4 astrološka temperamenta

Sangvinik, kolerik, melankolik i flegmatik pojmovi su koji u tradicionalnoj medicini i astrologiji opisuju temperament. Temperament je urođena narav koja se odražava na izgled, navike, psihološke sklonosti i zdravlje. Odredite svoj temperament prema svom podznaku, Mjesecu i Suncu. Saznajte kako temperament opisuje vašu urođenu narav i zdravlje

Mnoge su se drevne discipline oslanjale na elemente koji nas okružuju u prirodi da bi bolje razumjele ljudsku narav, zdravlje i ponašanje. Zapadna astrologija koristi četiri elementa: vatru, zemlju, zrak i vodu. Kineska tradicija koristi više elemenata: vatru, vodu, zemlju, drvo i metal. U ajurvedi postoje tri osnovne konstitucije ili doše – vata, pitta i kapha, koje su povezane s elementima vode, zemlje, vatre, zraka i etera.

Četiri glavna životna soka

Starogrčki liječnik Hipokrat, čiju zakletvu i danas polažu liječnici, razvio je i usavršio teoriju o četiri temperamenta. Svaki temperament mogao bi se nazvati i raspoloženjem. I danas koristimo pojam temperament da bismo opisali nečiju cjelokupnu energiju, narav. Latinska riječ temperamentum znači mješavina.

Označava mješavinu različitih osobina i kvaliteta koje zajednički oblikuju specifičnu čvrstu strukturu koja se učestalo pojavljuje u prirodi, ljudskom tijelu i ponašanju. Hipokrat je povezao određena raspoloženja, način ponašanja i osjećaje s djelovanjem određenih životnih sokova u tijelu. U svakom biću dominira određeni životni sok, a višak ili manjak određenog životnog soka smatra se uzrokom određenih načina ponašanja ili temperamenta. Četiri glavna životna soka su krv, žuč, crna žuč i sluz.

Vidljiv i kod beba

U postavljanju dijagnoze liječnici su se sve do renesanse najviše oslanjali na pacijentovu natalnu kartu i određivanje temperamenta. To su bile tehnike koje su davale odlične rezultate u liječenju.

Temperament je urođen, premda tijekom života svojim navikama možemo naučiti razvijati i drugačije osobine. No kad god se nađemo u nekoj novoj situaciji ili kad se osjećamo uznemireno ili ranjivo, vrlo ćemo često „uskočiti “ u vrstu energije svog temeljnog temperamenta koji će odrediti naš način djelovanja. Temperament se odlično može primijetiti kod djece. Čak i bebe i mala djeca koja još nisu razvila osobnost pokazuju vrlo snažne odrednice svog temperamenta.

Osobni primjer

Temperament se u tradicionalnoj astrologiji određuje kombinacijom elemenata kojima pripadaju vaš podznak, Mjesec, Sunce i godišnje doba u kojem ste rođeni. Ja sam, primjerice, rođena u kasno proljeće, doba koje pripada elementu zraka. Podznak mi je u vatrenom Strijelcu, a Mjesec također u vatrenom Lavu. Tome mogu dodati Sunce u zračnom znaku Blizanaca. Ova jednostavna analiza daje zbroj dvaju vatrenih i dvaju zračnih elemenata, što upućuje na kolerično/sangvinični ­temperament.

Ako provjerom elemenata svog horoskopa dobijete sva četiri različita elementa, to je samo znak da ste vrlo uravnoteženi i da u sebi posjedujete bogatstvo raznolikosti te da u vama nijedan pojedinačan temperament nije dominantan. Većina nas ipak ima izraženije osobine jednog ili dvaju ­temperamenata.

PRONAĐITE SVOJ TIP TEMPERAMENTA:

Jeste li astrološki sangvinik?

Jeste li astrološki melankolik?

Jeste li astrološki flegmatik?

Jeste li astrološki kolerik?

Senka Ljubić, astrologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci