2019.: Godina velikih promjena!

S Jupiterom u Strijelcu ove bi nas godine mogao obuzeti kolektivni osjećaj žudnje za novim dimenzijama života. To je potraga za odgovorima na sva životna pitanja koja su nam važna, želja da bolje razumijemo sebe i svijet oko nas. Sve ono što ste htjeli znati, naučiti ili isprobati, a niste dosad imali vremena ili prilike, postaje središnja tema godine, pa iskoristite svaki dan do maksimuma. Carpe diem!

Simbol sreće i optimizma

Jupiter se oduvijek smatra simbolom sreće i zadovoljstva, optimizma i širenja novih iskustava. Strijelac je znak kojim Jupiter vlada, pa će tijekom cijele godine, do početka prosinca 2019., on biti „kod kuće“. Jupiter u Strijelcu podsjeća nas da postoji nešto više u životu od svakodnevnih obaveza.

Postoje nada i vjera; postoji težnja za razumijevanjem života i pronalaženjem neke veće i važnije svrhe postojanja. Simbol Strijelca, mitološko biće kentaur – pola konj, a pola čovjek, biće je suprotnosti. Dio naše ljudske prirode je animalan, instinktivan, vezan uz stvarnost i njene zakonitosti, a naša svjesnost teži nekim uzvišenim visinama. Stoga je teško potpuno pobjeći svakodnevici i njenim obavezama da bismo zadovoljili potrebu za širim razumijevanjem života.

Imamo osjećaj da nemamo vremena

Vatrena energija Strijelca sugerira puno optimizma, spontanosti, uzbuđenja i nestrpljivosti koja nam ne olakšava zadržati uhodanu rutinu života. Nadahnuti smo da više učimo i steknemo širi pogled na život. Postoji snažan nagon za slobodom kretanja i učenjem iz novih izvora da bi svijet postao bolje mjesto.

Imamo osjećaj da nemamo vremena i moramo požuriti s ostvarenjem svojih planova. Uhvatiti svaki trenutak, iskoristiti svaku priliku donosi uzbuđenje, ali i određenu dozu napetosti. Istraživati i otkrivati, lutati nepoznatim teritorijima nikad nije bilo tako slatko i uzbudljivo kao što će biti u 2019. godini.

Rješavanje složenih tema

Da bismo dobili odgovore koji su nam potrebni, moramo se odmaknuti od uhodanih načina života, riskirati za korak u nepoznato, a možemo ih tražiti na mnogo načina. Neki će doslovno uroniti u životne izazove i krenuti u svijet. Istraživanje raznih kultura kroz putovanja, hranu, upoznavanje novih ljudi i običaja za neke će biti najbolji način da obnove svoju vjeru u život i doslovno prošire svoje horizonte.

Drugi možda neće moći doslovno krenuti u svijet, pa će svoje odgovore tražiti u knjigama i znanju. Osjećamo se ponukani potražiti učitelje čije će nam iskustvo pomoći da proširimo vlastito. U najboljem slučaju, možemo pronaći pravu mjeru između stvarnosti i istraživanja svijeta te sve što naučimo iskoristiti da bismo poboljšali svoje svakodnevne uvjete.

Strijelca krasi iskrenost, otvoren um, velikodušnost. No problem je u tome što ne postoji samo jedna istina, nego mnoštvo gledišta, pristupa, odgovora. U tome leži najveći problem ove potencijalno vrlo poticajne i ohrabrujuće energije. Na globalnoj razini, pojavit će se još više „propovjednika“ koji strastveno zagovaraju svoje viđenje istine. Stvari bi se mogle zagrijati do usijanja i produbiti već postojeće svjetonazorske sukobe.

Posebno će ohrabriti vatrene znakove

Na osobnoj razini, Jupiter nam sugerira gdje možemo uhvatiti onaj veliki val života koji će nas ponijeti svojom prirodnom snagom, podići nas u neke nove visine te brzo i lagano voditi naprijed. Jupiter će ove godine posebno ohrabriti sve pripadnike vatrenih znakova – Ovna, Lava i Strijelca – te im pomoći u rješavanju složenih tema.

Možda će biti nemirniji i nestrpljiviji nego inače, no puni nove vitalnosti, planova, optimizma i pozitivne energije. Jupiter će podržati razvoj svih zračnih znakova – Blizanaca, Vage i Vodenjaka – te im donijeti mnoge sretne trenutke. Djevica i Ribe snažno će reagirati na ovu energiju. Moglo bi tu biti pretjerivanja i precjenjivanja, nervoze i nestrp­ljivosti, no i izvanrednih prilika da se uz dobru pripremu ostvare veliki uspjesi.

A Saturn u Jarcu? Auuu...

Životne lekcije, kao i obično, simbolizira Saturn u ulozi strogog šefa koji nas stalno zatrpava nekim dosadnim, teškim poslovima... A tek prepreke koje on sugerira! Iako  znamo jako dobro da su sve prepreke veliki životni učitelji,  ne bismo li ih mogli ponekad preskočiti? Zašto uvijek nešto mora biti teško? No, htjeli mi to ili ne, postoje neka područja našeg života gdje moramo biti odgovorni i strpljivi te odraditi ono što se mora. Za svakog je od nas to nešto drugo, pa je bolje da se umjesto gunđanja primimo posla.

Saturn još od prošle godine boravi u znaku Jarca, što uopće nije loše za sve pripadnike zemljanih i vodenih znakova. Jedini koje bi stvarno mogle ojaditi Saturnove životne lekcije su Jarac i Rak. No hrabro, to ne znači da ste osuđeni na tešku godinu, osim ako je sami želite promatrati na taj način. To je godina kad napokon možete riješiti neke važne i ključne stvari u svom životu. Potrudite se da temeljito odradite sve što je potrebno i izdržite do kraja.

Uran nas otvara slobodi

Energija Urana u nama budi potrebu da se oslobodimo svega što nas je nepotrebno zarobilo, a ponajprije svojih uvjerenja, ideja i idealiziranih očekivanja. Uran boravi u jednom znaku sedam godina pa svaki put kad mijenja znak, nastaju važne promjene. Već se prethodne godine šetao između Ovna i Bika, a u ožujku 2019. konačno će se smjestiti u Biku za idućih sedam godina.

Uran donosi želju za promjenom koja dolazi iz naše nutrine. To je prvo lagani impuls svjesnosti o tome da nismo zadovoljni nekim dijelovima svog života, a prihvaćanje svog nezadovoljstva prvi je korak prema polaganom ostvarivanju nekih većih životnih zaokreta. Kad upotrijebim riječ promjena, ona često izaziva nelagodu i često me pitaju hoće li to biti dobra ili loša promjena.

No, promjena je uvijek dobra jer nam daje mogućnost da izađemo iz slijepih ulica svog života u koje smo zalutali. Možemo svoj život učiniti kvalitetnijim, svjesnijim i boljim, no u samom procesu promjene, kad moramo zakoračiti u nešto nepoznato, posve je prirodno osjećati tjeskobu, nesigurnost, ponekad i pravi strah. Ako prihvatimo promjenu, ona će nas manje uznemiriti, a ako se tvrdoglavo opiremo i grčevito se držimo za sve ono poznato, pa makar i ne bilo baš dobro, onda će sam proces promjene biti neugodniji.

Neki novi ciljevi

Uran u Biku najviše će prodrmati, probuditi i uznemiriti Bika, Škorpiona, Vodenjaka i Lava, no ne odmah. Polako počinje kao prva unutarnja slutnja vlastitog nezadovoljstva ili kao slutnja da se mijenjaju okolnosti u kojima živimo, a na koje ne možemo utjecati. Uz to, pripadnici ovih znakova nisu baš oduševljeni promjenama, vole imati osjećaj kontrole, ne vole iznenađenja i možda im upravo zbog toga neće biti uvijek lako.

Jače unutarnje buđenje prvo će doživjeti samo oni rođeni prvih nekoliko dana od početka gore navedenih astroloških znakova, a ostali imaju još dovoljno vremena da se mentalno pripreme i razmisle što bi voljeli mijenjati u svom životu.

Planet Neptun već dugo i postojano boravi u Ribama, a njegova energija ima mnogo nijansi značenja. Ako ste skloni život promatrati s oprezom i otporom, onda ćete na nekim životnim područjima imati osjećaj da vam ništa nije jasno, kako stvari izmiču kontroli, a vaši se snovi nikako ne ostvaruju. No ako želite iskoristiti najbolje od ove planetarne energije, onda ćete pronaći načine da slavite svoj život, nadahnjujete se snovima koji vas snaže i vode prema novim ciljevima, prema ljubavi i skladu sa sobom i sa svemirom.

Senka Ljubić, astrologinja i učiteljica joge

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci