stalnim izazovima. Sreća je aktivan proces u kojem se sanjaju veliki snovi, otkrivaju vlastiti potencijali, ostvaruje se potpunija i bolja verzija osobnosti.

Mali rituali:
Ponekad je dovoljno osjetiti toplinu sunca na koži da bi vas iznutra ugrijala sreća. Zapalite svijeću i zaželite želju koju vam šapće vaše srce.

Slijedite pozitivne osjećaje, sve ono što vam daje unutrašnji osjećaj ugode, radosti, dobrote! Oni su znak da se nalazite na pravome mjestu, s pravim ljudima, u pravom trenutku. Ljude i situacije koji u vama bude nelagodu, nesigurnost ili bilo kakav loš osjećaj – izbjegavajte!

S Jupiterom u Ovnu sreća je kad pobijedite sami sebe, svoje strahove, ako pobijedite druge u nekom natjecanju, kad osjetite da možete svladati velike izazove, bilo da su oni fizičke, intelektualne, emotivne ili poslovne naravi. Razumijete jako dobro da je sreća stanje unutrašnje hrabrosti i snage. Sreća je i pokret, brzina, sloboda!

Jupiter u Lavu sreću želi doživjeti na dramatičan i veličanstven način. Romantični trenuci, bogatstvo boja, zabava, radost igre, raskoš i luksuz, bez lažne skromnosti zapalit će strastveno srce u vatrometu sreće. Sreća je i u velikodušnosti, sposobnosti da usrećite nekog drugog, u neobuzdanom smijehu te u podršci i ljubavi koju dobivate od drugih.

Jupiter u Strijelcu u svom je vlastitom znaku, što se smatra posebno sretnim položajem. Sreću u vaš život privlači vaš optimizam, vaše pozitivne misli i dobronamjernost. Sreća su za vas daleka putovanja, mogućnost da upoznate nove kulture i nove ljude, da učite i širite svoje horizonte. Sretni ste kad ste slobodni. Rado dijelite svoje sretne trenutke s drugima, tek je tad vaša sreća potpuna.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci