2012: Što se to događa na Zemlji?

Prirodne katastrofe te moralna, društvena i materijalna kriza svjedoče da smo na pragu nove svijesti. Astrologinja Senka Ljubić otkriva zvjezdanu podlogu promjena, koliko će trajati te koji će ih znakovi najjače osjetiti

Razdoblje intenzivnih promjena

Ne tako daleko od našeg prekrasnog plavog planeta, kruže oko Sunca tri skrovita planeta. Uran, Neptun i Pluton simboliziraju nesvjesne energije koje teku u podzemlju kolektivne ljudske svijesti. Mijenjajući svoj položaj u znakovima Zodijaka i svoje međusobne odnose, ti planeti određuju ritam promjene kolektivne svijesti.

Važno je naglasiti da sami planeti ne čine ništa. Oni simbolički odražavaju vrstu energije ili kvalitetu vremena u kojem živimo. A ta kvaliteta vremena trenutačno pokazuje dramatične i intenzivne događaje. Gotovo istovremeno probudile su se raznolike energije najavljujući intenzivne promjene koje će preoblikovati način života kakav poznajemo. Promjene su počele rušilačkim energijama koje simbolički odražavaju sraz Urana i Plutona.

Zabrinuto i bespomoćno svjedočimo potresima, vulkanima, nuklearnim nesrećama, ekološkim katastrofama uzrokovanim tehnološkim kvarovima. Nemoćni i tužni, pratimo ratove i revolucije, egzoduse i siromaštvo. Ipak, ti strašni događaji koji potresaju cijeli svijet bude kolektivnu spoznaju da su promjene nužne, da svijet mora i može biti bolje mjesto.

Mi smo mali, ali smo veliki

Naš život nije samo osobno putovanje, povezani smo s nekom većom cjelinom, s obitelji, s narodom, kontinentom, sa svojim planetom. Premda smo izgradili svoj privatni svijet i odmaknuli se od kolektivnog, nastojali ga zaštititi, ipak se ne možemo praviti da nismo dio nečeg većeg od nas samih. Stoga ćemo svi zajedno sudjelovati u promjenama koje će idućih godina preoblikovati naša stajališta, naše opažanje svijeta i našu svijest. Možemo li mi kao pojedinci bilo što dobroga učiniti? Mi koji nemamo moć niti donosimo važne odluke, no ipak smo svakog dana suočeni s nizom odabira, nizom odluka, većih ili manjih, koje nam se na prvi pogled ne čine povezanima s važnim i velikim događajima.

Evo kako je to opisao J. R. R. Tolkien u Prstenovoj družini: „Moramo krenuti tim putem iako će biti težak. A na njemu nam neće biti od koristi ni snaga ni mudrost. U ovakav se pothvat mogu upustiti slabi s isto toliko nade koliko i jaki. Ipak, takav je često tok radnji koje pokreću kotače svijeta: sitne ih ruke pokreću zato što moraju dok su pogledi velikih uprti na drugu stranu“. Štednja vode, recikliranje otpada, zdrava prehrana, sudjelovanje u humanitarnim i ekološkim projektima već i sad su dio naše kolektivne mitologije. To su primjeri naizgled nevažnih odluka koje prakticiramo svakodnevno, a koje nisu nevažne.

Jesmo li spremni za buđenje?

Za neke od nas promjene će se dogoditi i na osobnoj razini. Kad se uspavamo u rutini, zapuštamo svoje sposobnosti i prestajemo učiti, prestajemo se veseliti i čuditi životu, prestajemo se razvijati. Koliko smo se puta našli u situaciji koja nas ne zadovoljava, ali nije toliko loša da bismo se mučili promjenama? Tek će nas neka nevolja natjerati da se pokrenemo, da potražimo rješenje. Svaku tešku situaciju možemo shvatiti kao izazov. Uloga Urana, Neptuna i Plutona je da nas probude, prodrmaju, nadahnu i suoče s promjenama kojima se instinktivno odupiremo. Poput nezvanih gostiju, ponekad će zakucati na naša vrata izazivajući nas da se vratimo na pravi put ostvarenja vlastite sudbine. Pruža nam se prilika da uhvatimo val promjena i učinimo važne korake koji nas vode prema sretnijem životu.

OVAN, RAK, VAGA i JARAC prolaze kroz najveće promjene. Kozmička budilica zazvonila je u vašem životu najavljujući burno razdoblje. Veliko pospremanje vašeg života moglo bi vas potpuno preobraziti. Postajete svjesni svih štetnih navika i odnosa. Pravite veliki zaokret prema jednostavnijem i zdravijem životu. Neće biti lako, ali obilje ideja i originalni planovi povest će vas prema novim prostorima osobne slobode. Neizvjesnost i povremeni osjećaj ranjivosti mogu biti bolni, ali su svakako iscjeljujuće iskustvo.

BLIZANCI, DJEVICA, STRIJELAC i RIBE mogu očekivati nestabilno razdoblje. Uznemirenost i nervoza izmjenjuju se s poticajnim razdobljima. Nestrpljivi da odbacite sve ono što vam je dosadilo, mogli biste zalutati u svojim odabirima. Izazov promjena od vas zahtijeva vjeru u vlastite snove, vjeru u znanje i mudrost kojima ih slijedite. Najveće se promjene zbivaju u vašem srcu, koje morate otvoriti energijama kreativnog kaosa i suosjećajnog služenja drugima.

Promjene će se najmanje odraziti u životu BIKA, LAVA, ŠKORPIONA i VODENJAKA. Bit ćete pošteđeni dramatičnih zaokreta, dok bi se vaša kreativnost mogla rascvjetati u vrlo uspješan posao. Čini se da vam sve čega se prihvatite ide od ruke, a od vas se očekuje samo malo hrabrosti da se otvorite prema novom i ne razmišljate predugo kako ne biste propustili dobre prilike.

Senka Ljubić, astrologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci